17.08.12. Klanje kokoši u predstavi 'Dantonova smrt'

| More

Veterinarska inspekcija Dubrovnik,
Vukovarska 16
20000 Dubrovnik

Predmet: sprječavanje počinjenja prekršajnih i kaznenog djela iz Zakona o zaštiti životinja, Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Kaznenog zakona

Poštovani,

dobili smo informaciju da će predstava 'Dantonova smrt' u režiji Olivera Frljića, koja se izvodi u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, uključivati klanje kokoši.

S obzirom da se radi o predstavi koja portretira Francusku revoluciju, simbolika giljotine mogla se izvesti na mnogo drugih načina. Umjetnička sloboda nije i ne bi smjela biti dopuštenje za klanje, s ciljem da se dobije publicitet. Redatelji i glumci imaju na raspolaganju beskonačne mogućnosti umjetničkog izražavanja koje proizlaze iz njihove kreativnosti i umijeća, a ne iz zlostavljanja i ubijanja životinje koja se ne može obraniti i koja nije odabrala sudjelovati u predstavi.

Ubijanje i iskorištavanje životinja za zabavu, osim što je neetično, također je protuzakonito. Zakonom o zaštiti životinja Republike Hrvatske zabranjeno je 'koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah' (članak 4., stavak 2., točka 11.).

Način usmrćivanja životinja točno je i precizno propisan člankom 9. Zakona, a on ne uključuje klanje životinje na pozornici u svrhu tobožnje umjetnosti. Istim člankom određeno je da životinju smije 'usmrtiti samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara', s nekoliko izuzetaka, među kojima nije usmrćivanje životinja na pozornici u tzv. umjetničke svrhe.

Iz gore navedenog vidljiva je protuzakonitost klanja kokoši na pozornici za potrebe predstave, a isto je zabranjeno i odredbama Kaznenog zakona Republike Hrvatske, prema kojemu 'Tko životinju teško zlostavlja ili izlaže nepotrebnim mukama ili joj nanosi nepotrebne boli ili je radi svog iživljavanja izlaže patnjama, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci.' (članak 260., stavak 1.). Nadalje, krši se i članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji sankcionira zlostavljanje životinja na javnome mjestu.

Zbog svega navedenog, a osobito zbog činjenice da predstava počinje igrati 20.8.2012. i izvodit će se do 24.8.2012., molimo Vas da žurno reagirate prema svojim ovlastima, kako bi se spriječilo klanje životinja na pozornici.

Javno klanje životinja etički je i zakonski nedopustivo, i nikakva umjetnost nije i ne smije biti opravdanje. Dubrovnik i Dubrovačke ljetne igre imaju reputaciju kulturnog događaja godine, ne samo u Hrvatskoj, već i mnogo šire. Ako se dopusti klanje životinja na pozornici, to će biti trajna mrlja na ugledu Grada.

U Gradu Zagrebu se prije nekoliko godina održavala slična predstava koja je uključivala klanje kokoši, međutim, produkcija je zaustavljena, a organizatori sankcionirani. Vjerujemo da je Grad Dubrovnik jednako odgovoran prema svojim građanima i gostima te da neće dopustiti klanje u ime umjetnosti.

Molimo Vas da spriječite klanje životinja i kršenje zakonskih propisa te da nas izvijestite o poduzetim mjerama, kako bismo o svemu mogli informirati zainteresirane medije i javnost.

S poštovanjem,

Alen Crnčan
koordinator Udruge

U Zagrebu, 17. kolovoza 2012.

Odgovor intendanta Dubrovačkih ljetnih igara [ 200.24 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting