26.11.13. Kastracijom spriječiti patnje životinja!

| More

Poziv građanima da kastracijom pomognu kućnim životinjama

- 26.11.2013., Zagreb, Trg bana Jelačića: program besplatnih i povoljnijih kastracija, savjeti veterinara

Napušteni psi i mačke česte su mete zlostavljanja, trovanja i ubijanja, a stradavaju i uslijed vremenskih neprilika, izgladnjelosti, bolesti ili u prometu. Uzevši u obzir da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok samo jedna kuja i njeno potomstvo u istom razdoblju mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi, nužna je zakonski propisana kontrola razmnožavanja kućnih i uličnih životinja.

Na informativnom štandu, u utorak, 26. studenoga 2013. u 12 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu bit će predstavljen rad udruge veterinara Didona te program povoljnije i besplatne kastracije koju provodi udruga Prijatelji životinja u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Skloništem za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Na akciji će biti prisutni veterinari Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba, veterinari udruge Didona i veterinari koji pomažu u projektu povoljnije i besplatne kastracije. Oni će obavljati besplatan kratki pregled životinja i davati savjete vezane za kastraciju građanima koji dovedu psa ili mačku.

Stotine životnja je već dobilo pomoć preko programa povoljnije i besplatne kastracije. Program se provodi isključivo za napuštene životinje, životinje u procesu udomljavanja i slobodnoživuće mačke. Građani mogu prijaviti životinje za kastraciju preko prijavnice.

Veterinari će odgovarati na pitanja građana i davati savjete poput onog da je kućnu životinju najbolje kastrirati prije prvog tjeranja te informacije o trajanju oporavka nakon operacije i slično.

U Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, koje je primjer ostalim hrvatskim gradovima kako kvalitetno organizirati rad skloništa, obavlja se kastracija muških i ženskih slobodnoživućih mačaka koje se nakon oporavka od kastracije vraćaju na hranilišta.

Udruga veterinara Didona već godinama ulaže napor da stručnošću veterinara pomogne životinjama, odnosno provede kastracije s ciljem sprječavanja rađanja neželjenih štenaca i mačića i smanjenja broja napuštenih životinja.

Psi i mačke ne žive u divljini, već u suživotu s ljudima i njihova prekobrojnost i nekontrolirano razmnožavanje povezani su s velikom patnjom neželjenih i napuštenih životinja. Kastracijom se sprječava nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja, nepotrebno nasilno gašenje njihovih života i rađanje neželjenih mačića i štenaca, koje je teško udomiti.

Time se sprječava i psihička patnja životinja zbog nemogućnosti zadovoljavanja njihovih prirodnih nagona, kao i nastanak raznih bolesti. Operacija je jednostavna, obavlja se rutinski i životinje već nekoliko sati nakon operacije mogu sve samostalno obavljati.
Nužna je provedba programa kastracije u svim dijelovima Hrvatske – a time i provedba Zakona o zaštiti životinja – kao i edukacija o odgovornoj skrbi za životinje te kontroli njihova razmnožavanja.

U akciji će sudjelovati veterinari Tatjana Zajec, dr. med.vet. (Dumovec) i Sunčica Ana Veldić, dr.vet.med. (Veterinarska ambulanta Nera).

Više informacija i prijavnica za besplatnu i povoljniju kastraciju možete vidjeti na slijedećim stranicama.

Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 117.84 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 125.52 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 127.65 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 122.82 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 121.52 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 88.48 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 100.79 Kb ]Kastracijom spriječiti patnje životinja! [ 119.00 Kb ]

Vezane teme

letak kastracija1 [ 322.12 Kb ]letak kastracija2 [ 342.84 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting