14.11.13. Biljnom prehranom pobijedimo dijabetes

| More

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti Prijatelji životinja informiraju o djelotvornosti biljne prehrane kod prevencije i liječenja dijabetesa

Kako bi potaknuli građane na smanjenje unosa namirnica životinjskog porijekla i povećanje unosa biljnih namirnica te skrenuli pozornost na direktnu povezanost prehrane i nastanka šećerne bolesti, udruga Prijatelji životinja obilježavajući Dan šećerne bolesti, poslat će svim bolnicama plakat s prehrambenom piramidom 'Biljnom prehranom do zdravlja'.

Prehrambenu piramidu koja promiče zdrave navike i daje korisne informacije o vitaminima i mineralima u voću, povrću, žitaricama, mahunarkama i sjemenkama stručno je pregledala dr. sc. Dubravka Novotni, dipl. ing. nutricionizma. Informacije i smjernice na plakatu prilagođene su općoj uporabi. Namijenjene su svima bez obzira na vrstu prehrane, kako bi se potaknula veća konzumacija voća i povrća.

Istraživanje iz 2000. godine provedeno u 40 različitih zemalja potvrdilo je da veća količina mesa i mlijeka u prehrani povećava rizik oboljenja od dijabetesa. Rizik je smanjen za 45% kod onih koji ne konzumiraju meso, a samo jedan mesni obrok tjedno može povećati rizik za 74%.

Druga istraživanja također pokazuju da se biljnom prehranom mogu spriječiti i liječiti srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporoza, dijabetes, zatajenje bubrega, hipertenzija, pretilost i niz drugih oboljenja. Veganska prehrana djelotvorna je u liječenju i prevenciji dijabetesa te štiti od degenerativnih bolesti. Oboljeli od dijabetesa tip 1 morat će doživotno uzimati inzulin, no veganska prehrana omogućuje im minimalno doziranje i smanjuje rizik od komplikacija, dok se kod oboljelih od dijabetesa tip 2 bolest može potpuno ukloniti.

Izbacivanjem svih vrsta mesa, riba, mliječnih proizvoda i jaja iz prehrane izbjegavaju se znatne količine masnoća što poboljšava rad stanica i olakšava funkcioniranje bubrega. Pritom se ne unosi kolesterol i smanjuje se rizik od srčanih problema i problema s cirkulacijom.

Uz uzimanje vitamina B12, putem dodataka prehrani ili obogaćenih namirnica tim vitaminom, uravnotežena veganska prehrana pridonosi prevenciji od bolesti, olakšava bolest oboljelima od dijabetesa tip 1 i može pobijediti bolest kod oboljelih od dijabetesa tip 2.

Prehrambena piramida i drugi vezani materijali mogu se pogledati i besplatno naručiti.

Dodatne informacije može dati magistrica nutricionizma Ivana Šimić.

Plakat 'Biljnom prehranom do zdravlja' [ 570.68 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting