Pokusi britanske vlade na majmunima i zamorcima

| More
Tajna operacija Cauldron vođena je prije 60 godina s ciljem pripreme za biološko ratovanje Britanaca protiv Rusa. U tu svrhu Britanci su se pripremali testirajući kugu i druge smrtonosne bolesti na majmunima i zamorcima. Prizori koji su tada snimljeni lede krv u žilama.

Stravičan film iz 1952. godine osvanuo je na YouTubeu. Tajna operacija kodnog imena Cauldron (kotao) vođena je od strane britanske vlade, a tijekom nje su na majmunima i zamorcima znanstvenici testirali kugu i druge plućne bolesti, brucelozu itd.

Na potresnoj snimci mogu se vidjeti prestrašeni majmuni koji su smješteni u male kutije, kroz čije otvore vire njihove glave, dok oko njih hodaju ljudi u gumenim odijelima s plinskim maskama. U kutijama oko njih nalaze se zamorci.

Nakon što su kutije postavljene, muškarci odlaze ispod palube broda, a nekoliko minuta kasnije čuje se eksplozija bombe koja životinje ostavlja u oblaku smrtonosne kuge.

Tajna britanska operacija trajala je od svibnja do rujna 1952. kraj obala otoka Lewis u Škotskoj, a pokusima je bilo izloženo gotovo 3.500 zamoraca i 83 rhesus makaki majmuna. Oni su bili dio programa biološkog ratovanja koje je u to vrijeme smatrano jednako važnim kao i razvoj nuklearnog oružja. Britanci su, naime, vjerovali da Sovjeti proizvode bakteriološku bombu, stoga su radili na sličnim oružjima u slučaju ruskog biološkog napada.

Iako se za postojanje 47-minutnog filma znalo godinama, sada je zahvaljujući 58-godišnjem Mikeu Kenneru, borcu za transparentnost vlade, postao dostupan i čitavom svijetu, piše Daily Mail.

'Ovo je samo jedan ovakav film na svijetu', kazao je Kenner, koji je lobirao u Ministarstvu obrane da se film i objavi. 'Koliko znam, to je jedini film koji prikazuje životinje izložene smrtonosnim patogenima. Iako se vidi da se testovi provode na životinjama, kada vidite te majmune, teško je ne suosjećati i osvijestiti si da su ovakva oružja bila smišljena za ratovanje s ljudima', kazao je Kenner.

Mnogi majmuni i zamorci na kojima su vršeni pokusi umrli su za samo nekoliko dana nakon što su bili izloženi ovim mikrobima. Ostali, koji su uspjeli preživjeti prvu fazu, ubijeni su kako bi se na njihovim organima mogle proučavati posljedice smrtonosnih mikroba.

Objavljeno na portalu danas.hr, 24.9.2012.

Film 'Operacija Cauldron' iz 1952. možete pogledati u cijelosti ovdje.

Vezane teme

Screenshot/YouTube - pokus na primatu [ 46.81 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting