11.11.17. No kill Hrvatska!

| More

Akcija „Udomljavanje je fora” posvećena je najvažnijoj odredbi Zakona o zaštiti životinja - No kill Hrvatska!

- 11. 11., Jelačićev trg, 9 do 15 sati: infoštandovi, psi koji čekaju udomljenje

U subotu 11. studenoga 2017. godine, od 9 do 15 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića u Zagrebu, održat će se akcija „Udomljavanje je fora”. Ova akcija, u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba „Dumovec” te u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, posvećena je nedavnom stupanju na snagu novog Zakona o zaštiti životinja i njegovoj najvažnijoj odredbi – zabrani ubijanja životinja u skloništima.

Događanje će u 9:30 sati posjetiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je već ranije pohvalio u novom Zakonu odredbu o prestanku ubijanja životinja u skloništima istaknuvši da se ta odredba provodi u Zagrebu već godinama. Građani će moći na štandovima dobiti više informacija, potpisati peticije, naći neke od artikala čijom kupnjom pomažu radu za životinje, a moći će upoznati i pse iz skloništa koji traže dom te pomoći napuštenim životinjama.

Novi Zakon o zaštiti životinja donosi mnoge pozitivne novosti među kojima je najveće oduševljenje izazvala vijest da smo postali zemlja koja udomljava napuštene životinje umjesto da ih kažnjava usmrćivanjem u skloništima. Zagrebačko sklonište u Dumovcu, najstarije hrvatsko no kill sklonište, primjer je kako kvalitetnim radom i sva druga skloništa u Hrvatskoj mogu svim životinjama pronaći trajni dom.

Gotovo su udvostručene novčane kazne za osobe koje napuste životinju, kao i one koje ne zbrinjavaju mladunčad svojih kućnih ljubimaca, i sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

Povodom stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja Prijatelji životinja javili su se svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave te im pružili najbitnije informacije vezane uz novi Zakon. Upozorili su ih na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

Ključni za dobar rad i provođenje novog Zakona su: osnivanje skloništa za životinje; konstantno provođenje edukacija građana o zbrinjavanju, udomljavanju i kastraciji životinja, a lokalnih zajednica o kontroli provedbe mikročipiranja i mnogim drugim obvezama; Info centri koje treba osnovati za cijelu Hrvatsku; promocija udomljavanja te suradnja nadležnog ministarstva, komunalnih redara, veterinarskih inspektora, veterinara, odgovornih osoba u općinama, gradovima i županijama, udruga za zaštitu životinja, institucija i svih građana.

Nemojte kupovati živa bića jer ljubav se ne kupuje!

Pas iz skloništa Dumovca [ 288.99 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting