Propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i stavljanje iste na javnu raspravu

| More

- jedinicama lokalne samouprave-

Predmet: Propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i stavljanje iste na javnu raspravu

Poštovana/i gospođo/gospodine,

molimo Vas za razumijevanje što Vam ponovno pišemo, no smatramo izuzetno važnim da ne propustite ovaj trenutak i priliku za uspješno rješavanje problema velikoga broja napuštanja životinja.

Problem prepunjenih skloništa i napuštanja životinja već godinama je predmet burnih rasprava jedinica lokalnih samouprava koje moraju izdvajati velika financijska sredstva zbog neodgovornih pojedinaca. U Hrvatskoj je situacija zabrinjavajuća, skloništa su puna, a i psi i mačke koji imaju skrbnike nekontrolirano se razmnožavaju. Novi Zakon o zaštiti životinja nudi rješenja za ove probleme.

Jedno od njih je mogućnost da općine i gradovi propišu trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja za one koji se ne žele baviti uzgojem i ne žele imati potomke pasa i mačaka. Takva odredba omogućava postupanje u problematičnim slučajevima, a mnogi će građani samim propisivanjem obavezne trajne sterilizacije odlučiti to napraviti bez ikakvog pritiska i kontrole.

Stoga Vam pišemo sa zamolbom da u odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim životinjama uvrstite trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Mogu se propisati izuzeci i samo provođenje Odluke može krenuti postupno. Pritom možete koristiti primjere mnogih gradova i općina koji su donijeli ili su u postupku donošenja takve odredbe kroz svoje Odluke. Smatramo korektnim odredbu o trajnoj sterilizaciji staviti u prijedlog Odluke i na javnu raspravu s obzirom na to da Zakon propisuje tu mogućnost.

Zato Vas molimo da razmislite o prijedlogu Odluke u koji je uvrštena obavezna trajna sterilizacija jer ona može pomoći ne samo Vašoj lokalnoj zajednici već cijeloj Hrvatskoj kao pozitivan primjer na regionalnoj i državnoj razini. To je najučinkovitiji i human način rješavanja uzroka problema – napuštanja neželjenih štenaca i mačića, i veterinari ga preporučuju i provode u cijelome svijetu. Osim što sprječava patnju životinja, kastracija ne šteti životinji i omogućava joj dulji i zdraviji život.

Provedba kontrole mikročipiranja iznimno je važna i svakako ju treba provesti u potpunosti. Nakon što svi psi budu označeni mikročipom ipak ostaju napušteni neželjeni štenci na brigu lokalnoj zajednici. Što se prije donese takva odluka, to će konkretni rezultati u smanjenju broja napuštenih životinja i ušteda biti prije vidljivi.

Svi koji ne donesu odluku o trajnoj sterilizaciji kao načinu kontrole razmnožavanja za pse i mačke teško će za dvije-tri godine, kada broj napuštenih životinja naraste, opravdati zašto nisu iskoristili ovaj odličan alat koji im je Zakon dao. Molimo Vas da Vi ne budete jedni od njih.

Prilažemo Vam i dodatne informacije te vjerujemo da ćete dati priliku trajnoj sterilizaciji na javnoj raspravi o prijedlogu Odluke. Stojimo na raspolaganju za suradnju na zajedničkim nam interesima.

Srdačan pozdrav,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting