17.12.18. I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka!

| More

Grad Zagreb na današnjoj sjednici donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca

I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka [ 297.35 Kb ]

- Više od 130 gradova i općina propisalo trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja

Propisivanjem trajne sterilizacije u danas izglasanoj Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, Grad Zagreb pridružio se više od 130 dobrih primjera gradova i općina koji su svoje Odluke uskladili s novim Zakonom o zaštiti životinja. Iskoristili su izvrsnu zakonsku mogućnost propisivanja trajne sterilizacije kao učinkovite metode kontrole razmnožavanja pasa i mačaka uviđajući da je nužno djelovati na uzroke problema.

Zakon o zaštiti životinja još od 2006. godine propisuje svim skrbnicima pasa i mačaka obavezu kontrole razmnožavanja, no sada je dao i mogućnost da se točno odredi način te kontrole, što se pokazalo ispravnim i nužnim rješenjem kako bi se Zakon zaista i provodio. Gradovi i općine koji su propisali trajnu sterilizaciju pasa i mačaka propisali su i izuzetke koji se evidentiraju ostavljajući tako mogućnost izbora, a uzgajivači su automatski izdvojeni iz te odredbe.

Jasno je da napuštene životinje ne padaju s neba, nego su rezultat nekontroliranog razmnožavanja i neodgovornosti građana. Tome se može stati na kraj jedno kvalitetnim propisima prema kojima bi svi psi i mačke koji zadovoljavaju uvjete za kastraciju bili kastrirani te njihovi neželjeni potomci ne bi dodatno opterećivali već ionako pretrpana skloništa. Sklonište grada Zagreba u Dumovcu zbrinulo je samo u prvih šest mjeseci ove godine više od 700 pasa i više od 200 mačaka, a vrlo velik dio čine upravo odbačeni štenci i mačići koje su napustili neodgovorni građani.

Grad Zagreb, osim propisivanja trajne sterilizacije, uz evidentirane izuzetke, trebao bi početi i s kontrolom mikročipiranja koju je, prema Zakonu o zaštiti životinja, trebao provesti do 30. lipnja 2018. godine. Kontrola mikročipiranja od izuzetne je važnosti jer je ona preduvjet provođenja Zakona i gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Kada se provede kontrola mikročipiranja te kada svi psi budu označeni mikročipom i uvedeni u bazu Ministarstva poljoprivrede, lako će se i jednostavno moći pronaći skrbnik izgubljenoga ili napuštenoga psa. Zahvaljujući tome, posljedično će biti manje napuštanja pasa, a time i manjeg opterećenja gradskog proračuna.

Odluka je važna i za dobro funkcioniranje tek osnovanog Redarstva za životinje Grada Zagreba koje će djelovati kroz Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama.

Veliki postotak građana željno je iščekivao ovakvu Odluku, a sada je na Gradu Zagrebu da je u potpunosti iskoristi i, u suradnji i uz potporu građana, krene kvalitetno provoditi kako bi se riješili nagomilani problemi i stvorili bolji uvjeti za suživot ljudi i životinja, ali i dobrobit životinja općenito.

I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka [ 87.20 Kb ]I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka [ 33.24 Kb ]I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka [ 596.21 Kb ]I Zagreb propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka [ 758.21 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting