Pozitivna revolucija: kako promjenom svoje prehrane možemo promijeniti svijet

| More

Sve veći broj nas počinje jasnije razumijevati vlastitu kulturu. Počinjemo gledati iza zavjese poricanja i vidjeti ogromnu stalnu okrutnost prema životinjama, koja prožima naša jela i gotovo sve naše društvene aktivnosti i institucije. Isto tako, imamo uvid u indoktrinaciju koja potiče tu okrutnost. Iako je to rastuće razumijevanje skrivenog nasilja našega društva oslobađajuće i otvara vrata za zdravu individualnu i i društvenu promjenu, ta spoznaja je ujedno i uznemirujuća. Prilikom sagledavanja što drugi rade životinjama možemo postati ljuti na njih i početi razmišljati kako su agresivan otpor, čak i nasilje, potrebni da se zaustavi to užasno i nepotrebno nasilje.

Idemo vidjeti stvari malo dublje! Kao što sam pisao u Hrani za mir, nevidljiva jezgra naše kulture je mentalitet redukcionizma, komoditet i izuzeće koje je nametnuto našim dnevnim obrocima. Svi smo mi prisiljeni sudjelovati u običajima opresije i isključenja putem naših obroka, kao i u manjku duhovne i socijalne osjetljivosti koju to svakodnevno nasilje uzrokuje u nama i čini skriven korijen ratova, rasizma, dominacije nad ženama i Zemljom, i gotovo svog iskorištavanja i nasilja. To objašnjava zašto nam je toliki problem stvoriti društveni napredak. Naši svakodnevni obroci - naša najintimnija veza s našom kulturom i, općenito, životom - uvode u sve nas precizan mentalitet koji kradomice i nemilosrdno sprečava društveni razvoj. Srećom, sve više nas to počinje shvaćati.

Dolazimo do razumijevanja da je suština mentaliteta koji nam dopušta da zatočujemo i ubijamo životinje za hranu, mentalitet isključenja. Naša kultura nas sve od ranoga djetinjstva uči da isključujemo određena bića iz područja našeg suosjećanja. Veganstvo je iscjeljujući i radikalan odgovor na to, ono je mentalitet radikalnog uključenja. Kao vegani, svjesno radimo na uključenju svih živih bića u krug našeg suosjećanja, ne isključujući nikoga.

Ljutnja je izraz isključenja. Postoje određene osobe u našem pokretu koje vole uspoređivati naš pokret s drugim pokretima za društvenu pravdu te opravdavaju korištenje sličnih taktika koje često mogu uključivati bijes i nasilje u nekom obliku. Takav način potkopava veganstvo i suosjećanje. Kao vegani, mi smo pozvani da pretvorimo naš bijes prema onima koji povređuju životinje, ljude, Zemlju i buduće generacije, u suosjećanje i razumijevanje prema njima i da usmjerimo naše napore u stvaranje veganskih alternativa i edukaciju ljudi. Mi razumijemo da naš 'neprijatelj' nisu drugi ljudi. Svi smo mi bili pod utjecajem štetnog kulturološkog programa jedenja hrane životinjskog podrijetla i iskorištavanja drugih živih bića. Jedini 'neprijatelj' je taj program koji opstaje, u većoj ili manjoj razini, u svima nama.

Vjerujem da je Buckminster Fuller bio u pravu kada je poticao ljude da se ne bore protiv zastarjelih institucija, na taj način pojačavajući njihovu moć i čineći suprotan učinak. On sugerira da usmjerimo našu energiju pozitivno i kreativno te da stvorimo nove institucije i društvene navike koje bolje odražavaju tko smo mi i što želimo da nas odražava u ovome svijetu. Veganski pokret je na mnogo načina 'pokret svih nas' - izvor iz kojeg izviru društvena pravda, mir i pokreti za prava. Naše rutinsko nasilje hranom prema milijardama bića čini temeljnu, praktičnu jezgru eksploatacije, a kako mi doslovno jedemo tu praksu, posljedični mentalitet stvara nepravdu, nejednakost, ratove i druge probleme koje trpimo. S veganskim pokretom, držimo u rukama tu naočigled skrivenu srž društvenoga nasilja, tako da je za nas neprikladno razmišljati na isti dualistički način kao drugi pokreti za društvenu pravdu .

Veganska revolucija je evolucija ljubavi i radikalnog uključenja. To je slavlje zajedništva i povezanosti dobrobiti svih živih bića. Kao što je Gandhi istaknuo, ne može doći do društvene promjene bez osobne promjene. Svatko od nas je pozvan da iz svoje svijesti izbaci ostatke nasilja, ljutnje, isključenosti i osude drugih koje su u nas ugrađene društvenim programiranjem, te da ih zamijenimo bezuvjetnom ljubavi i poštovanjem za sve, čak i naše 'protivnike'.

Svi smo mi zajedno u tome. Veganska evolucija je proslava radosti i veličanstvenosti života, buđenje ljepote i potencijala našeg zajedničkog života na ovome planetu. Izazov za nas je da stalno otkrivamo kako voljeti i darivati dublje, punije, iskrenije i u skladu s našim jedinstvenim talentima i darovitošću. Možemo vidjeti kako naš trud daje rezultate i kako nema ničega važnijeg i potrebnijeg u našoj kulturnoj evoluciji kao napraviti korak prema razumijevanju pokvarenosti kulturnoga programa koji su naši prehrambeni običaji usadili u nas. Moramo dati sve od sebe da izbacimo taj program iz našeg unutarnjeg i vanjskog života i pomoći drugima da naprave isto.

Čineći to, stvaramo nove temelje koji su neophodni za svjesniji, pravedniji, mirniji i održiv svijet koji nas čeka. Ovisno o stupnju težnje za mirom, zdravljem, mudrošću i radom na tome da ih ostvarimo u sebi, toliko ćemo biti uspješni u svojoj potrazi. Vjerujem da ni jedan poziv nije toliko plemenit kao dolazak na ovaj prekrasan i ugrožen planet te posvećenje toga kratkog vremena koje imamo liječenju rana nastalih od iluzije i nasilja, te stvaranju ljubavi i dobrote u svim našim radnjama. Kao što je legendarni aktivist mira, A.J. Muste, rekao: 'Ne postoji put do mira. Mir je put.' To je sama bit veganske evolucije koja dobiva sve veći zamah svakog dana.

autor: Will Tuttle

Vezane teme

Will Tuttle

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting