B12 u obliku cijanokobalamina

| More

Sav vitamin B12 proizveden je iz bakterija, bez obzira je li dobiven iz mlijeka, jaja, mesa, ili dodataka prehrani. B12 za uporabu u dodatcima prehrani dobiva se fermentacijom, koristeći pozorno odabrane bakterije koje nisu genetski modificirane. Ta vrsta B12 se lako apsorbira i zato je preporučljiva i svima starijima od 50 godina da si osiguraju dovoljne količine vitamina.

Vitamin B12 u dodacima prehrani često se pojavljuje u obliku cijanokobalamina. Iako taj oblik odgovara većini ljudi, neki ljudi imaju problema s njegovom apsorpcijom, što je uvjetovano više genetikom (koja uvjetuje kako probavljamo hranu) nego načinom prehrane. U tome slučaju idealno je uzimati B12 u obliku metilkobalamina koji se može nabaviti u inozemstvu.

Količina B12 koja je nekome potrebna je individualna, pa je dobro da se povremeno provjeri razina B12 u organizmu. Od mjerenja nivoa B12 u krvi i mjerenja gustoće krvi pouzdaniji test je mjerenje homocisteina u krvi, pri čemu je poželjan nivo manji od 10 mmol po litri. Vitamin B12 jedan je od važnih faktora u regulaciji razine homocisteina u tijelu. Homocistein je nusproizvod metabolizma aminokiselina i, ako je u tijelu sve u redu, dalje se razgrađuje u druge sastojke. Povišena razina homocisteina ukazuje na nisku razinu B12 u organizmu, zbog čega je neophodan redovit unos tog vitamina. Povećan homocistein uobičajen je i kod mesojeda zbog niskog unosa folata. Stariji mesojedi često ne mogu apsorbirati B12 iz mesa te pokazuju postupno smanjenje količine vitamina B12 jer se sposobnost apsorpcije B12 jako smanjuje kod atrofičnog gastritisa koji obično nastaje u starijih ljudi. Posljedice su, kao kod vegetarijanaca, povećana razina homocisteina.

Najodređeniji test statusa B12 je mjerenje metilmalonske kiseline (MMK). Ako je normalan nivo MMK u krvi (manje od 370 nmol po litri) ili urinu (manje od 4 mg po mg kreatinina), tada tijelo ima dovoljno B12.

U Hrvatskoj je najbrži i najpraktičniji način mjerenja homocisteina u krvi odlazak u neki privatni laboratorij gdje se rezultati testiranja mogu dobiti već isti dan.

Ako se ustanovi da tijelo ne apsorbira dobro dodatke prehrani koji sadrže B12 u obliku cijanokobalamina, tada treba koristiti B12 u obliku metilkobalamina koji se zasad može nabaviti jedino u inozemstvu. Jedan od načina je da se prije putovanja u npr. Austriju putem interneta pronađe ljekarna kojoj se može poslati e-mail i zamoliti ih da naruče B12 u obliku metilkobalamina.

Druga opcija je naručivanje preko interneta, pri čemu je najisplativije uzeti megadoze, pa ih ili lomiti na pola ili na četvrt ili ih piti svaki drugi/treći dan.

Vitamin B12 se, uz vitamin B2 i još neke druge, ubraja u najbezopasnije vitamine. Ne postoje nikakvi izvještaji o tome da su ikada uočene bilo kakve štetne nuspojave zbog ovog vitamina, osim u vrlo rijetkim slučajevima kada je ordiniran oblik cijanokobalamin i to u injekcijama. No, uziman na usta vitamin B12 nikada nije proizveo nikakve štetne nuspojave ili reakcije, pa čak i kada se davao u ekstremno velikim količinama i to učestalo. B12 je topiv u vodi i ne može se njime predozirati, već se sav višak iz tijela izbacuje uriniranjem.

Vitamin B12 - izvor: http://www.medicinabih.info/wp-content/uploads/2013/01/Vitamin-B12.jpg [ 121.74 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting