02.03.17. Šokantno: brutalno zlostavljanje životinja u izvozu!

| More

Bruxelles, 2. ožujka 2017.
Međunarodno priopćenje za javnost

Prijevoz živih životinja – istraga i videosnimke okrutnosti prema životinjama u transportu

Organizacije Animals International (AI), Tierschutzbund Zurich/Animal Welfare Foundation (TSB|AWF) i Eurogroup for Animals otkrivaju šokantne snimke kršenja europskih zakona za zaštitu životinja i međunarodnih sporazuma o prijevozu živih životinja iz Europe za Tursku, Bliski istok i sjevernu Afriku te njihovu klanju.

U povijesnoj osmomjesečnoj istrazi koja je trajala od lipnja 2016. do veljače 2017. godine, organizacije AI i TSB|AWF dokumentirale su degutantno zlostavljanje i postupke klanja životinja na putu iz zemalja EU-a do konačnog odredišta u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Izraelu, Palestini i Egiptu. Njihove snimke otkrivaju da rutinski načini prijevoza i klanja životinja u zemljama uvoznicama krše europske uredbe i međunarodne standarde.

Potaknute alarmantnim otkrićima, organizacije AI i TSB|AWF udružile su snage s organizacijom Eurogroup for Animals i njezinim članicama iz cijele Europe, uključujući udrugu Prijatelji životinja. Europskoj komisiji predat će zahtjev za zabranu prijevoza živih životinja.

Svake godine iz Europske unije, morem ili kopnom, u Tursku, Sjevernu Afriku i na Bliski istok izveze se više od dva milijuna goveda i ovaca, iako te zemlje nemaju zakone koji štite životinje od zlostavljanja.

Snimke organizacije Animals International iz zemalja uvoznica otkrivaju:

TSB|AWF i AI tijekom istrage prijevoza životinja otkrili su:

Antonija Magaš iz udruge Prijatelji životinja ističe: „Prijevoz živih životinja uključuje nezamislivu okrutnost i golemu patnju životinja. Svatko od nas može zaustaviti njihovu agoniju u kamionima i na brodovima mijenjanjem svojih prehrambenih navika i prelaskom na biljnu prehranu.”

„Ova istraga otkrila je sramotan propust europskih dužnosnika glede nadzora izvoza živih životinja. Prijevoz životinja iz europskog uzgoja krši uredbe Europske unije, a životinje pri klanju trpe stravične postupke koji se kose s međunarodnim sporazumima”, rekao je Gabriel Paun, predsjednik europskog ogranka organizacije Animals International.

Predsjednica organizacije Eurogroup for Animals, Reineke Hameleers, izjavila je: „Europski sud presudio je da Uredba o prijevozu životinja EU-a vrijedi i izvan granica EU-a, sve do konačnog odredišta životinje. No ova se presuda ne poštuje, a životinje se i dalje prevoze u užasnim uvjetima”. Dodaje: „To ne samo da je protuzakonito već je i nemoralno i nepotrebno jer sve navedene zemlje uvoznice također uvoze svježe i smrznuto meso. Životinje se pri prijevozu izlažu nepotrebnoj patnji i za to nema nikakva opravdanja.”

„Etički propusti i nepoštovanje propisa pri prijevozu počinju dobrano prije dolaska životinja u zemlju uvoznicu. Uredbe trenutačno ne zahtijevaju da brodovi za prijevoz stoke koji napuštaju EU imaju veterinara, pa tisuće životinja provode do deset dana u visokorizičnom okruženju, bez pristupa veterinarskoj skrbi”, izjavila je predsjednica TSB|AWF-a, Iris Baumgärtner. „Samo zamislite kako divlje more valja tisuće životinja zatočene na brodu koji nije predviđen za prijevoz stoke i razumjet ćete suludost ovakve trgovine”, dodala je.

Prikupljeni materijali bit će uručeni Europskoj komisiji i ministrima europskih zemalja kao dokaz zlostavljanja i protupropisnog klanja životinja izvezenih iz Irske, Francuske, Rumunjske, Litve, Mađarske, Belgije, Češke, Portugala i Španjolske u zemlje izvan EU-a.

Tijek istrage pogledajte ovdje.

transport zivotinja1 [ 655.99 Kb ]transport zivotinja2 [ 1.45 Mb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting