08.02.18. Gradovi i općine krenuli u kontrolu mikročipiranja svih pasa

| More

Napokon Zakon o zaštiti životinja koji se počeo provoditi

- Stižu prve odluke o obveznoj sterilizaciji kao načinu kontrole razmnožavanja pasa i mačaka

Novi Zakon o zaštiti životinja nudi odlične alate kojima se može pomoći životinja, ljudima i lokanim zajednicama. Odredba po kojoj svi gradovi i općine trebaju iskontrolirati jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom izravno utječe na uzroke problema i nužan je i vrlo učinkovit način da se stane na kraj neodgovornosti. Iako je označavanje pasa mikročipom obavezno još od 2004. godine, sada su napokon krenule kontrole i rezultati su konkretni. Građani dobro reagiraju jer u lokalnim zajednicama gdje su krenule sustavne kontrole znaju da ne mogu izbjeći ovu zakonsku obavezu, ali mogu izbjeći propisanu kaznu do 6000 kuna. Iza svakoga psa treba stajati skrbnik svojim imenom i prezimenom, i to je dobro za sve.

Odličan alat svakako je i propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Nužno je, zbog zaštite životinja i ljudi, da ga lokalne zajednice što prije iskoriste kako bi stale na kraj napuštanju i patnji štenaca i neodgovornim pojedincima koji time stvaraju trošak gradovima i općinama. Trajna sterilizacija jedini je logičan i human način da se zaštite životinje i prestanu puniti skloništa. Pomaže životinjama, a ostavlja mogućnost onima koji se žele baviti uzgojem da se registriraju pri nadležnom ministarstvu i legalno se time bave. Trajna sterilizacija ne samo da je nužna u sprječavanju patnji neželjenih životinja već donosi mnoge zdravstvene prednosti za životinje koje žive uz čovjeka.

Zakon o zaštiti životinja propisao je odredbu da svi oni koji uzgajaju životinje trebaju biti registrirani kao uzgajivači i to može smetati samo onima koji žele i dalje raditi nelegalno. Propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja ne odnosi se na registrirane uzgajivače, kao ni na one životinje koje iz medicinskih razloga ne mogu biti podvrgnute zahvatu. Lokalne zajednice nakon propisivanja obavezne trajne sterilizacije mogu napraviti izuzetke za opravdane zahtjeve, kao i subvencionirati zahvat onima kojima je to zaista potrebno. Neželjene životinje mogu se dogoditi i „odgovornima” pa su navedeni koraci itekako razumni, nužni i na korist životinja i ljudi.

Grad Čakovec prvi je grad koji je proglasio obaveznu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja i svakako bi ga trebali slijediti i drugi gradovi i općine jer je to iskušani put da se riješe uzroci problema i da prestane svakodnevna patnja životinja. Skrbnici pasa imat će dovoljno vremena za provođenje nove odredbe i dobit će kvalitetan poticaj da učine dobru stvar za životinju o kojoj skrbe. Grad Čakovec najavio je i kontrolu obaveznog mikročipiranja pasa i time se pridružio mnogim lokalnim zajednicama koje su odlučile stati na kraj izdvajanju financijskih sredstava zbog neodgovornosti građana.

Trenutačno tisuće životinja u Hrvatskoj čeka svoj dom, a svakodnevno se ostavljaju po ulicama odrasli psi i štenci. Krajnje je vrijeme je da se počnu rješavati uzroci problema, i pohvalno je što su lokalne zajednice krenule u provedbu Zakona o zaštiti životinja, te iskorištavati zakonske mogućnosti kvalitetne zaštite životinja, ljudi i gradskih proračuna.

S obzirom na to da je Zakonom propisana i edukacija, gradovi i općine počeli su distribuirati letke i plakate kojima obavještavaju stanovništvo o svim zakonskim obavezama i odgovornom skrbništvu te pozivaju na udomljavanje umjesto kupnje životinja. Konačno su se u Hrvatskoj počele događati dobre stvari za zaštitu životinja, na koje se čekalo godinama.

Psi u romskim naseljima [ 146.37 Kb ]Mačka i potomstvo [ 115.83 Kb ]Potopljeni mačići [ 110.19 Kb ]Psi u romskim naseljima [ 177.11 Kb ]Psi u romskim naseljimaMačka bez oka [ 141.80 Kb ]Psi u romskim naseljima [ 100.94 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting