23.12.04. Božić bez nasilja

| More

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Prijatelji životinja podsjećaju javnost kako se na mnogim blagdanskim stolovima nalaze milijuni ubijenih uz poruke mira i ljubavi

U duhu predblagdanskoga konzumerizma, građani Hrvatske i ove godine kupuju simbole blagosti, mira i veselja, nesvjesni da u ime ljubavi žrtvuju milijune raskasapljenih purica, svinja, kokoši, krava i drugih životinja, kojima ukrašavaju svoje blagdanske stolove.

Ne bi li 'najsvetiji' dan trebao odisati ljubavlju, mirom i suosjećanjem, a ne postati najkrvavijim danom u godini? Nema ničega lijepog i suosjećajnog na industrijskim farmama i u klaonicama, gdje preko 50 milijardi nedužnih životinja godišnje živi bijedne živote pune patnje i umire nasilnom, krvavom smrću. U jedenju životinjskoga mesa nema dobrote, milosrđa i ljubavi za sva živa bića. Svaka životinja stvorena je sa sposobnošću osjećanja boli i patnje te vlastitom svrhom postojanja.

Kako bi pokazali da komadima izmučenih i zaklanih životinja nije mjesto na našim tanjurima, Prijatelji životinja će u četvrtak, 23. prosinca 2004. u 11 sati ispred ulaza na tržnicu Dolac u Zagrebu, uz transparente s prigodnim natpisima i letke s vegetarijanskim receptima, građanima koji ulaze i izlaze iz mesnica dijeliti hranu, zbog koje nije prolivena nijedna kap krvi i pozivati ih na poštivanje svačijeg života, proslavom Božića bez nasilja.

Kakvu poruku Božića dajemo djeci kada im govorimo o ljubavi, suosjećanju i toleranciji prema drugima, dok istodobno u svojim domovima uživamo u krvavim, masnim i pečenim dijelovima tijela nekada živih bića, nama bliskih stvorenja? I životinje vole živjeti i imati život, a ne biti ubijene zbog nečijeg blagdanskog ručka, kojem prethodi molitva za mir i blagostanje.

Jedući životinje podržava se i glad u svijetu. Dok uzgojem životinja uništavamo nepregledne količine hrane, svake minute umiru djeca od gladi. Suosjećanjem prema životinjama suosjećamo i prema ljudima.

Zaustavimo se na tren i promislimo - da Isus trenutno hoda zemljom, kako bi se osjećao u moru krvi koja se bespotrebno prolijeva 'njemu u čast' i bi li s odobravanjem pogledao na ovu klaonicu? Njegove riječi, 'sve što želite da drugi čine vama, činite i vi njima', tako su tihe i zaglušene stravičnim krikovima klanih i ubijanih, tako daleke od stvarnosti i poruke onoga kojega bi ovih dana trebali slaviti. Pozivamo građane da žive pravi smisao blagdana - širenje istinske ljubavi i suosjećanja izvan svojih želuca i dalje od zidova svojih domova, a ne podupiranje najbrutalnijeg čina čovjeka prema životinji - mučenja i klanja.

dolac1dolac2dolac3dolac4

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting