Poziv i objašnjenje

| More

Za naše sklonište, koje svake godine udomi 250 do 300 pasa, u kojemu trenutno borave 182 psa, koji na skrbi kod privremenih udomitelja trenutno ima preko 50 pasa, postojanje članka 23. Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa znači nemogućnost udomljavanja pasa koji u skloništu borave manje od šest mjeseci, budući da nemamo financijskih sredstava plaćati test učinkovitosti cijepljenja protiv bjesnoće. A ta činjenica povlači za sobom da isti broj neudomljenih pasa iz skloništa na ulici čeka svoje mjesto u skloništu.

Čak i u slučaju raspolaganja financijskim sredstvima kojima bismo pokrili troškove testa na titar protutijela, iz iskustva u radu s napuštenim životinjama i u zdravome razumu kojim raspolažemo, ne pronalazimo argumente koji bi išli u prilog tome članku.

Zašto Hrvatska, kategorizirana kao zemlja slobodna od urbane bjesnoće, nalaže svojim skloništima provođenje mjere koja se nalaže zemljama visokog rizika na bjesnoću? Skloništima u kojima su psi mikročipirani i cijepljeni, članak 23. nalaže provjeru učinkovitosti cijepljenja protiv bjesnoće?!

ZA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ PROVOĐENJE ČLANKA 23. ZNAČI SLJEDEĆE:

Boravak u izolaciji minimalno 10 dana, nakon čega slijedi cijepljenje i mikročipiranje; zatim: ili udomljenje nakon šest mjeseci boravka u skloništu ili provođenje testa određivanja titra protutijela za što je potrebno pričekati najmanje 30 dana od cijepljenja… pa onda čekati rezultate. I tek tada udomljavati psa…40-ak dana nakon dolaska u sklonište.

ŠTO JE SA 17 REGISTRIRANIH SKLONIŠTA KOJA USMRĆUJU PSE NAKON 60 DANA BORAVKA U SKLONIŠTU?

Tim se psima oduzima šansa za udomljenjem. Ako se pas razboli ili ako je u sklonište primljen bolestan, zbog nemogućnosti cijepljenja takav je pas osuđen na smrt od prvoga dana.

ŠTO JE SA ŠTENCIMA U SKLONIŠTIMA MLAĐIMA OD TRI MJESECA?

Omogućuje li ovaj članak njihovo udomljavanje? Odgovor je niječan jer, ako se treba čekati da pas navrši tri mjeseca starosti kako bi bio podoban za cijepljenje protiv bjesnoće, a tomu se doda vremensko razdoblje 40-50 dana koliko je potrebno da bi se dobili rezultati za titar, u praksi bi to značilo kako bi najmlađi psi za udomljenje u skloništima bili stari pet mjeseci!

U DALJNJEM TEKSTU NAVODIMO VAŽEĆE ZAKONE O ULASKU I KRETANJU NA TERITORIJU RH PASA MLAĐIH OD TRI MJESECA IZ ZEMALJA SLOBODNIH OD URBANE BJESNOĆE:

Ulazak i kretanje na teritoriju Republike Hrvatske dozvoljeno je i psima, mačkama i pitomim vreticama, mlađima od tri mjeseca i necijepljenima, ukoliko dolaze iz gore navedenih zemalja (zemlje slobodne od urbane bjesnoće) te ispunjavaju sljedeće uvjete:

(a) da ih prati važeća putovnica za kućne ljubimce
(b) da su mikročipirane
(c) da ih prati potvrda izdana od veterinara da su od rođenja boravile na istom mjestu i nisu bile u kontaktu s divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji. Potvrda NIJE POTREBNA ukoliko se kreću u pratnji majke o kojoj su još ovisne, a majka mora ispunjavati propisane odredbe (da je mikročipirana, cijepljena protiv bjesnoće i da je prati putovnica u kojoj je sve to evidentirano i ovjereno).
Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Stoga, zbog argumenata u ovome zahtjevu navedenima i sa željom stupanja na snagu izmijenjenoga Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa, čije odredbe neće bojkotirati, već poticati udomljavanje napuštenih životinja, očekujemo Vaš pozitivan odgovor.

Udruga Pobjede

Ovo je bitka koju svi zajedno moramo dobiti!

Pomozite spasiti rad skloništa!

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting