22.11.17. Na TV-u šokantni dokumentarac o prijevozu živih životinja

| More

I snimke iz Hrvatske svjedoče o brutalnoj stvarnosti trgovine strave

- Iscrpljene, gladne, žedne, prekrivene izmetom, prerezanih tetiva i probodenih očiju

Njemačka televizijska kuća ZDF objavila je šokantni dokumentarac o prijevozu živih životinja u Europi i izvan nje, u kojemu su prikazane i snimke iz Hrvatske, koji još jednom svjedoči o brutalnoj stvarnosti prijevoza životinja te opetovanom kršenju europskog zakonodavstva o dobrobiti životinja i međunarodnih sporazuma. Iz organizacije Eurogroup for Animals, čija je članica i udruga Prijatelji životinja, poručuju da ovaj novi dokumentarac pokazuje da je situacija hitnija nego ikad i da trebamo rješenje na razini cijele Europske unije.

U dokumentarcu, za koji se nadamo da će biti prikazan i u Hrvatskoj, zabilježena je rutinska grozomorna stvarnost životinja koje trpe prijevoz i po nekoliko dana i tjedana bez hrane, vode i veterinarske skrbi. Situacija je još gora s prijevozom živih životinja u zemlje trećega svijeta, posebice ljeti kada su životinje zatočene u kamionima na temperaturama koje prelaze i 39 stupnjeva, često bez vode. Na bugarsko-turskoj granici, vrućoj točki europskog prijevoza živih životinja, životinje moraju satima čekati u kamionima bez ikakva hlada, hrane, vode ili čiste stelje, prekrivene izmetom, prije nego što nastave svoj put. Na kraju užasnih putovanja životinje idu na klanje koje svojom okrutnošću nadilazi svaki film strave – metode uključuju rezanje tetiva i probadanje očiju kako bi se životinje onesposobile prije klanja.

Dokaz koji je predočila ZDF još jednom dokazuje da se europska uredba o zaštiti životinja tijekom prijevoza slabo provodi. Ranije ove godine, zastupnici Europskog parlamenta, države članice i dužnosnici Europske komisije već su reagirali na uvjerljive snimke kampanje #StopTheTrucks koje razotkrivaju nesposobnost EU-a da odgovarajuće provodi nadzor prijevoza živih životinja unutar i izvan granica EU-a. Zastupnici Parlamenta reagirali su pozivom Europskom parlamentu da pokrene službenu istragu o ovoj trgovini koja uključuje neizbježnu patnju životinja. Europski sud pravde dvaput je ponovio potrebu da se propisi Uredbe o zaštiti životinja tijekom prijevoza primjenjuju i pri nastavku prijevoza životinja izvan EU-a, no u zemljama izvan EU-a još uvijek ne postoji infrastruktura za istovar, hranjenje, napajanje i odmor životinja, kao ni osnovna veterinarska skrb.

Proteklih mjeseci Europska komisija pojačala je svoje napore i stavila prijevoz životinja natrag na svoju agendu kao prioritetno pitanje dobrobiti životinja. Eurogroup for Animals i Prijatelji životinja pozdravljaju nedavno postavljanje podskupine koja će se baviti prijevozom živih životinja na platformu EU-a o dobrobiti životinja. Ova podskupina trebala bi se usredotočiti na potrebu da se revidiraju postojeći sustav i pravila o prijevozu životinja na duge udaljenosti te postavi dugoročna strategija za zamjenu ove nehumane trgovine.

Više informacija o prijevozu živih životinja saznajte ovdje, a kako zaustaviti patnju životinja prelaskom na biljnu prehranu na www.whyveg.com/hr.

Transport živih životinja [ 825.07 Kb ]Transport živih životinja [ 170.25 Kb ]Transport živih životinja [ 81.66 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting