18.12.03. Zabranimo kolinje!

| More

Prijatelji životinja traže zabranu običaja krvavih dvorišta i trihineloze

Udruga Prijatelji životinja smatra da u Hrvatskoj kolinje treba zabraniti, pozivajući se pritom na Europsku Uniju koja je tu primitivnu praksu već odavno zabranila.

Zbog stajališta Ministarstva poljoprivrede i šumarstva da će se taj običaj nastojati očuvati, Prijatelji životinja poslali su na adrese diljem svijeta izvještaj o situaciji u Hrvatskoj uz kratak film koji prikazuje običaj dvorišne zabave zvane kolinje.

Aktivisti udruge također pozivaju na akciju protiv kolinja u četvrtak, 18. prosinca 2003. u 11 sati ispred kina Europa u Varšavskoj ulici. Uz transparente i letke, bit će prikazane scene kolinja, a jedan od aktivista će 'iskrvariti do smrti'.

Hrvatska mora početi mijenjati svoj odnos prema životinjama, svoje okrutne običaje kao i svoje loše zakone. Udruga Prijatelji životinja ima dovršen prijedlog Zakona o dobrobiti životinja koji je u skladu s nastojanjima Europske Unije i prema kojem je, između ostalog, zabranjeno klanje životinja u seoskim domaćinstvima.

Svijet osuđuje etičko zaostajanje i hrvatska vlast bi trebala dobro razmisliti koje običaje treba sačuvati, a koje zabraniti zakonom i prije nego joj to budu uvjetovale države Europe i svijeta.

Zabranom klanja životinja u kućanstvima i seoskim domaćinstvima, izbjeglo bi se klanje kao najbrutalniji čin ljudskih bića prema domaćim životinjama, a ujedno bi se postiglo poštivanje higijenskih propisa i izbjegavanje trihineloze, domaćina hrvatskih tanjura.

Također želimo poručiti građanima Hrvatske koji klanje u vlastitom dvorištu smatraju zabavom i vrijednim običajem, a televizijske emisije poput 'Koljemo i sviramo' hvale vrijednima, da svojoj djeci ne ostavljaju sramotno kulturno nasljeđe.

Nadamo se da su prošla zadnja kolinja u Hrvatskoj i da će običaj krvavih dvorišta i trihineloze ubrzo iščeznuti, te da će ta okrutna i primitivna praksa biti što prije zabranjena zakonom.

kolinje1kolinje2kolinje3kolinje4kolinje5

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting