27.06.16. Ugasimo neodgovornost

| More

Prijatelji životinja i Hrvatska vatrogasna zajednica pozivaju sve da ne napuštaju životinje

- Počinje kampanja ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'': vatrogasci i napušteni psi na plakatima diljem Hrvatske

Već tradicionalnoj ljetnoj kampanji udruge Prijatelji životinja pod nazivom ''Obitelj na more, a pas na ulicu?'' ove godine pridružila se Hrvatska vatrogasna zajednica. Vatrogasci svakodnevno gase požare i spašavaju životinje iz pogibeljnih situacija, a sada žele ukazati da su napuštene životinje, same i preplašene, izložene opasnim situacijama – gladi, žeđi, vrućinama, stradavanju pod kotačima automobila ili od ruke zlonamjernih pojedinaca.

Vatrogasci i jedna vatrogaskinja stoga su rado pružili svoju podršku sudjelovanjem u vizualnom predstavljanju kampanje pod sloganom ''Ugasimo neodgovornost''. Osim vatrogasaca, zvijezde na plakatima su Hus, Lucho, Mora, Ksena, Grucho i Fora, neodoljivi psi iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu koji svi redom traže dom. Zajedno pozivaju na udomljavanje životinja umjesto kupnje, kao i na aktivno zalaganje protiv napuštanja i ubijanja životinja.

Kao što tijekom ljetnih mjeseci vatrogasci intenzivno gase požare po našim šumama tako će kroz poruke na uočljivim jumbo plakatima diljem Hrvatske pozvati sve na gašenje neodgovornog ponašanja prema životinjama, koje pohara Hrvatsku kroz porast napuštanja pasa i mačaka, osobito prije odlaska na godišnje odmore. Plakati manjeg formata distribuirat će se po lokalnim vatrogasnim društvima te će biti dostupni za sve zainteresirane.

Predstavljanje kampanje obilježit će se u srijedu 29. lipnja 2016. u 11 sati na križanju Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu. Kod prigodno ukrašenog štanda kampanju će predstaviti gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Prijatelja životinja i Hrvatske vatrogasne zajednice. Građane će osobito razveseliti vatrogasci i vatrogaskinje pod punom opremom, koji će, zajedno sa simpatičnim psima iz Dumovca koji su sudjelovali u kampanji, biti dostupni za fotografiranje, a psi i za udomljavanje.

Iako je, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje kažnjivo novčanom kaznom do 15.000 kuna, glavni problem i dalje ostaje neprovođenje zakonskih odredbi. Alarmantno je i što mnogi gradovi, unatoč svojoj zakonskoj obavezi, još uvijek ne zbrinjavaju životinje sukladno zakonu, nemaju info-centre te ne provode programe kastracije životinja i edukaciju građana o zaštiti životinja. Rezultat nedovoljnog provođenja programa kastracije konstantno je povećanje broja pasa i mačaka koje, umjesto da budu članovi obitelji, završavaju svoje živote na ulici i u ''skloništima'' s rokom za ubijanje od 60 dana. Problemu pridonose i oni koji kupuju životinje, na štetu onih napuštenih koje bi mogli spasiti.

Hrvatska vatrogasna zajednica i Prijatelji životinja zato apeliraju na sve koji traže četveronožnog člana obitelji da dobro razmisle imaju li financijske i ostale uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o životinji te da otvore svoje srce i svoje domove nekoj od brojnih napuštenih životinja koje čekaju u skloništima i privremenim domovima.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pridonijeli realizaciji plakata ''Ugasimo neodgovornost''. Profesionalnu i volontersku pomoć pružili su: Ana Mihalić (fotografija), Nives Spajić (šminka) i Maja Zaklan (dizajn plakata). Kampanja je realizirana u suradnji i uz potporu Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, Europlakata, Arta, Studija Zale, Avalona i Maraja Usluga.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Ugasimo neodgovornost [ 793.03 Kb ]Ugasimo neodgovornost [ 647.74 Kb ]Ugasimo neodgovornost [ 642.49 Kb ]Ugasimo neodgovornost [ 583.24 Kb ]Ugasimo neodgovornost [ 177.78 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting