03.11.17. Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu; potrebno planiranje aktivnosti i osiguravanje sredstava u proračunu

| More

Predmet: Zakon o zaštiti životinja stupio na snagu; potrebno planiranje aktivnosti i osiguravanje sredstava u proračunu

Poštovani,

javljamo Vam se povodom stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja. Naša želja je da Vam pružimo najbitnije informacije vezane uz novi Zakon te upozorimo na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

Na području svake županije mora postojati barem jedno sklonište za životinje minimalnog kapaciteta 50 životinja, a sve jedinice lokalne samouprave trebaju provoditi zbrinjavanje, oglašavanje i udomljavanje životinja, uz programe kastracije životinja i edukaciju stanovništva.

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje. Slična odredba vrijedi još od 2007. godine, no s novim Zakonom stupa na snagu i prekršajna odredba, pa će odgovorna osoba jedinice lokalne samouprave ili područne (regionalne) samouprave koja ne postupa po Zakonu platiti novčanu kaznu od 15 do 30 tisuća kuna.

Propisana je provedba kontrole mikročipiranja, odnosno sve jedinice lokalne samouprave moraju provjeriti do 30. lipnja 2018. jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Što žurnijim ispunjenjem ove odredbe izravno se smanjuje broj napuštenih životinja, kao i troškovi njihova zbrinjavanja.

Obvezno je i osnivanje koordinacijskih radnih skupina u kojima će, između ostalih, sjediti i predstavnici lokalnih samouprava. Komunalni redari dobivaju veće ovlasti i zaduženja, a sve kazne koje naplate po Zakonu o zaštiti životinja prihod su jedinica lokalne samouprave.

Budući da je ova godina pri kraju i uskoro se donose planovi i proračuni za 2018. apeliramo na Vas da na vrijeme isplanirate aktivnosti i predvidite potrebna sredstva za pravilnu provedbu Zakona o zaštiti životinja, što će na kraju rezultirati i uštedom.

Dobre primjere u praksi, sve ostale odredbe i propisane rokove možete pronaći OVDJE, a stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije i suradnju.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 3. studenoga 2017.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting