05.12.13. Zabrana plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj

| More

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Ulica Republike Austrije 14
10000 Zagreb

Predmet: Zabrana plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj

Poštovani,

ovim putem Vas podsjećamo kako su predstavnici udruge Prijatelji životinja 24. rujna 2009. predali peticiju za zakonsku zabranu plastičnih vrećica, s prikupljenih više od 27.000 potpisa. Također, podsjećamo i na dopis poslan 4. veljače 2011. vezan za isti predmet na koji još uvijek nismo dobili nikakav odgovor. Kako do danas nismo od Vas dobili nikakve informacije u svezi predanih potpisa i zabrane plastičnih vrećica u Republici Hrvatskoj, ovim putem opet iznova zahtijevamo što brži odgovor, odnosno konkretne korake u smjeru stvaranja odredbe koja će smanjiti potrošnju plastičnih vrećica.

Pišemo Vam ponovno potaknuti odredbom Europske komisije od 4. studenoga 2013. kojom se od država članica zahtijeva da smanje uporabu laganih plastičnih vrećica. Iz tog razloga nužno je donijeti mjere za smanjenje potrošnje plastičnih vrećica – ponajprije jednokratnih tankih besplatnih plastičnih vrećica. Vjerujemo da je nepotrebno naglašavati kako tu zapravo nije riječ o besplatnim vrećicama jer njihovu krajnju cijenu plaća naš, i ovako preopterećen, okoliš.

Glavni argumenti ove inicijative leže u činjenici da je recikliranje plastičnih vrećica neekonomično i teško provedivo. Samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Međutim, ni znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne riješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše golemi resursi i kemikalije.

Među predloženim mjerama države članice mogu odabrati one koje smatraju najprikladnijima, uključujući pristojbe, nacionalne ciljeve smanjenja ili zabranu u određenim uvjetima.

Mi smo predložili porez na vrećice, odnosno pristojbu kako niti jedna plastična vrećica ne bi bila besplatna, već bi morala biti naplaćena, primjerice, dvije kune po komadu. Time bi se znatno smanjila potrošnja plastičnih vrećica i potaknulo građane da se okrenu korištenju ekološki prihvatljivijih torbi i vrećica, a da kupuju plastične vrećice samo kada im je to doista neophodno. Takva bi odredba i same trgovine i trgovačke lance potaknula da ponude građanima trajnija i ekološki osviještena rješenja po pristupačnim cijenama. Sredstva prikupljena ovim načinom mogla bi se usmjeriti u fond za očuvanje okoliša, čime bi pridonijela daljnjem napretku.

S problemom plastičnih vrećica uspješno se bore mnoge države i gradovi svijeta: San Francisco, Los Angeles i Mexico City donijeli su zabranu distribucije plastičnih vrećica. Italija, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Irska, Ruanda, Somalija, Tanzanija, Kenija, Uganda te pojedini gradovi u Indiji, Kini, Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj u potpunosti su ih zabranili ili uveli porez koji je doveo do drastičnog smanjenja njihove uporabe.

Neupitno je da proizvodnja i potrošnja plastičnih vrećica u Hrvatskoj i dalje rastu, što je izravni rezultat besplatnog dijeljenja plastičnih vrećica po trgovačkim lancima. Vjerujemo kako je došlo vrijeme da se i Hrvatska pozabavi tim problemom, tim više što je kao članica EU dužna to i učiniti.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u mogućnosti je donijeti prijedlog odredbe o zabrani korištenja plastičnih vrećica. Takva odredba izravno bi pridonijela smanjenju potrošnje plastičnih vrećica te dala jasnu edukativnu poruku kako vrećice nisu besplatne i kako je bolje koristiti višekratne vrećice, košare, torbe i slično. Te novostečene, ekološki osviještene obrasce ponašanja, građani bi mogli primijeniti i na ostale životne navike.

Prijatelji životinja već godinama apeliraju na relevantne institucije da zabrane plastične vrećice, a apel je prerastao u veliku, sve glasniju i jasniju kampanju. Želimo Vas u kampanji kao saveznika te Vas kao resorno ministarstvo javno u medijima navesti kao pozitivan primjer ostalim ministarstvima i organizacijama koji glede zaštite okoliša još uvijek odugovlače.

Republika Hrvatska promovira se u cijelome svijetu kao jedinstveno mjesto očuvane prirodne baštine i bogate biološke raznolikosti. Postavlja se pitanje kako se u ideju očuvanog hrvatskog okoliša uklapaju ružni prizori plastičnih vrećica koje nagrđuju obale i drveća s kojih vise? Tu nije riječ samo o nedostatku estetike već o očitom pomanjkanju ekološke svijesti. Ne samo da se time ostavlja loš dojam na turiste, već se nepovratno uništavaju prirodna staništa i životi, kako morskih tako i kopnenih životinja. S obzirom na to da se programi smanjenja potrošnje laganih plastičnih vrećica već provode u pojedinim zemljama EU, za očekivati je da turisti nedostatak odredbe i nailazak na bezglavo dijeljenje besplatnih plastičnih vrećica shvate kao manjak brige za okoliš.

Iako je udruzi Prijatelja životinja prvi cilj pomoći životinjama koje dugo i u teškim mukama umiru zbog plastičnih vrećica, sa sigurnošću tvrdimo da bi ovakav zakon imao velik odjek u Europi te bi se pozitivno odrazio i na naše gospodarstvo, posebice u sektoru turizma.

Iz navedenih razloga molimo određivanje termina sastanka s ministrom Zmajlovićem te se nadamo kako će nova odredba Europske Unije potaknuti na dijalog i konkretan potez, ne bi li se smanjila potrošnja plastičnih vrećica.

U cilju što bolje suradnje, očekujemo Vaš žurni odgovor.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 5. prosinca 2013.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting