20.01.15. Grad Dubrovnik treba preuzeti skrb o napuštenim životinjama!

| More

Grad Dubrovnik
Upravni odjel za poslove gradonačelnika
Pred Dvorom 1
20 000 Dubrovnik

Poštovani,

pišemo Vam potaknuti brigom za napuštene životinje u gradu Dubrovniku i sve glasnijim apelima za pomoć volontera utočišta na Žarkovici, s čime je dobro upoznata i domaća i svjetska javnost.

Zakon o zaštiti životinja člancima 56. i 58. jedinicama lokalne ili područne samouprave propisuje obavezu izgradnje i financiranja skloništa za napuštene životinje, organiziranje informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje i obavezu poticanja zaštite životinja i edukaciju građana kroz razvijanje ''svijesti javnosti, a osobito mladih, o zaštiti životinja''. Iako je zadnji rok za primjenu ovih obaveza prošao prije šest godina, Grad Dubrovnik i dalje krši zakon i ne provodi Zakonom propisane obaveze.

Zakon (čl. 67., st. 1., tč. 58. i 59.) propisuje da će se novčanom kaznom od 30.000,00 do 50.000,00 kn kazniti za prekršaj pravna osoba, odnosno novčanom kaznom od 5.000,00 do10.000,00 kn odgovorna osoba u pravnoj osobi i novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kn fizička osoba ako osnivači skloništa za životinje ne organiziraju informacijski centar za napuštene i izgubljene životinje te podatke o životinjama ne daju na uvid javnosti, ostalim skloništima za životinje na području Republike Hrvatske i nadležnom tijelu te ako sklonište ne osigura veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja.

O napuštenim životinjama grada Dubrovnika već dugi niz godina brine se tek nekolicina volontera u utočištu na Žarkovici koje nema struje, vode ni primjerenu zaštitu za više od 350 pasa od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Unatoč velikoj volji da pomognu i obavljaju posao Grada, volonteri su na izmaku snaga, i fizički i financijski, i traže da Grad Dubrovnik preuzme na sebe zakonom propisano financiranje izgradnje skloništa za napuštene životinje, osnivanje info centra, kao i programe edukacije, udomljavanje i kastracije napuštenih životinja.

Dubrovnik je poznat turistički grad i nedopustivo je da gradske vlasti svojim nemarom i propustom da se primjereno skrbe za napuštene životinje izazivaju zgražanje zbog nezainteresiranosti Grada za nezbrinute životinje.

Grad s toliko turista i novaca trebao bi se pobrinuti za svoje napuštene životinje, izgraditi suvremeno sklonište i omogućiti životinjama kvalitetnu doživotnu skrb te poticati udomljavanje i kastraciju. Brigu o napuštenim psima i mačkama Dubrovnik bi mogao pretvoriti u svoj ponos i turističku atrakciju, a uz dobru promidžbu omogućiti da ih udomljavaju i turisti, stvarajući time od životinja u skloništu zaštitni znak Grada i pritom slati pozitivnu poruku o plemenitosti udomljavanja.

Kako bi Grad Dubrovnik mogao što bolje poštovati zakonske propise, pozivamo Vas da posjetite Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu kako biste se upoznali s time kako treba izgledati i funkcionirati no-kill sklonište za životinje s organiziranim programima kastracije napuštenih životinja, edukacije građana, oglašavanja životinja i njihova udomljavanja. Možemo Vas upoznati s voditeljicom skloništa i predstavnicima Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, s kojima kao udruga surađujemo kao voditelji projekta Mreža protiv napuštanja životinja.

U očekivanju Vašeg pozitivnog odgovora, srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 20. siječnja 2015.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting