Norveški skandal s vukovima

| More

U malom hotelu s lovačkim štimungom smjestila se grupa od 24 lovaca određena od vlade sa zadatkom da u iduća dva meseca poubija devet norveških vukova. Samo nekoliko kilometara dalje, pedesetak aktivista podiglo je svoje šatore na temperaturi -30 stupnjeva s namjerom ometanja lovaca. Većina aktivista su studenti iz Osla, no među njima se nalaze i članovi Društva za zaštitu skandinavskih predatora te generalni sekretar WWF Norveške Rasmus Hansson. Osim njih i kamere švedske, njemačke, britanske i norveške televiziije te mnoštvo novinara. I kao da su se i sve druge prilike urotile protiv lovaca: u petak je iznenada stigla objava da nije dozvoljeno koristiti helikoptere prilikom lova, a temperatura se spustila na -30 stupnjeva i na taj način zarobila lovce u toplim i udobnim hotelskim sobama. Izjavili su da im se nigdje ne žuri jer imaju dva mjeseca vremena da izvrše pokolj zbog kojeg su došli. No to ćemo još vidjeti. Za vašu informaciju, stočari koji izgube ovcu zbog vukova dobijaju odštetu od 70 kruna po kili ubijene životinje, a za lovačkog psa nastradalog od vukova 20.000 kruna! Računa se da postoji oko 2.3 miliona ovaca u cijeloj državi od čega zanemarivo mali broj nastrada od vukova. Najviše napada na ovce odnosi se na risa (Lynx lynx) koji je mnogo krupniji i snažniji od našeg hrvatskog risa; zatim od napada medvjeda i tek na treće mjesto dolazi vuk sa nekih 900 napada godišnje. Jan Goillou, poznati švedski pisac, novinar ali i strastveni lovac, zbog čega je meta mržnje aktivista za zaštitu prava zivotinja, ipak se ovaj put stavio na stranu vukova: iz svojih osobnih iskustava i posjete Rumunjskoj, primjerice, kaže da tamo ima 2.500 vukova, to je jedna populacija koja bi i Švedskoj, s obzirom na veličinu države, iznosila 12.500 vukova! Pri tom, rumunjski ovčari ne dobijaju odštetu za nastradale ovce, njihova djeca se ne boje vukova, i činjenica da vukovi šetaju šumom ne sprječava ih da beru gljive ili bobice, kao razmažene skandinavce. Taj isti Jan Goillou kaže da po podacima iz statističkog saveza više od 100 lovačkih pasa godišnje bude ubijeno grješkom od njihovih vlastitih vlasnika - lovaca, a oko 1000 ih natrada u prometu! On još kaže da mržnja prema vuku u Skandinaviji nije ekološki racionalna, nego političke prirode - tko će pobjediti, selo ili grad (većina seljaka ne želi vuka a građani obrnuto). Po tipu, što će nama jedan Stockholm (ili Oslo) odlučivati kako će nama biti na selu!?

U petak su delegacija WWF i još dvije velike norveške zaštitarske organizacije predale zahtjev sudu za obustavu lova dok se ne donese sudska odluka o tome je li Bernska konvencija kao i drugi međunarodni dogovori prekršena (naravno da jest!). Sud zbog prezauzetosti nije odgovorio na ovaj zahtjev no obećao je to učiniti najkasnije u utorak u jutarnjim satima. Sada je stoga važno dobiti na vremenu bar ovih par dana.

Budući su vukovi inteligente životinje, uz malo buke po okolnim šumama bilo ih je lako prisiliti na premještaj lokacije. Aktivisti su već od srijede popodne raspoređeni po šumama obilazili poznate terene proizvodeći buku te danas ujutro, kad se temperatura podigla do podnošljivih -20 stupnjeva i lovci napokon izašli van, nisu uspjeli pronaći ni jedan jedini svježi vučji trag. Budite u mislima s norveškim aktivistima, ali sjetite se, i mi svoga vuka imamo. Nekad kralj šume, simbol hrabrosti, snage i razvijenih socijalnih odnosa među članovima zajednice. Danas proganjan, prestrašen i istrebljen.

Margareta Isaksson

Pobijeni vukovi [ 70.90 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting