21.05.13. Odjel za zaštitu životinja

| More

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske
Kabinet ministra
n/r gospodin Ranko Ostojić, ministar
Ulica grada Vukovara 33
10000 Zagreb

Poštovani gospodine Ostojić,

upućujemo Vam zahtjev za formiranjem odjela za životinje u policijskim upravama u Republici Hrvatskoj, kako bi se razvio organiziran i učinkovit sustav zaštite životinja u Hrvatskoj.

Takav odjel potreban je zbog velikoga broja slučajeva zlostavljanja životinja za koje saznamo, a u nadležnosti su policije. Borbe pasa, propucavanje puškama i pištoljima, trovanje, bacanje s krovova, namjerno utapanje u rijekama i jezerima, odsijecanje šapa, paljenje, izgladnjivanje... samo su neki od primjera mučenja i ubijanja životinja, kažnjivi prema odredbama članka 205. Kaznenog zakona. U većini slučajeva počinitelji nisu pronađeni, a, ako su i pronađeni, za svoje ponašanje nisu kažnjeni.

Samo naša udruga dnevno primi nekoliko prijava, dok ostale udruge u Republici Hrvatskoj prime isto toliko, ako ne i više. Naime, građani misle da Prijatelji životinja, poput udruga u inozemstvu, imaju neke ovlasti vezano uz zaštitu životinja. Upućujemo ih na ovlaštene državne službe u čijoj je nadležnosti određen slučaj, bilo da se radi o veterinarskoj inspekciji, inspekciji zaštite prirode, lovnoj inspekciji ili policiji.

Udruge za zaštitu životinja, kojima se građani obraćaju tražeći savjet i pomoć, nemaju pravo niti ovlasti ulaziti u tuđa dvorišta i stanove, oduzimati životinje i slično. Jedine osobe ovlaštene za tako nešto su policijski službenici. Građani koji su kontaktirali policiju i prenijeli nam svoje iskustvo redom hvale djelatnike i zbog ljubaznosti i zbog brzine reakcije, međutim, policijski djelatnici ponekad nisu educirani o tome da je mučenje i ubijanje životinja kazneno djelo, a provedba Kaznenog zakona je u domeni policije.

Svjesni smo obima posla i velike odgovornosti koju imaju policijski djelatnici te znamo da su u svemu tome životinje obično na zadnjem mjestu. No, svrha postojanja policije jest štititi slabije, a u današnjem društvu životinje jesu najslabiji članovi i nikako se ne mogu same zaštititi, pa njihova zaštita predstavlja i etičku i zakonsku obavezu.

Osim za životinje, zlostavljači životinja predstavljaju opasnost i za ljude i za društvo u cjelini. Naime, velik broj studija pokazuje da je nasilje prema životinjama samo uvod u nasilje prema ljudima, pa se pravovremenim sankcioniranjem takvog ponašanja potencijalno sprječavaju daljnja prekršajna i kaznena djela. Stoga smatramo da je poseban odjel policije za životinje potreban ne samo u smislu zaštite životinja, već i u smislu prevencije budućeg nasilja prema ljudima.

Ostajemo na raspolaganju za dodatne informacije i suradnju.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 21. svibnja 2013.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting