Aktivnosti udruge Prijatelji životinja 2017. godine na provedbi Zakona o zaštiti životinja

| More

Napomena: Izraz „predstavnik Udruge” u tekstu svugdje se odnosi na Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja, osim ako nije drukčije napisano.

Novi Zakon o zaštiti životinja stupio je na snagu 26. 10. 2017.

28. 8. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis, odnosno ponudu za besplatno ustupanje letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa kako bi ih mogli tiskati i distribuirati. Iznijeli smo im pozitivna iskustva lokalnih zajednica koje su otisnule i podijelile letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa uz račune za komunalnu nakladu, odnosno po svim kućanstvima.

26. 10. 2017. Održan sastanak s predstavnicima Udruge za zaštitu mačaka Sklonište dobrote iz Čakovca: razgovaralo se o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i rješavanju problema napuštenih mačaka.

31. 10. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku s prof. dr. sc. Nenadom Turkom, dekanom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

3. 11. 2017. Poslali smo poštom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im naveli najbitnije informacije vezane uz novi Zakon o zaštiti životinja te upozorili na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

6. 11. 2017. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im naveli najbitnije informacije vezane uz novi Zakon o zaštiti životinja te upozorili na potrebu pravovremenog planiranja aktivnosti i osiguravanja financijskih sredstava s obzirom na propisane rokove i prekršajne odredbe.

7. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku s tajnikom Hrvatske veterinarske komore, dr. sc. Anđelkom Gašparom, dr. vet. med.

8. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Bakru i Rijeci na sastancima s jedinicama lokalne samouprave o provedbi novog Zakona o zaštiti životinja. Na prvom sastanku s Tomislavom Dundovićem, zamjenikom gradonačelnika Grada Bakra, razgovaralo se o tome da Bakar tiska letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa i distribuira građanima uz račun za komunalne usluge i sl. Drugi sastanak održan je u gradskoj upravi Rijeke i bio je vezan za provođenje kontrole obaveznog mikročipiranja pasa od strane komunalnih redara. Na trećem sastanku, sa zastupnicima gradske skupštine, razgovaralo se o mogućnosti predlaganja obavezne kastracije kao kontrole razmnožavanja.

9. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Čakovcu sastanku svih gradova i općina Međimurske županije o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Poslije sastanka održao se sastanak s međimurskim županom mag. ing. Matijom Posavcem.

11. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Gradu Kastvu.

13. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku vezano uz rad komunalnog redarstva u Zagrebu.

14. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede kojemu su prisustvovali djelatnici Uprave za veterinarstvo: dr. vet. med. Marija Đurica, dr. vet. med., Branka Buković Šošić, dr. vet. med. Gordan Jerbić, dr. vet. med. Miljenko Vuić i dr. vet. med. Mislav Kučenjak. Predstavili smo svoje prijedloge za suradnju kako bi se potaknula provedba novog Zakona o zaštiti životinja. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede složili su se s prijedlozima koji se odnose na informiranje jedinica lokalne samouprave, putem dopisa i sastanaka, o obavezama koje imaju u provedbi Zakona. Razgovaralo se i o mogućnostima rješavanja problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz kastraciju i označavanje. Govoreći o skorim izmjenama Zakona o veterinarstvu, ukazali smo na potrebu rješavanja problema veterinara koji nakon mikročipiranja psa ne upišu podatke na mikročip pa se ne može utvrditi tko je skrbnik psa, a što bi se moglo riješiti izdavanjem potvrde skrbniku psa ili odmah nakon mikročipiranja ili naknadno poštom. Također, razgovarali smo i o zakonskoj regulativi koja bi omogućila rad mobilnim ambulantama koje bi mogle kastrirati i liječiti životinje, osobito u manjim i ruralnim sredinama.

14. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

15. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s ministrom Tomislavom Tolušićem i državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom. Razgovaralo se o provedbi Zakona o zaštiti životinja i, s obzirom na novosti u Zakonu, koje traže mnogo angažmana, o potrebi zapošljavanja još veterinarskih inspektora, kao i dodatnih zaposlenika u Odjel za zaštitu životinja Ministarstva. Spomenuo se plan da Ministarstvo sredinom sljedeće godine kontrolira jesu li lokalne zajednice ispoštovale obaveze iz Zakona.

15. 11. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

17. 11. 2017. U prostorijama Udruge održan je sastanak s predstavnicima općine Lipovljani o obavezama komunalnih redara prema novom Zakonu o zaštiti životinja.

17. 11. 2017. Poslali smo poštom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im ukazali na važnost i nužnost provođenja zakonske odredbe o obavezi izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno da sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Iznijeli smo im dobra iskustva lokalnih zajednica koje su već uspješno krenule u kontrolu od kuće do kuće.

18. 11. 2017. U organizaciji Mreže za zaštitu životinja, koju vodi udruga Prijatelji životinja, 18. studenoga 2017. u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu održan je prvi sastanak skloništa koja su sada sva no kill s obzirom na to da novi Zakon o zaštiti životinja ne dopušta usmrćivanje napuštenih životinja. Dr. vet. med. Tatjana Zajec, voditeljica skloništa u Dumovcu, predstavila je rad tog najstarijeg no kill skloništa u Hrvatskoj te bogat program skloništa na promociji udomljavanja i edukacije. Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, govorio je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja vezanima uz rad skloništa za napuštene životinje. Govorilo se je i o budućem Pravilniku o skloništima koji je trenutačno u izradi i koji je nužan za dobro poslovanje svih skloništa. Hrvoje Harač iz osječkog skloništa Udruge Pobjede izabran je za predstavnika skloništa u povjerenstvu za zaštitu životinja koje propisuje Zakon o zaštiti životinja. Udruga Pobjede prošla je proces od preuzimanja nefunkcionalnog i zapuštenog skloništa do njegova pretvaranja u mjesto na ponos grada Osijeka, koje svakodnevno udomljava životinje, prima volontere i educira građane. Kako put nije bilo lagan, a i s obzirom na to da su još mnogi izazovi pred njima, njihov predstavnik moći će predstavljati probleme i rad svih skloništa koja sada zajedničkim snagama trebaju pobijediti neodgovornost onih koji napuštaju životinje.

20. 11. 2017. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu smo im ukazali na važnost i nužnost provođenja zakonske odredbe o obavezi izvršenja kontrole mikročipiranja pasa, odnosno da sve lokalne zajednice do 30. lipnja 2018. godine trebaju provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Iznijeli smo im dobra iskustva lokalnih zajednica koje su već uspješno krenule u kontrolu od kuće do kuće.

20. 11. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim županijama dopis u kojemu smo im ukazali na nužnost što žurnijeg osnivanja Koordinacijskih radnih skupina koje su nadležne, između ostaloga, za donošenje mjera za smanjenje broja napuštenih pasa, poticanje kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca i praćenje rada skloništa vezano za oglašavanje i udomljavanje životinja. Obavijestili smo ih da su neke jedinice područne (regionalne) samouprave napravile prve korake prema osnivanju Koordinacijskih radnih skupina te vjerujemo da će skupine uskoro započeti s radom u svakoj županiji.

21. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

21. 11. 2017. Sastanak vezano uz rad na prijedlogu nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba.

22. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede kojemu su prisustvovali pomoćnik ministra dr. vet. med. Damir Agičić i voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, dr. vet. med. Branka Buković Šošić. Razgovaralo se o više aspekata provedbe Zakona o zaštiti životinja, a osobito o mogućnostima rješavanja problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz kastraciju i označavanje.

23. 11. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

24. 11. 2017. Sastanak sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem o rješavanju problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Isti dan imali smo sastanak s Mirnom Herman iz udruge Prava šapa, s kojom smo razgovarali o unaprjeđenju odredaba u Nacrtu prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje, koje se odnose na postupanje s mačkama.

28. 11. 2017. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

29. 11. 2017. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s glasnogovornicom Leticijom Hrenković i ministrom Tomislavom Tolušićem te razgovarali o dopisima koje će Ministarstvo poslati jedinicama lokalne i regionalne samouprave kako bi ih informiralo o njihovim obavezama prema novom Zakonu o zaštiti životinja. Također, spomenuto je da će s istim ciljem, kako bi poticalo provedbu Zakona, Ministarstvo organizirati sastanke za lokalne i regionalne zajednice.

1. 12. 2017. Predstavnik Udruge razgovarao je sa saborskim zastupnikom Branimirom Bunjcem o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

1. 12. 2017. Sastavili smo prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama kako bismo olakšali gradovima usklađivanje s novostima u Zakonu o zaštiti životinja pri donošenju novih gradskih odluka koje se tiču napuštenih životinja i kućnih ljubimaca.

4. 12. 2017. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s pomoćnikom ministra Ivicom Francetićem. Gospodin Francetić rekao je da će Ministarstvo razmotriti primjedbe koje je Udruga ostavila na javnoj raspravi o Pravilniku o lovostaju te prema njima i postupiti, odnosno da će ispoštovati primjedbe na javnoj raspravi.

4. 12. 2017. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

4. 12. 2017. Poslali smo poštom, e-mailom i faksom svim jedinicama lokalne samouprave dopis u kojemu ih infomiramo da im novi Zakon o zaštiti životinja nudi vrlo učinkovit alat koji, ako se iskoristi, uz kontrolu mikročipiranja, može riješiti probleme napuštenih pasa, a to je propisivanje trajne sterilizacije kao obavezne metode kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

5. 12. 2017. Predstavnici Udruge sudjelovali su sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Veterinarskog fakulteta u Zagrebu za predstavnike Grada Zagreba te Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

8. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je u Rijeci na sastanku s predstavnicima ureda župana Primorsko-goranske županije - doc. dr. sc. Koraljkom Vahtar-Jurković, pročelnicom Upravnog odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša i Goranom Petrcom, pročelnikom ureda županije. Govorilo se o važnosti što skorijeg osnivanja koordinacijske radne skupine i imenovanju osobe odgovorne za zaštitu životinja i drugim novostima propisanima Zakonom o zaštiti životinja te donošenju nove gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama.

8. 12. 2017. Predstavnica Udruge sudjelovala je sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Velike vijećnice Brodsko-posavske županije za predstavnike Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

11. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u zagrebačkom Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo s Robertom Matićem, voditeljem Odjela za zaštitu životinja i veterinarske poslove. Razgovarali su o osnivanju koordinacijske radne skupine za grad Zagreb i novoj gradskoj odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim i izgubljenim životinjama.

12. 12. 2017. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku Odjela komunalnog redarstva grada Zagreba na kojemu se razgovaralo o provedbi kontrole mikročipiranja pasa te izradi nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama.

15. 12. 2017. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Varaždinske županije u Varaždinu za predstavnike Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

18. 12. 2017. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na kojemu su bili prisutni: državni tajnik dr. sc. Željko Kraljičak; predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede – dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak i dr. vet. med. Gordan Jerbić te veterinarski inspektor dr. vet. med. Damir Tuđan, voditelj Veterinarskog ureda Varaždin i veterinarski inspektor dr. vet. med. Marijan Glavina, voditelj Ispostave Čakovec. Razgovaralo se o rješavanju problema sa psima u romskim naseljima Međimurske županije te je dogovoreno da u ožujku 2018. započne provedba njihove kastracije kako bi se zaustavilo njihovo prekomjerno razmnožavanje i pritisak na sklonište u Čakovcu koje ne može primiti nekoliko tisuća pasa. Navedeno je da lokalne zajednice u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji trebaju početkom 2018. krenuti što prije u kontrolu mikročipiranja pasa, osnivanje koordinacijskih radnih skupina i propisivanje odluke o obaveznoj kastraciji.

Objavljeno: kolovoz – prosinac 2017.

Vezane teme

Mačak u teškom stanju - umro - Udruga Sklonište dobrote [ 81.81 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting