Program predavanja i radionica 9. ZeGeVege festivala održivog življenja

| More

Četvrtu godinu za redom ZeGeVege festival obogaćen je cjelodnevnim besplatnim programom koji će se sastojati od radionica kuhanja i pripremanja hrane te degustacija, stručnih savjetovanja, atraktivnih predavanja, praktičnih radionica i sličnih edukativnih sadržaja. Zanimljivi predavači, nutricionisti i stručnjaci iz određenih područja učinit će i ovaj ZeGeVege festival nezaboravnim iskustvom.

Program će se odvijati stalno za vrijeme Festivala koji traje od petka, 2. rujna 2016. (9-21 sat) do subote, 3. rujna 2016. (9-19 sati), na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

petak, 2. rujna 2016.

9:00 Videoprojekcija ''Bomba otkucava''
10:00 Nikolina Plenar – Palačinke bez jaja (radionica)
11:00 mag. nutr. Ivana Šimić – Biljna prehrana u trudnoći
12:00 Vesna Sirovina (Melli Aromatica) – Prirodna maska za lice i piling za tijelo (radionica)
13:00 Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Lagana jela od bezglutenskih žitarica (radionica)
14:00 Tatjana Zajec – Od napuštenih pasa do veganstva i alpinizma
15:00 Jelena Tomašević – Zeleni sokovi i superhrana kao zdrav obrok za sve (radionica)
16:00 Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Veganstvo u Srbiji i BeGeVege pokret
17:00 Gordana Dragičević (Parkticipacija & Hrvatska permakultura) – Permakultura – put u održivo društvo
18:00 Kolektiv Sjemenčice – Reciklažna kužina (radionica)
19:00 Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik – Snaga bilja
20:00 Ksenija V. Kutlačić – Utočište Koki – Životinje iz druge perspektive

subota, 3. rujna 2016.

9:00 Videoprojekcija ''Meso istine''
10:00 Anita Euschen – Spremi klopu: Popečci od tikvica, kukuruza i metvice (radionica)
11:00 dr. sc. Lada Čale Feldman – Palunkova večera: o veganizmu, feminizmu i književnoj ekokritici
12:00 Mihaela Devescovi – Zdrave sirove slastice (radionica)
13:00 Tamara Dabić (Makronova) – Makrobiotička načela u veganstvu
14:00 Irena Mikšić – Sejtan: ukusna zamjena za meso (radionica)
15:00 Marina Milković – Zašto je veganstvo (i) feminističko pitanje
16:00 Irina Jurinac (Zdravljak) – Vege tapas – ljubav na prvi zalogaj (radionica)
17:00 Vedran Romac – Ekološka cijena mesa
18:00 Udruga Pobjede – Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost. Nenasilje.

Sadržaj predavanja i radionica
Petak:

Nikolina Plenar – Palačinke bez jaja (radionica)

Sve koji vole palačinke razveselit će radionica na kojoj će Nikolina Plenar pokazati kako jednostavno i brzo napraviti ukusne palačinke bez jaja i životinjskog mlijeka. Iako se jaja tradicionalno koriste u izradi palačinki, naučit ćemo da uopće nisu potrebna ni u palačinkama ni u drugim jelima u koja ih uobičajeno stavljamo te čime ih sve možemo zamijeniti. Palačinke napunjene slasnim slanim i slatkim nadjevima posjetitelji radionice moći će i degustirati.

mag. nutr. Ivana Šimić – Biljna prehrana u trudnoći

Planirate ili već čekate bebu i želite joj pružiti najbolji početak za odrastanje i razvoj? Mnogi budući roditelji, kao i oni koji to tek planiraju postati, imaju brojna pitanja o tome kakva je prehrana najbolja u trudnoći, i za dijete i za majku. Kako biti veganka u trudnoći? U kojoj se hrani nalaze folna kiselina, željezo i kalcij? Što konkretno jesti u trudnoći? Kako spriječiti ili olakšati jutarnje mučnine? Što treba moja beba da bi rasla zdravo? Koliko vitamina B12 trebam uzimati? Mag. nutricionizma Ivana Šimić dat će odgovore na ta i mnoga druga najčešća pitanja, kao i korisne savjete o veganskoj trudnoći, odnosno o prehrani namirnicama biljnog podrijetla.

Vesna Sirovina (Melli Aromatica) – Prirodna maska za lice i piling za tijelo (radionica)

Melli Aromatica proizvodi prirodne sapune, soli za kupanje, pilinge za tijelo i meleme za usne na bazi sojinog voska, koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla i nisu testirani na životinjama. Posjetitelje ZeGeVegea obradovat će sapunima od glicerina na biljnoj bazi s mirisom lavande i logom ZeGeVege festivala, a na radionici pokazati izradu maske za lice i pilinga za tijelo kako bi koža poslije sunčanja ostala svježa i njegovana. Svatko će dobiti i mali sapun od gline.

Vladimira Vlatka Frketić (Makronova) – Lagana jela od bezglutenskih žitarica (radionica)

U različitim situacijama, pa tako i u onima vezanim za prehranu i zdravlje, skloni smo tražiti krivca koji je uzrok ''svih naših problema''. Pšenica i gluten danas su među najčešće prozivanim namirnicama, zbog sve češće intolerancije i različitih zdravstvenih tegoba do kojih dovode. Učiteljica kuhanja Vladimira Vlatka Frketić, kroz demonstraciju recepata od bezglutenskih žitarica, pokazat će nam kako se hraniti raznoliko, koristeći namirnice koje u sebi prirodno ne sadrže gluten. Naučit ćemo više o tome je li zaista potrebno izbjegavati gluten i u kojim slučajevima te kako kreativno pripremati bezglutenske obroke.

Tatjana Zajec – Od napuštenih pasa do veganstva i alpinizma

Dr. med. vet. Tatjana Zajec voditeljica je no kill Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu, najvećeg skloništa za životinje u Hrvatskoj. No ona ne pomaže samo napuštenim i bolesnim psima i mačkama da pronađu trajni dom, već kao veganka svakodnevno spašava i brojne druge životinje. Saznajte kako je jednu veterinarku ljubav prema psima dovela do poštovanja života svih životinja te kako je vegansku prehranu spojila s ostalim svojim velikim ljubavima – trčanjem, sportskim penjanjem, planinarenjem i alpinizmom.

Jelena Tomašević – Zeleni sokovi i superhrana kao zdrav obrok za sve (radionica)

Jelena Tomašević već pet godina kroz radionice i savjetovanja dijeli svoje iskustvo onima koji su poželjeli zelene sokove i superhranu učiniti dijelom svoje svakodnevice, a to čini i u restoranu Green hut vegan & raw cuisine. Mnogi koji su svaki dan ili barem nekoliko puta tjedno uvrstili ovakav obrok u prehranu doživjeli su pozitivne promjene i izgubili umor, lošu probavu, probleme s krvnim tlakom i kolesterolom, probleme s kožom i PMS-om, a imaju mnogo više energije te se osjećaju sretnima, zdravim i poletnima. Hrana više nije težina i ovisnost, već priroda koja pomaže da budem u spoju sa sobom, zdravljem i planetom na kojem živimo. Svi napitci na radionici moći će se degustirati.

Snežana Milovanović (Sloboda za životinje) – Veganstvo u Srbiji i BeGeVege pokret

Udruga Sloboda za životinje organizirala je prošle godine u Beogradu jednodnevni BeGeVege festival koji je posjetilo oko 5000 ljudi, čime je veganstvo u Srbiji dobilo praktičnu dimenziju. Prihod od Festivala išao je za hranu i njegu spašene krave Alme koja je, nakon korištenja za vježbe na beogradskom Veterinarskom fakultetu, trebala biti poslana u klaonicu. Snežana Milovanović, predsjednica Udruge, govorit će o tome kako se povezivanje ideje veganstva s praktičnim životom nastavilo aktivizmom članova Udruge, konkretnim akcijama za životinje i prirodu te veganskim večerima uz stalnu podršku BeGe Vege proizvodnje. Toj aktivnosti pridonose vrlo žive interakcije na Facebook-stranicama Sloboda za životinje koja ima više od 86.000 lajkova i BeGe Vege s više od 7000 lajkera, kao i na stranicama Nemojte nas jesti, Zeleni ponedeljak i BeGeVege festival. Najavit će i ovogodišnji trodnevni BeGeVege Festival 7., 8. i 9. 10. 2016.

Gordana Dragičević (Parkticipacija & Hrvatska permakultura) – Permakultura – put u održivo društvo

Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava, a dizajnirati možemo imanje, kućanstvo, kvart, grad ili čak organizaciju. Gordana Dragičević, permakulturna dizajnerica i aktivistica, pokazat će da je permakultura puno više od spiralnih gredica pokrivenih slamom te da se može jednako dobro primjenjivati u gradu i na selu. Moguće je organizirati društvo u kojem namirujemo svoje potrebe bez stvaranja otpada, poboljšavamo stanje okoliša i gradimo zdrave međuljudske odnose. Permakultura je nova, održiva kultura!

Kolektiv Sjemenčice – Reciklažna kužina (radionica)

Promišljamo o hrani i svom odnosu spram nje prilikom (i nakon!) radionice reciklažnog kuhanja (čuda činimo sa ostacima jučerašnjeg ručka i odbačenim plodovima!). Teme razgovora bit će itekako ozbiljne (bacanje hrane, siromaštvo, klimatske promjene i svekolika (ne)pravda), ali u svrhu optimistične aktivacije: vlastitim primjerom iz svakodnevnog života želimo pokazati zahvalnost, solidarnost i bivanje što više fer, kao i otkloniti predrasudu o veganskoj prehrani kao skupoj i zahtjevnoj.

Ivana Rukavina i Mislav Skrepnik – "Snaga bilja"

Mislav Skrepnik, certificirani instruktor fitnessa i Ivana Rukavina, socijalna pedagoginja, nutricionistica i polaznica programa Plant-Based Nutrition na Sveučilištu Cornell, veganski su par koji dijeli ljubav prema bodibildingu, nutricionizmu i kreiranju pomno osmišljenih biljnih recepata kojima svakodnevno obogaćuju svoju Facebook-zajednicu "Snaga bilja". Na svojem predavanju pokušat će predočiti sva stečena znanja i znanstveno dokazane činjenice o važnosti biljne prehrane i njezinu utjecaju na izgradnju tijela. Kroz vlastiti životni vremeplov prikazat će što je sve potrebno da se postane Vegan Walking Billboard, kako Ivana zove Mislava od milja.

Ksenija V. KutlačićUtočište Koki – Životinje iz druge perspektive

Da bismo zaista upoznali kakve su u svojoj biti najviše iskorištavane životinje na Zemlji, moramo se susresti s njima na mjestima koja predstavljaju siguran prirodni okoliš, primjeren njihovoj vrsti, u jednakovrijednom međusobnom odnosu i odnosu s ljudima. Takva mjesta zovu se utočišta. Udruga Koki u Sloveniji napravila je prvo maleno utočište koje je dom spašenim životinjama s farma. Kulturologinja Ksenija V. Kutlačić, koja živi sa njima u malom selu, predstavit će nam priče pojedinih životinja – svinjice Dore, krave Miše, kokice Fride, patke Tačke, pure Aleksandra, janjeta Marija i, uz mnogo fotografija i filmova, pričati o njihovu karakteru, životu i međusobnim odnosima. Saznat ćemo kako su životinje promijenile svijet pojedincima koji dolaze u posjet, kako su ga promijenile Kseniji i zašto je toliko važno i za veganstvo da ne izgubimo prisni kontakt sa životinjama za koje se borimo.

Subota:

Anita Euschen – Spremi klopu: Popečci od tikvica, kukuruza i metvice (radionica)

Anita Euschen, cjeloživotna aktivistica za prava životinja, majka dvoje odrasle djece koji su vegetarijanci od rođenja i voditeljica radionica kuhanja zdravih biljnih obroka za djecu, pripremit će ukusne veganske popečke. Popečci su izvrsni uz razna variva, krumpire, proso, rižu i sl. Osim što se brzo pripremaju, napravljeni su od svima dostupnih i vrlo jeftinih sastojaka. U pripremi istog recepta okušala su se i djeca zagrebačkih osnovnih škola u sklopu projekta ''Spremi klopu'' koji će biti predstavljen na radionici, uz objašnjenje zašto je važno djeci od malih nogu usaditi zdrave prehrambene navike.

dr. sc. Lada Čale Feldman – Palunkova večera: o veganizmu, feminizmu i književnoj ekokritici

Popularna profesorica s Odsjeka za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorit će o svakodnevnim, teorijskim i književnim susretištima veganizma, feminizma i ekokritike. Pritom će snage udružiti osobno iskustvo veganske prehrane, kritika ''spolne politike mesa'' (C. Adams) i književnost, točnije, bajka Ivane Brlić Mažuranić – Ribar Palunko i njegova žena.

Može li se književnost razumijevati kao svojevrsna ekološka niša kulture? Kako je u slučaju žanra bajke ujedno riječ o štivu ponajprije namijenjenom djeci, važnom za razvoj njihova etičkog i estetskog senzibiliteta, predavanje će razmotriti kakve veze u Ribaru Palunku i njegovoj ženi ostvaruju ljudskost, spolnost, životinje i umjetnost, te pokazati zašto je važno da bajka počinje i završava govorom o – večeri.

Mihaela Devescovi – Zdrave sirove slastice (radionica)

''Najzdravije torte i kolači moraju biti ukusni i slatki, ali prirodno slatki'', kaže Mihaela Devescovi, autorica hit-kuharica i urednica portala www.sirovahrana.hr. Na radionici će pripremiti kremastu i ukusnu tortu iz svoje nove kuharice ''Slatke strasti'', bez šećera, brašna, jaja i margarina ili maslaca. Slatkoljupci će uživati degustirajući ovu zdravu slasticu.

Tamara Dabić (Makronova) – Makrobiotička načela u veganstvu

Tamara Dabić, prof. psihologije i ravnateljica edukacijske ustanove Makronova, naučit će nas više o načelima makrobiotike u veganskoj prehrani. Saznat ćemo kako se hraniti korištenjem isključivo namirnica biljnog porijekla, a uravnoteženo i raznoliko, naučiti što su jin i jang (osnovni principi makrobiotike) te zašto je važno bazirati prehranu na sezonskim, cjelovitim i ekološkim namirnicama. Otkrit ćemo više o osnovama makrobiotičkog načina življenja te saznati koji su sve pozitivni utjecaji koje makrobiotika ima na naše fizičko, psihičko i duhovno zdravlje te vitalnost.

Irena Mikšić – Sejtan: ukusna zamjena za meso (radionica)

Što je sejtan i kako ga napraviti? To će nam reći omiljena učiteljica mnogih osnovnoškolaca, koja ne jede meso već više od 20 godina i obožava kuhati. Pokazat će kako sejtan iskoristiti kao sirovinu za razna ukusna, jeftina, brza i hranjiva jela, a to je upravo ono što nam treba u prehrani u našem ubrzanom stilu života. Objasnit će pripremu nekoliko jela od sejtana koje će posjetitelji moći degustirati. Osvrnut će se i na nove trendove u prehrani koji se temelje na bezglutenskoj hrani.

Marina Milković – Zašto je veganstvo (i) feminističko pitanje

Među feministkinjama se značajno razlikuju pogledi na specizam. Dok brojne inicijative ističu neraskidivu vezu feminizma i veganstva, druge uopće ne percipiraju iskorištavanje životinja kao problem, a treće čak iskorištavanje životinja koriste u svrhu pokušaja vlastite emancipacije i demonstracije moći. Koja je veza između rečenica ''žene su stvorene da budu majke'' i ''životinje su stvorene da služe čovjeku''? Zašto jezik koji objektivizira i/ili vrijeđa žene često uključuje fraze poput ''komad mesa'', ''glupa kokoš'', ''debela krava''... Što u umjetnoj oplodnji krava znači termin rape rack? Zašto je feministički živjeti veganski? O ovima i drugim pitanjima govorit će Marina Milković, psihologinja, veganka i feministkinja.

Irina Jurinac (Zdravljak) – Vege tapas – ljubav na prvi zalogaj (radionica)

Legenda kaže da su tapasi nastali tako što je španjolski kralj nametnuo zakon da se pivo mora služiti s tapasima kako bi povećao vjerojatnost da građevinari, skloni ispijanju piva, dočekaju kraj smjene na nogama. Istina ili ne, tapasi su u zadnjih nekoliko stotina godina izrasli iz jednostavnog jela u zasebnu granu kuhinje, kao popularan fingerfood. Irina Jurinac iz udruge Zdravljak pokazat će kako kreativno pripremiti zalogajčiće od kvalitetnih sezonskih namirnica, kako ih kombinirati s ostalim namirnicama, kako ih ukomponirati u dio cjelovitog obroka za proslave, druženja ili, jednostavno, sebi za gušt te kako ih ukrasiti i prezentirati kako bi i najizbirljiviji putnici namjernici ostali bez riječi.

Vedran Romac – Ekološka cijena mesa

Uzgoj hrane za ljudsku prehranu izravno je povezan s brojnim ekološkim problemima. Posljedice mesne industrije na tlo, vodu, zrak, porast emisije stakleničkih plinova i klimatske promjene skrivaju se iza gotovih proizvoda koji, lijepo posluženi na tanjuru, odvraćaju pozornost s ružne istine koja sve češće izlazi na vidjelo. Najizravniji, najučinkovitiji, ali ujedno i najlakši način na koji svaki pojedinac može pridonijeti očuvanju okoliša jest edukacija i prelazak na vegansku prehranu, o čijim će prednostima, uz informacije iz brošure ''Hrana i ekologija'' govoriti Vedran Romac, socijalni radnik i dugogodišnji aktivist za prava životinja.

Udruga Pobjede – Volontiranje. Aktivizam. Solidarnost. Nenasilje.

Volontiranje i provođenje vremena s napuštenim psima proširilo je vidike volonterima osječke Udruge Pobjede, koja vodi no kill azil u Nemetinu, i povelo ih u nepoznato – u aktivizam. Osim što svakodnevno senzibiliziraju i svoju malu zajednicu i širu javnost o važnosti odgovornog postupanja prema psima, aktivisti Udruge predano su se brinuli i o Arčiju i Ljilji, dvjema najpoznatijim i najvoljenijim svinjama u Hrvatskoj. Buđenje nenasilja događa se kada postanemo svjesni nasilja kao naše stvarnosti. Na emotivnom predavanju poslušajte kako volontiranjem, aktivizmom i solidarnošću stvarati nenasilni i bolji svijet za sve.

Vezane teme

Radionica kuhanja-foto_Marija Feldi [ 219.06 Kb ]Radionica kuhanja-foto_Matej Čelar [ 250.38 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting