24.11.16. Zabrana uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3

| More

Ministarstvo unutarnjih poslova
n/r g. Vlaho Orepić, ministar
Savska cesta 39
10 000 Zagreb

Predmet: Zabrana uporabe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3

Poštovani ministre Orepić,

uoči predstojećih blagdana i s njima povezanog ludovanja pirotehničkim sredstvima, udruga Prijatelji životinja pozdravlja članak 62. stavak 6. Prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, kojim se zabranjuje prodaja i uporaba petardi i redenika iz kategorije F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 građanima za osobne potrebe. Međutim, pozivamo Vas da razmotrite izmjenu spomenutog članka kojom bi se potpunom zabranom prodaje i uporabe obuhvatila sva pirotehnička sredstva kategorije F3 te zabranila prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 građanima, osim uz odobrenje Ministarstva.

Hvalevrijedno je što članak 62. stavci 3. i 4. Prijedloga Zakona propisuju starosnu dob iznad 18 godina ne samo za kupnju, već i uporabu pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3. Međutim, u praksi je zbog lake dostupnosti i učestale zlouporabe pirotehničkih sredstava teško nadzirati provođenje ovih zakonskih odredbi. Budući da članak 30. stavak 5. važećeg Zakona o eksplozivnim tvarima i članak 62. stavak 4. Prijedloga Zakona opravdano i s razlogom brane uporabu ovih pirotehničkih kategorija veći dio godine, od 2. siječnja do 26. prosinca, držimo da je neutemeljeno, nesavjesno i neodgovorno tu aktivnost dopustiti u kratkom razdoblju novogodišnjeg slavlja.

Pirotehnička sredstva kategorije F2, kao i ona kategorije F3, mogu ugroziti sigurnost djece i odraslih koji njima rukuju ili se nađu u neposrednoj blizini, o čemu svjedoče brojni slučajevi ozljeda uzrokovanih pirotehničkim sredstvima za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Ta pirotehnička sredstva također mogu uzrokovati materijalnu štetu, a stvaraju i nepotreban otpad te onečišćuju okoliš.

Buka proizvedena pirotehničkim sredstvima, osim što smeta nemalom dijelu građanstva, osobito obiteljima s malom djecom, starijima i žrtvama PTSP-a, izrazito šteti životinjama, čiji je sluh uvelike istančaniji od ljudskog. Pucanje petardi i vatrometa kod kućnih životinja uzrokuje stres i paničan strah te može rezultirati i smrću od srčanog udara ili uslijed pokušaja bijega. Buka uznemiruje i divlje te slobodnoživuće gradske životinje poput ptica, a na selima domaće životinje. Životinje su nerijetko izravne žrtve pozljeđivanja pirotehničkim sredstvima slučajno ili s predumišljajem.

Korištenje eksplozivnih sredstava ne predstavlja prihvatljiv ni civiliziran način slavlja, što se treba odraziti i u zakonskim odredbama. Podsjećamo da se potpunom zabranom uporabe opasnih pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 ne bi građane zakinulo za uživanje u javnim vatrometima koje izvode profesionalci tijekom blagdana i posebnih prigoda te sigurnijim pirotehničkim sredstvima kategorije F1, koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke.

Udruga Prijatelji životinja sa zahtjevom za zabranu pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 (prije II. i III. razreda) obratila se prijašnjem ministru 2012. i 2014. godine. Na zahtjev zabrinutih i ogorčenih građana 2014. godine pokrenuta je peticija za zabranu pirotehnike II. i III. razreda koju je svojedobno potpisalo više od 15.000 građana, a koju smo Ministarstvu uz predstavljanje svojih zahtjeva uručili 2015. godine.

Prijatelji životinja predlažu da se izmjenom članka 62. Prijedloga Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u potpunosti zabrani prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 bez dopuštenja Ministarstva fizičkim osobama u svim razdobljima. Predložena izmjena Prijedloga Zakona pridonijela bi sigurnosti ljudi i životinja, smanjenju buke te održavanju javnog reda i mira.

Uvjereni da Vam je kao i nama sigurnost i mir svih žitelja Hrvatske na prvom mjestu, nadamo se da ćete razmotriti naš zahtjev, a svoje prijedloge rado bismo ponovili i na kratkom sastanku. Stojimo Vam na raspolaganju za sva pitanja i dodatne informacije te se radujemo Vašem odgovoru i suradnji.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 24. studenog 2016.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting