Zlostavljani psi u Brestovečkoj/Mariji Snježnoj

| More

Udruga SUZA (Savez udruga za zaštitu životinja grada Zagreba) zaprimila je 29.4.2011. dojavu od svjedoka o držanju većega broja pasa na lokaciji Brestovečka cesta bb (300-tinjak metara od teniskih terena, Brestovečka 150) u krajnje neprimjerenim uvjetima. Temeljem zaprimljene dojave, SUZA je 9.5.2011. na navedenoj lokaciji izvršila provjeru navoda iz dojave i utvrdila da se tu nalazio veći ograđeni prostor od oko 1000 m2, a unutar te ograde bilo je smješteno nekoliko žičanih kaveza veličine oko 1x1 m. Kavezi su bili smješteni na dvije lokacije unutar ograđenoga prostora. U jednoj grupi žičanih kaveza zatečena su dva psa koji se zbog neprimjerene veličine kaveza u njima nisu mogli niti uspraviti, a kamoli se kretati. Pored pasa držanih u kavezu nisu zatečene nikakve posude, niti s hranom niti s vodom. U drugoj grupi žičanih kaveza, koji su se nalazili s druge strane ograđenoga prostora, nije bilo moguće, bez ulaska u ograđeni prostor, utvrditi prisutnost pasa, pa nije bilo isključeno da se na predmetnoj lokaciji nalazio i veći broj pasa od utvrđenoga. Pored pasa smještenih u kavezima, unutar ograđenoga prostora nalazila su se i dva psa u tipu belgijskih ovčara, koji su bili vezani na lancima duljine 2-2,5 m. Jedan od pasa bio je lancem vezan za ogradu, dok je drugi pas lancem bio vezan za drvo. Psi su boravili na otvorenom, bez ikakvog zaklona ili pseće kućice.

10.5.2011. SUZA je podnijela prijavu veterinarskoj inspekciji zbog držanja većega broja pasa u neprimjerenim uvjetima, čime je posjednik pasa prekršio odredbe čl. 4. st. 2. toč. 13, 16. i 21 te čl. 48. st.1. Zakona o zaštiti životinja. U prijavi se traži da veterinarska inspekcija protiv posjednika psa podnese optužni prijedlog i da, sukladno čl. 64. Zakona o zaštiti životinja, privremeno oduzme pse i smjesti ih u Gradsko sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, sve dok posjednik pasa ne osigura psima primjerene uvjete držanja.

Nakon prijave i slanja požurnice 23.5.2011, u odgovoru od 9.6.2011. veterinarska inspekcija obavještava SUZA-u da je posjednik osigurao bolje uvjete držanja i izmjestio pse na novu lokaciju na adresi Marije Snježne bb. Djelatnicima SUZA-e trebalo je nekoliko mjeseci dok nisu uspjeli pronaći pse na novoj lokaciji.

26.3.2012. SUZA šalje kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv nepoznatog posjednika zbog držanja oko devet pasa na adresi u Zagrebu, Marije Snježne b.b., Čučerje, koje isti drži zatvorene u izrazito malim i skučenim žičanim kavezima i drvenim sanducima, bez ikakve mogućnosti kretanja i međusobnog kontakta, kao i bez stalno dostupne vode, zbog čega su držane životinje, kroz dulji vremenski period, svakodnevno izložene nepotrebnoj patnji i nepotrebnim mukama. Uz sve prijave priložene su i fotografije koje zorno dokumentiraju opisane uvjete držanja životinja.

10.1.2013. SUZA šalje požurnicu Općinskom državnom odvjetništvu u kojoj, s obzirom na činjenicu da su svi psi u trenutku podnošenja prijave bili životno ugroženi, traže povratnu informaciju o tome je li utvrđeno u čijem su posjedu psi i je li je protiv istog podnijet optužni prijedlog.

Navedeni primjer samo je jedan od mnogih koji ukazuje da se zakoni koji bi trebali štititi životinje ne provode i da udruge i pojedinci koji žele pomoći životinjama nailaze na hladan birokratski zid, dok životinje za to vrijeme pate i umiru. Neshvatljivo je da nadležne institucije ne reagiraju dvije godine na uzastopne prijave u kojima se upozorava na životno ugrožavajuće stanje životinja i potrebu za hitnom intervencijom i pomoći. Navedeni primjer ponovno dokazuje nužnost osnivanja specijalizirane inspekcije za zaštitu životinja, kojima bi bio prioritet spašavanje životinja i njihova zaštita od zanemarivanja, mučenja, zlostavljanja i ubijanja. Također, zbog očite nesposobnosti institucija da pomognu životinjama, neophodno je da se briga o dobrobiti životinja spusti na lokalnu razinu i da se udrugama za zaštitu životinja daju određene ovlasti, kako bi mogle normalno i legalno djelovati u svrhu zaštite životinja.

Apeliramo na građane koji vide držanje životinja u lošim uvjetima da upute prijavu (po mogućnosti s fotografijom životinje) nadležnoj veterinarskoj inspekciji prema mjestu stanovanja ili putem e-mail adrese prijava@mps.hr. Mučenje i usmrćivanje životinja prijavljuje se policiji koja po službenoj dužnosti pokreće kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, a prijavu mogu poslati i građani.

Sve pritužbe i primjedbe zbog izostanka djelovanja nadležnih institucija i neprovođenja zakonskih propisa iz domene zaštite životinja, kao i prijedlozi za bolju zakonsku zaštitu životinja, mogu se slati na sljedeće e-mail adrese:

Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 76.61 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 100.39 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 54.31 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 74.02 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 73.50 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 94.39 Kb ]Uslikano 12.03.2013. u Mariji Snježnoj [ 80.86 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting