16.05.17. Dani lova i ribolova u Varaždinu

| More

Grad Varaždin
Ured gradonačelnika
n/r gđa. Dragica Đula
Trg kralja Tomislava 1
42 000 Varaždin

Predmet: Reakcija na organizaciju međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda i turizam od 13. do 15. listopada 2017. godine

Poštovana gospođo Đula,

pišemo vam povodom najave organizacije međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda i turizam. Budući da se kao udruga bavimo pravima životinja i njihovom zaštitom, prilično smo zgroženi organizacijom sajma koji propagira nasilje i ubojstvo drugih živih bića, odnosno Vašom ulogom suorganizatora.

Lov i ribolov već dugo nisu nužni kako bi se čovjek prehranio, već su u modernom dobu postali simbol čovjekove nadmoći nad drugim živim bićima. S tim da pod pojmom "nadmoć" ne mislimo na fizičku nadmoć, već tehnološku, koja ljudima omogućuje neviđenu dominaciju nad ostalim životinjama. Isto tako, lov i ribolov ne možemo okarakterizirati kao sport, budući da je cilj sporta zdravo tijelo i zdrav duh, a lovom i ribolovom se svim životinjskim tijelima, osim ljudskom, oduzimaju i zdravlje i duh.

Smatramo kako manifestacijama ove vrste nije mjesto u modernom društvu, kao i da one potiču nasilje i manjak empatije prema drugim živim bićima, što je upravo jedna od stvari koje nedostaju današnjem svijetu i zbog kojih su nam krize postale svakodnevica - ekološka, ekonomska, geopolitička ili neka druga. Nasilje je uvijek bilo i uvijek će biti nasilje i ne smijemo ga kao društvo tolerirati. Pogotovo jer ima mnoštvo primjera iz povijesti kada se nasilje nad nekom manjinom ili slabijom skupinom proširilo na mnoge.

Ovim putem Vas molimo da odustanete od sudjelovanja u organizaciji međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda i turizam te time pošaljete snažnu poruku napretka i nenasilja. Životinje ne mogu govoriti jezikom prava i čovjeka te je upravo zato bitno da mi reagiramo na nepravdu i patnju kroz koju prolaze, u što lov i ribolov, pogotovo oni "sportskog" karaktera, definitivno spadaju.

Uvjereni smo da gradu Varaždinu nije potrebno sudjelovati u nečemu tako primitivnom i nazadnom kao ubijanje, mučenje i iskorištavanje životinja zbog zabave, odnosno nečijeg hobija. Vaš grad ima dugogodišnju tradiciju organiziranja i ugošćivanja raznih događanja kojima je cilj kulturno i moralno uzdizanje čovjeka te se nadamo da taj ugled neće ukaljati suorganizacija sajma Lov, ribolov, priroda i turizam.

Naravno, svjesni smo da Vi osobno ne možete sami zaustaviti postojanje lova i ribolova, niti to očekujemo od Vas. Ono što možete napraviti, i na što Vas pozivamo i molimo, je da ne sudjelujete u promoviranju istog. Društvena promjena je zbir malih osobnih odluka čija je zajednička suma veće od sume pojedinačnih odluka. Odustajanjem od daljnje organizacije međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda i turizam imate priliku donijeti jednu takvu odluku koja će jednog dana biti dio nenasilnog i tolerantnog društva kakvo, vjerujemo, svi priželjkujemo.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting