22.09.17. Zakon o zaštiti životinja prošao drugo čitanje!

| More

Saborski zastupnici jednoglasno podržali Konačni Prijedlog Zakona o zaštiti životinja

- Zastupnici su predali amandmane kako bi dodatno poboljšali već dobar Prijedlog Zakona

Drugo čitanje Prijedloga Zakona o zaštiti životinja 21. rujna 2017. pokazalo je da ovaj zakon svojim naprednim odredbama u odnosu na aktualni Zakon nakon 10 godina donosi dugoočekivane promjene u zaštiti životinja u Hrvatskoj! Najveću pozornost dobila je odredba o prestanku ubijanja životinja u skloništima, što je s najvećim oduševljenjem dočekala i velika većina javnosti.

Saborski zastupnici uime svojih klubova jednoglasno su pohvalili i podržali Prijedlog Zakona te iskoristili drugo čitanje za predaju amandmana za njegovo poboljšanje. Smatraju da zbog različitih financijskih mogućnosti lokalnih zajednica županije također moraju sudjelovati u pokrivanju troškova osnivanja i rada skloništa. Željko Kraljičak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, podsjetio je na novost da sredstva od kazni koje naplate komunalni redari idu u proračun jedinica lokalne samouprave te da će se dostatna financijska sredstva osigurati ako će svi raditi na provedbi Zakona.

Josip Križanić uime Kluba zastupnika HDZ-a rekao je da je Prijedlog Zakona izrađen u najboljoj namjeri, da je vrlo kvalitetan, human i koristan te izuzetno dobro primljen od javnosti, zaštitarskih udruga i skloništa za životinje.

Anka Mrak-Taritaš uime Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a ocijenila je Prijedlog Zakona kao zaista dobar i afirmativan iskorak, no da je važna i provedba na terenu. Ukazala je na preopterećenost komunalnih redara i nužnost da se u provedbu Zakona aktivno uključe veterinarska inspekcija i veterinari. Izjasnila se za zabranu borbi bikova i založila se za pokazivanje bikova na natjecanjima umjesto huškanja jedne životinje na drugu. Amandman za zabranu sramotnih borbi bikova podnio je i zastupnik Marin Škibola, u skladu s već postojećom općom zabranom organiziranja borbi životinja.

Branimir Bunjac uime Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e istaknuo je da mu je drago da više neće biti ubijanja zdravih pasa u skloništima i da bi oni podržali Prijedlog Zakona čak i da je to jedina novost u njemu jer će Hrvatska biti civiliziranija i bolja zemlja za život. Izdvojio je kao pozitivne novosti: Upisnik kućnih ljubimaca, obavezu kontrole mikročipiranja, mogućnost da ministar propiše obaveznu kastraciju i veće ovlasti komunalnih redara. Govorio je o štetnosti prehrane mesom za okoliš, pojavu stakleničkih plinova, potrošnju vode i krčenje prašuma, a posebno o nehumanom postupanju prema 70 milijarda životinja koliko se godišnje uzgaja i ubija u svijetu za prehranu. Ukazao je na apsurd da društvo 21. stoljeća, koje se smatra humanim, reže životinjama vratove. Dok nam marketing mesa prikazuje slike sretnih životinja, u stvarnosti one žive na betonu, bez kretanja i sunca, izložene infekcijama. Vjeruje da ćemo u budućnosti napredovati kao društvo kroz poboljšanu zaštitu životinja.

Veljko Kajtazi uime Kluba zastupnika nacionalnih manjina, Stjepan Kovač, Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a predali su amandman da jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kako bi se smanjio broj nezbrinutih životinja, a time i pritisak na skloništa. Kajtazi očekuje od ministra Tolušića da odmah krene naredbom o obaveznoj kastraciji u saniranje štete u romskim naseljima Međimurske županije. Predložio je i amandman kojim se traži registracija svih uzgajivača životinja, neovisno o broju rasplodnih ženki.

Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a dali su amandman da se životinje uzgojene za korištenje u pokusima ponude na udomljavanje.

Predrag Matić, Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e i Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a zatražili su amandmanom zabranu organiziranja natjecanja konja u povlačenju trupaca. Ova dva kluba predala su i amandman da se mačke i psi u lovištima smatraju izgubljenim ili napuštenim životinjama koje su lovci dužni zbrinuti sukladno Zakonu o zaštiti životinja, a ne ubijati ih. Amandman o zabrani okrutnog hvatanja štetnika ljepilom podnio je Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e.

Saborski zastupnici očekuju prihvaćanje amandmana s ciljem poboljšanja Prijedloga Zakona, dok Prijatelji životinja, druge udruge i građani s nestrpljenjem očekuju njegovo izglasavanje.

Sretno udomljeni pas [ 154.78 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting