20.06.05. Ne ostavljaj me

| More

Akcija Prijatelja životinja i NOKIA Cro-a-Porter-a: Poznati u kampanji protiv napuštanja kućnih životinja pred godišnje odmore

Četvrtu godinu za redom udruga Prijatelji životinja nastavlja edukativnu kampanju zaštite napuštenih kućnih ljubimaca pred nadolazeće godišnje odmore 'Obitelj na more, a pas na ulicu'. U ovogodišnju kampanju naziva 'Ne ostavljaj me' uključili su se i Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Gradsko sklonište za napuštene životinje u Dumovcu i NOKIA Cro-a-Porter.

Naime, zbog nemara njihovih skrbnika svake godine tijekom godišnjih odmora životinje koje postaju lutalice preplavljuju ulice kojima tumaraju gladne i žedne, često tragično završavajući pod kotačima automobila.

Kako bi se osvijestilo građane o ovom problemu Prijatelji životinja pokreću ljetnu kampanju 'Ne ostavljaj me'. Ovogodišnju kampanju, između ostalog, obilježit će i jumbo-plakati na kojima će hrvatske celebrities Maja Vučić i Nikolina Pišek, pozirajući sa svojim psima, atraktivnom porukom pozvati građane na odgovorno ponašanje prema svojim četveronožnim prijateljima. Fotografije za kampanju snimit će poznata hrvatska fotografkinja Sandra Vitaljić (Elle, Cosmo, Story), a u ulozi art direktora kampanje pojavljuje se Viktor Drago.

Snimanje, otvoreno za medije, održat će se u ponedjeljak, 20. lipnja 2005. u 17.00 sati u Studiu Hrg, Hrvatske bratske zajednice 4 (Nacionalna i sveučilišna biblioteka).

Životinje nisu naše igračke, one su naša doživotna obveza i odgovornost.

Dopis o slučaju napuštanja psa 24. lipnja 2005.

Poštovani,

javljamo Vam se s današnjom vijesti, fotografijama i osudom napuštanja psa od strane građana.

Naime, u parku na križanju Horvaćanske i Hrv. Sokola na Jarunu jučer, 23. lipnja 2005., oko 22 sata je, prema izjavi djelatnika kioska u blizini, za klupu improviziranom uzicom od špage privezan pas. Djelatnici kioska mislili su da je vlasnik psa u obližnjem kafiću, pa nisu odmah reagirali. No, danas ujutro uočili su da je pas i dalje na istom mjestu, a primijetili su na klupi i poruku koju prije nisu zapazili u mraku, a iz koje se vidi da je pas namjerno napušten.

Pas je ležao u travi ispod klupe među smećem, iscrpljen, gladan i jako uplašen te od straha nije dozvoljavao da mu se priđe. Jedan od prolaznika pozvao je Veterinarsko higijenski servis, čiji su ga djelatnici pažljivo oslobodili improvizirane uzice i odvezli oko podneva.

Pas je trenutno smješten u Veterinarsko higijenskom servisu u Heinzelovoj. Pozivamo građane da ga hitno udome, kao i ostale pse sličnih tragičnih sudbina, uzrokovanih nemarom i neodgovornošću skrbnika.

Strogo osuđujemo slučajeve čestih odbacivanja pasa, osobito za ljetnih mjeseci, za koje nikada nema opravdanja i koji zaslužuju najveću osudu. Napuštene životinje danima lutaju gladne, žedne, iscrpljene, prestrašene, najčešće umirući od dehidracije ili pod kotačima automobila. Vrlo mali broj napuštenih pasa i mačaka pronađe novi dom.

Važno je razumjeti kako je problem napuštenih pasa i mačaka problem čitave zajednice i relevantnih institucija, ne samo tzv. društava za zaštitu životinja (pasa). Zakoni o dobrobiti životinja civiliziranih zemalja za napuštanje životinja propisuju visoke kazne, koje itekako utječu na razmišljanje o svim posljedicama udomljavanja životinje. Primjerice, u susjednoj Italiji napuštanja psa ili mačke kažnjava se s godinu dana zatvora i 10.000 eura novčane kazne.

Kada bi se neopravdano i bešćutno napuštanje životinja i u Hrvatskoj primjereno kažnjavalo, sigurno bi se daleko efikasnije rješavalo krajnje neodgovorno i neozbiljno nabavljanje i odbacivanje novih 'igračaka'.

Molimo Vas da prenesete ovu vijest kako bismo pozvali građane na udomljavanje kućnih životinja, osudili napuštanje životinja i podigli svijest građana o ovom sveprisutnom problemu.

Napušten pasNapušten pas 2

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting