Aktivnosti udruge Prijatelji životinja 2018. godine na provedbi Zakona o zaštiti životinja

| More

Napomena: Izraz „predstavnik Udruge” u tekstu svugdje se odnosi na Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja i posebnog savjetnika ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, osim ako nije drukčije napisano.

8. 1. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

10. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama gradske vijećnice u Karlovcu za predstavnike Istarske, Primorsko-goraske i Karlovačke županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

11. 1. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem razgovarao je o planovima za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz propisivanje i provođenje obavezne kastracije.

12. 1. 2018. Predstavnica osječke Udruge Pobjede, koja je dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja, sudjelovala je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vikovcima za predstavnike Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

15. 1. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

16. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

16. 1. 2018. U novoj kampanji Prijatelja životinja braća Filip i Luka Vidović plijene pozornost zbog svojih glumačkih i iluzionističkih kvaliteta u videu u kojemu kroz obrtanje uloga potiču gledatelje da se postave u situaciju napuštenoga psa i njegov težak put do novog doma. Osim u videu, braća Vidović i pas Lola pozivaju na udomljavanje i na fotografijama za jumbo plakate koji će biti postavljeni u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima.

18. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

18. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u prostorijama Zadarske županije u Zadru za predstavnike Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

19. 1. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku koji je organizirala Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede u Splitu za predstavnike Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Dr. vet. med. Branka Buković Šošić, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo, i viši veterinarski inspektor dr. vet. med. Mislav Kučenjak informirali su sve o potrebi provedbe novog Zakona o zaštiti životinja i odgovorili na pitanja vezana uz nove zakonske odredbe: obavezu propisivanja uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca; organizaciju skloništa za životinje u odnosu na ulogu, obavezu i način financiranja skloništa; zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja; zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa; organizaciju i ulogu koordinacijskih radnih skupina; program kontrole populacije napuštenih pasa, provedbu mjera i rokove; nadzor itd.

22. 1. 2018. Predstavnik Udruge pridružio se je saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju i na sastancima u Čakovcu razgovarao s Matijom Posavcem, međimurskim županom, i Stjepanom Kovačem, gradonačelnikom Čakovca. Razmatralo se je provođenje kastracije i zbrinjavanje pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

23. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Bjelovaru i u Karlovcu na sastancima s Dariom Hrebakom, gradonačelnikom Bjelovara, i Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca. Teme vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja oko kojih su se oba gradonačelnika složila su: izgradnja skloništa, kontrola mikročipiranja svih pasa, propisivanje trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, tisak i distribucija po svim kućanstvima letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa.

23. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, a razgovarali su o više tema vezanih uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

24. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

25. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

26. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ludbregu na sastanku s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem. Razgovarali su o novostima u Zakonu o zaštiti životinja čijom primjenom Ludbreg može uspješno rješavati problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

29. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Petrinji na sastanku s gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem. Razgovarali su o novostima u Zakonu o zaštiti životinja čijom primjenom Petrinja može uspješno rješavati problem napuštenih životinja i njihova zbrinjavanja.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Razgovarali su o više tema koje se odnose na provedbu Zakona o zaštiti životinja, kao i o izmjeni drugih zakonskih propisa u cilju poboljšanja zaštite životinja.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, trećem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

30. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Varaždinskim Toplicama i s predstavnicima Grada razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

31. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo Zagreba na kojemu se raspravljalo o izmjeni Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba.

31. 1. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Zlataru i s gradonačelnicom Jasenkom Auguštan-Pentek razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

1. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Ogulinu i s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

2. 2. 2018. Predstavnik Udruge na sastancima u tri grada, s gradonačelnikom Klanjeca Zlatkom Brlekom, gradonačelnikom Oroslavja Emilom Gredičakom i gradonačelnikom Lepoglave Marijanom Škvarićem, razgovarao je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

5. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Novom Marofu i s gradonačelnikom Sinišom Jenkačem razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

6. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, četvrtom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

7. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Murskom Središću i s gradonačelnikom Draženom Srpakom razgovarao o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Iznio je da građani moraju razmišljati na način da udomljavaju pse iz azila kako bi se smanjio broj napuštenih pasa te da su sve jedinice lokalne samouprave do 30. lipnja 2018. godine dužne provesti kontrolu mikročipiranja pasa. Gradonačelnik Srpak istaknuo je da će se kontrola mikročipiranja pasa provesti u svim naseljima na području grada Mursko Središće, a provodit će ju komunalni redar uređajem za kontrolu mikročipiranja očitavanjem mikročipa gdje će provjeriti vjerodostojnost dokumenata. Grad će propisati trajnu sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka sukladno članku 62. Zakona o zaštiti životinja, osim za uzgajivače koji su evidentirani u Ministarstvu poljoprivrede. Gradonačelnik je rekao i da Grad Mursko Središće sudjeluje u kampanji udruge Prijatelji životinja „Udomi” na način da je financijski osigurao tisak letaka koji će biti podijeljeni svim građanima na području grada Mursko Središće i izradu jumbo plakata koji će se postaviti u centru grada. Sastanku su, uz gradonačelnika i predsjednika udruge Prijatelji životinja, nazočili i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Mursko Središće Miljenko Štefanić, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan te komunalni redar Grada Mursko Središće Drago Belše.

7. 2. 2018. Na poziv Matije Posavca, župana Međimurske županije, predstavnik Udruge sudjelovao je na kolegiju gradonačelnika i načelnika Međimurske županije u Čakovcu, gdje je izvijestio o provedbi i prilagodbi odluka o trajnoj sterilizaciji za pse i mačke, donesenih od strane jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

7. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Čakovcu s Ljubomirom Kolarekom, gradonačelnikom Preloga, o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

8. 2. 2018. Predstavnica osječke Udruge Pobjede, koja je dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja, sudjelovala je u Slavonskom Brodu na sastanku koordinacije župana i načelnika općina i gradonačelnika Brodsko-posavske županije o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Istaknula je važnost propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja.

8. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

9. 2. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

9. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Svetoj Nedjelji s predstavnicima Grada o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

12. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Varaždinu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

13. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Dugoj Resi s gradonačelnikom Tomislavom Boljarom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

13. 2. 2018. Poslali smo e-mailom i faksom svim gradovima, općinama i županijama dopis u kojemu ih obavještavamo da je Grad Čakovec propisao trajnu sterilizaciju pasa i mačaka kao obavezan način kontrole razmnožavanja te ih potičemo da učine isto kako bi iskoristili alate koje im nudi Zakon o zaštiti životinja u smanjenju broja napuštenih životinja.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Jastrebarskom s pročelnicom nadležnog Upravnog odjela dipl.iur. Irenom Strmečki Šlat i komunalnim redarom Miroslavom Borojevićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge i europarlamentarac Davor Škrlec razgovarali su na sastanku u Zagrebu o podršci zastupnika Škrleca rezoluciji Europskog parlamenta o obaveznoj sterilizaciji pasa i mačaka te o rješavanju problema napuštenih životinja kroz propisivanje obavezne trajne sterilizacije.

14. 2. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u emisiji HRT-a „Dobar dan, Hrvatska” u kojoj se govorilo o povećanju broja napuštenih životinja i provedbi Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na obaveznu trajnu sterilizaciju životinja na primjeru grada Čakovca. Isti dan predstavnik Udruge govorio je o tim temama i preko telefonskog poziva za Vinkovačku televiziju.

15. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Koprivnici s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem i komunalnim redarom Mariom Perkovićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

16. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Samoboru s gradonačelnikom Krešom Beljakom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

16. 2. 2018. Predstavnik Udruge u telefonskom razgovoru s dr. vet. med. Borisom Tomšićem, pročelnikom jedinstvenog upravnog odjela za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije, razgovarao je o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

19. 2. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u Šibeniku na sastanku Koordinacijske radne skupine u Šibensko-kninskoj županiji na kojemu su prisustvovali načelnici općina, predstavnici komunalnih redara i ostali zaduženi za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

19. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u općini Jasenice s Martinom Baričevićem, načelnikom općine Jasenice i predsjednikom Udruge općina u RH, koji je rekao da će njegova općina propisati obaveznu trajnu sterilizaciju pasa i mačaka te provesti kontrolu mikročipiranja za svoju općinu.

20. 2. 2018. Predstavnik Udruge u emisiji HRT-a „Dobro, jutro Hrvatska” govorio je o kampanji „Udomi” i o trajnoj sterilizaciji pasa i mačaka.

20. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Krapini s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

21. 2. 2018. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, sedmom, zadnjem sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine kućnim ljubimcima.

21. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Daruvaru s gradonačelnikom Damirom Lneničekom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

22. 2. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom. Razgovarali su o akcijskom planu provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

22. 2. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, petom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

23. 2. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s višim veterinarskim inspektorom dr. vet. med. Mislavom Kučenjakom. Razgovarali su o primjeni određenih odredaba Zakona o zaštiti životinja u praksi, postupanju u konkretnim slučajevima kršenja Zakona i rješenjima za probleme na terenu koje iznose udruge i skloništa koji su dio Mreže za zaštitu životinja koju vodi udruga Prijatelji životinja. Potom su razgovarali s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Iznijeli su joj informacije o provedbi zakonskih propisa s područja zaštite životinja i razgovarali su o problemu pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

27. 2. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Čazmi s gradonačelnikom Dinkom Pirakom, a zatim u Zaprešiću s gradonačelnikom Željkom Turkom o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

27. 2. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom razgovarao je o akcijskom planu provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

1. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, vezano uz donošenje akcijskog plana za rješavanje problema pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Na sastanku su sudjelovali: predstavnici Ministarstva poljoprivrede (pomoćnik ministra dr. vet. med. Damir Agičić, pomoćnik ministra Željko Kraljičak, voditeljica Odjela za zaštitu životinja Uprave za veterinarstvo dr. vet. med. Branka Buković Šošić i dr.), kao i voditeljica čakovečkog skloništa za napuštene životinje Aleksandra Hampamer te veterinari i veterinarski inspektori koji djeluju na području Međimurske županije.

1. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi.

5. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnikom Donjeg Miholjca o novostima u Zakonu o zaštiti životinja i njegovoj provedbi. Gradonačelnik Goran Aladić rekao je da će u Donjem Miholjcu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

6. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Razgovarali su o skorom početku trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Saboru na sastanku sa saborskim zastupnikom Predragom Matićem o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Sastanku su prisustvovali i: gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnik općine Kamanje Damir Mateljan i načelnik općine Brdovec Alen Prelec.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku predstavnika županija u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a vezano uz obaveze županija prema novom Zakonu o zaštiti životinja.

7. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Karlovcu je razgovarao s karlovačkim županom Damirom Jelićem o osnivanju Koordinacijske radne skupine i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

8. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Čakovcu na sastanku koordinacijske radne skupine Međimurske županije vezano za kastraciju pasa u romskim naseljima. Nakon sastanka otišao je vidjeti mjesto za privremeni stacionar i posjetio sklonište za napuštene životinje.

9. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

10. 3. 2018. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana.

12. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem. Teme su bile vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na nužnost da Dubrovnik što prije izgradi sklonište za životinje.

13. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Delnicama na sastanku s gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem. U Rijeci je razgovarao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom, a potom i u Kastvu s gradonačelnikom Matejom Mostarcom. Teme su bile vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

13. 3. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je u emisiji HRT-a „Zagrebačka panorama”. Teme su bile: azili za nezbrinute životinje i Zakon o zaštiti životinja, zatvaranje azila zbog manjka prihoda, tko ih treba financirati, novi slučajevi trovanja životinja u Zagrebu i zaključci sastanka Mreže za zaštitu životinja.

14. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je na sastanku s dr. vet. med. Emilom Tukom, pročelnikom Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, o provedbi Zakona o zaštiti životinja na području Zagreba.

15. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Sisku na sastanku s Mariom Kričkom, zamjenikom gradonačelnice, vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja. Gospodin Kričko rekao je da će u Sisku krenuti s kontrolom mikročipiranja u skladu s mogućnostima tri komunalna redara koji pokrivaju veliko područje grada. Planiraju izgraditi sklonište za napuštene životinje i vrlo vjerojatno će propisati obaveznu trajnu sterilizaciju. Još ranije podijelili su građanima letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa.

15. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Varaždinu je imao sastanak sa zamjenikom župana Robertom Vugrinom, a nakon toga je na sastanku Koordinacijske radne skupine Varaždinske županije imao prezentaciju vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

16. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u prostorijama Carinske uprave u Zagrebu sastanku o švercanju pasa iz susjednih država u Hrvatsku. Bili su prisutni i: dr. vet. med. Gordan Jerbić, načelnik Sektora inspekcijskog nadzora i dr. vet. med. Vjekoslav Ricov, voditelj Službe granične veterinarske inspekcije, obojica iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, te Vlasta Špoljarić i Željko Andrijanić, pomoćnici ravnatelja Ministarstva financija, Carinske uprave.

16. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom sa Sanjom Mrzljak Jovanić, zamjenicom gradonačelnika Slatine, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, a osobito o kontroli mikročipiranja pasa i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

17. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u uredu Udruge s Barbarom Jagec, predsjednicom čakovečke Udruge za zaštitu mačaka Sklonište dobrote. Pričali su o provedbi Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na zbrinjavanju napuštenih mačaka.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s Josipom Begonjom, gradonačelnikom Drniša, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja pokrenule su nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. Jumbo plakatima u Zagrebu, Osijeku i drugim gradovima te zajedničkim angažmanom na društvenim mrežama šire svijest o nužnosti propisivanja trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s dipl. ing. Danielom Segarićem, pročelnikom ureda za poljoprivredu i ribarstvo Zadarske županije, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

19. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u uredu Udruge sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem o planovima za rješavanje problema napuštenih pasa u romskim naseljima Međimurske županije kroz provođenje obavezne kastracije.

20. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

20. 3. 2018. Predstavnik Udruge u Križevcima je razgovarao s gradonačelnikom Mariom Rajnom o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s gradonačelnikom Kutine, dipl. ing. Zlatkom Babićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Požege, Darkom Puljašićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

21. 3. 2018. Predstavnica Udruge razgovarala je telefonom s Ivanom Kovačićem, načelnikom općine Sv. Trojstvo, o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Načelnik Kovačić rekao je da općina provodi kontrolu mikročipiranja, podržava obaveznu trajnu sterilizaciju i planira zajedno s Bjelovarom izgraditi sklonište za napuštene životinje.

21. 3. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Skloništu u Dumovcu na sastanku s dr. vet. med. Damirom Skokom, ravnateljem Ustanove Zoološki vrt u koju spada i Sklonište. Razgovarali su o provedbi Zakona o zaštiti životinja i zbrinjavanju napuštenih životinja u Zagrebu.

22. 3. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s načelnikom Nedelišća, Darkom Danijom, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

22. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je s međimurskim županom Matijom Posavcem i u Maloj vijećnici Međimurske županije prisustvovao drugoj sjednici Koordinacijske radne skupine Međimurske županije. Razgovaralo se o detaljima provedbe trajne sterilizacije pasa u romskim naseljima: mjestu i načinu smještaja životinja u privremeni stacionar, utvrđivanju detaljnih procedura i rasporedu termina provedbe plana po naseljima.

23. 3. 2018. Udruga Prijatelji životinja objavila je da je Luka Oman, predsjednik Udruge, imenovan posebnim savjetnikom ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja. Trenutni prioriteti kao savjetnika za područje zaštite životinja bit će mu provedba Zakona o zaštiti životinja poput kontrole mikročipiranja u svim gradovima i općinama i drugih obaveza i alata koje Zakon o zaštiti životinja propisuje i omogućava. Svoju funkciju obavljat će od 1. travnja 2018., bez zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu poljoprivrede i bez naknade za rad.

23. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede s Petrom Raosom, načelnikom Sektora lovstva, o držanju lovačkih pasa koji nisu označeni mikročipom.

23. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je, u organizaciji Zagrebačke županije, sastanku o suradnji gradova, općina i Zagrebačke županije u provedbi odredbi Zakona o zaštiti životinja i Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Sudjelovao je u raspravi o obavezama jedinica lokalne i regionalne samouprave u provedbi Zakona o zaštiti životinja.

23. 3. 2018. Predstavnica Udruge telefonom je razgovarala s dipl. ing. Mišom Tušekom, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Novske. Novska još nije krenula u kontrolu mikročipiranja ni izradu gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

27. 3. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, šestom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

27. 3. 2018. Prijatelji životinja u novom tekstu navode da je propisivanje obavezne trajne sterilizacije od strane gradova i općina potpuno u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, a pravno tumačenje ove odredbe dao je i izv. prof. dr. sc. Boris Bakota, pravnik i sveučilišni profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku.

27. 3. 2018. Udruge iz Mreže za zaštitu životinja, nakon što su ranije pokrenule nacionalni projekt „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, objavile su video s potresnim fotografijama, koji prikazuje zašto je uvođenje obavezne sterilizacije jedino rješenje.

28. 3. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom o problemu pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

29. 3. 2018. Predstavnica Udruge razgovarala je u uredu Udruge s Oljom Radulić, savjetnicom za ruralni i otočni razvoj u Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije te osobom imenovanom za dobrobit životinja u Zadarskoj županiji. Govorilo se o obavezama županija prema novom Zakonu o zaštiti životinja i alatima za njegovu provedbu u cilju smanjenja broja napuštenih životinja.

3. 4. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede na kojemu su sudjelovali dipl. krim. Franjo Podhraški, voditelj Odjela za prevenciju i metodologiju rada policije Službe za javni red MUP-a, i predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Razgovarali su o pomoći policije pri provedbi programa kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

3. 4. 2018. Luka Oman, predsjednik Udruge, sudjelovao je u emisiji Studija 4 HRT-a, u kojoj je govorio o provedbi Zakona o zaštiti životinja i funkciji posebnog savjetnika ministra za područje zaštite životinja.

4. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s načelnikom općine Gradac, Matkom Burićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

4. 4. 2018. Luka Oman, predsjednik Udruge, sudjelovao je u emisiji „Isti i različiti” HRT-a, u kojoj je govorio o provedbi Zakona o zaštiti životinja, Mreži za zaštitu životinja, kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, propisivanju obavezne trajne sterilizacije i mogućnosti utjecaja na problem zlostavljanja životinja koje ima kao poseban savjetnik ministra za područje zaštite životinja.

6. 4. 2018. U dopisu koji je potpisalo 30 udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja, svakodnevno suočene s užasnim posljedicama napuštanja pasa i mačaka, udruge podržavaju primjenu Zakonom propisane mjere obavezne trajne sterilizacije.

9. 4. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Maricom Jančić, načelnicom općine Marija Gorica, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

10. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sjednici Skupštine Udruga općina RH na Plitvičkim jezerima. Pred više od 300 načelnika općina govorio je o alatima koje daje Zakon o zaštiti životinja, a koji služe smanjenju broja napuštenih životinja.

10. 4. 2018. Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) Hrvatske veterinarske komore podržao je propisivanje obavezne trajne sterilizacije pasa i mačaka.

11. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sedmom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s ministrom Tomislavom Tolušićem, državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, načelnikom Sektora inspekcijskog nadzora dr. vet. med. Gordanom Jerbićem i glasnogovornicom Ministarstva, Leticijom Hrenković. Razgovaralo se o problemima u radu skloništa u Belom Manastiru i rješenjima.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je telefonom s gradonačelnikom Knina, Markom Jelićem, o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Gradonačelnik je podržao propisivanje obavezne trajne sterilizacije te najavio početak kontrole mikročipiranja pasa i podjelu građanima, s računima za komunalnu naknadu, letka o obavezama skrbnika pasa.

12. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom i glasnogovornicom Ministarstva, Leticijom Hrenković, o realizaciji akcije kastracije pasa u romskim naseljima Međimurske županije.

12. 4. 2018. Na poziv Mreže za zaštitu životinja, pjevačica Mia Dimšić u simpatičnom videu progovorila je o nužnosti udomljavanja životinja i podržala uvođenje obavezne trajne sterilizacije.

13. 4. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je sa Sanjom Borovec, načelnicom općine Jakovlje, o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

17. 4. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Središnjem uredu Porezne uprave u Zagrebu gdje su razgovarali o problemu ilegalne prodaje pasa.

17. 4. 2018. Predstavnica Udruge, u telefonskom razgovoru s Elvirom Krizmanić Marjanović, p.o. pročelnicom gradonačelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pule, doznala je da Pula nije tiskala letak o obavezama skrbnika pasa, nije provela kontrolu mikročipiranja pasa jer tek nabavljaju čitač mikročipa (i pogrešno smatraju da kontrola mikročipiranja znači da komunalni redar zaustavlja slučajne šetače pasa radi očitanja čipa) te da nije propisala trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa jer smatraju da Pula nema problema s napuštenim životinjama, već im je najveći problem to što ljudi ne skupljaju izmet za psom. S druge strane, udruge koje zbrinjavaju brojne napuštene pse i mačke s područja Pule imaju potpuno drukčije iskustvo i mišljenje o situaciji u Puli.

18. 4. 2018. Predstavnici Udruge bili su u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s dr. vet. med. Damirom Tuđanom, novoizabranim pomoćnikom ministra poljoprivrede, zaduženom za Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane. Prenijeli su mu najvažnije probleme vezane uz provedbu Zakona o zaštiti životinja, iznijeli svoje prijedloge i ideje te zatražili njegovu suradnju i pomoć u provedbi Zakona.

19. 4. 2018. Džez-rok pjevačica Zdenka Kovačiček došla je na poziv Udruge u ured Prijatelja životinja kako bi snimila video kao podršku kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju”. U videu se našalila svojom poznatom pjesmom „Frka” i pozvala gledatelje da ih ne bude frka pisati svojim gradovima i općinama i zatražiti uvođenje obavezne sterilizacije. Poručila je: „Ako želite životinju, svakako uzmite iz azila, nemojte kupovati!”

19. 4. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na Cresu na sastanku župana Primorsko-goranske županije, Zlatka Komadine, s načelnicima i gradonačelnicima te županije, s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i drugim uključenim institucijama, a na sastanku se govorilo i o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

20. 4. 2018. Volonteri Mreže za zaštitu životinja, u sklopu kampanje „Ili žmiriš, ili si za kastraciju”, održali su potresni performans na središnjem zagrebačkom trgu kako bi skrenuli pozornost na gorući problem nastajanja napuštenih životinja i dali podršku trajnoj sterilizaciji.

24. 4. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede te u Ministarstvu poljoprivrede s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, a razgovarali su o više tema vezanih uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

25. 4. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s dr. vet. med. Damirom Tuđanom, pomoćnikom ministra poljoprivrede zaduženom za Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane. Potom je sudjelovao u Ministarstvu sastanku na temu „Provedba plana kontrole populacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije” kojemu su prisustvovali i: djelatnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predstavnici romskih naselja u kojima će se provesti mjera, međimurski župan Matija Posavec i Aleksandra Hampamer iz Skloništa za životinje Prijatelji – Čakovec.

27. 4. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Mirelom Deveničar, voditeljicom Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama zagrebačkog Odjela komunalnog redarstva. Razgovarali su o redarstvu za životinje unutar komunalnog redarstva.

2. 5. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, osmom sastanku Povjerenstva za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji.

3. 5. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Zadru na sastanku s dipl. ing. Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, dipl. ing. Oljom Radulić, savjetnicom za ruralni i otočni razvoj istog Upravnog odjela i odgovornom osobom za dobrobit životinja u Zadarskoj županiji, te s dipl. vet. Josom Klapanom, načelnikom općine Novigrad. Razgovarali su o više tema vezanih za provedbu Zakona o zaštiti životinja, a najviše o kontroli mikročipiranja pasa i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

4. 5. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s dr. vet. med. Gordanom Jerbićem, načelnikom Sektora inspekcijskog nadzora. Razgovarali su o više tema koje se odnose na provedbu Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na (ne)učinkovitost u radu veterinarske inspekcije.

7. 5. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Osijeku osnivanju Koordinacijske radne skupine za provedbu Zakona o zaštiti životinja na području Osječko-baranjske županije i imenovanju njezinih članova.

7. 5. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Virovitici sjednici Koordinacijske radne skupine za primjenu propisa iz područja zaštite životinja Virovitičko-podravske županije, kojom je predsjedavao predsjednik Koordinacijske radne skupine, zamjenik župana Marijo Klement. Govorilo se o problematici zatvaranja Veterinarske stanice iz Belog Manastira, čime su dva grada i sedam općina s područja Virovitičko-podravske županije izgubila mogućnost zbrinjavanja životinja.

8. 5. 2018. Predstavnik Udruge u emisiji HRT-a „Dobro, jutro Hrvatska” govorio je o 30 gradova i općina koji su već propisali obaveznu trajnu sterilizaciju i o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

9. 5. 2018. Predstavnica Udruge bila je na sastanku u oglasniku Njuškalo zbog neobjavljivanja broja mikročipa psa i mikročipa majke psa u oglasima za prodaju pasa, a što je propisano Zakonom o zaštiti životinja i o tome je ranije Ministarstvo poljoprivrede informiralo sve oglašivače.

10. 5. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Čakovcu vezano za problematiku pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Sastanku su prisustvovali: predstavnici Grada Čakovca i Međimurske županije, pomoćnik ministra poljoprivrede dr. vet. med. Damir Tuđan i njegovi suradnici iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predstavnici romskih naselja i Aleksandra Hampamer iz Skloništa za životinje Prijatelji – Čakovec.

17. 5. 2018. U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, arhitekt i stand up komičar Vlatko Štampar u simpatičnom videu govori o prednostima sterilizacije i podsjeća na važnost pomoći životinjama kastracijom kako bi se izbjegli neželjeni štenci i mačići.

18. 5. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u prostorijama Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo prvom sastanku Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja grada Zagreba.

22. 5. 2018. Predstavnici Udruge bili su na sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s voditeljem Službe granične veterinarske inspekcije dr. vet. med. Vjekoslavom Ricovom i načelnikom Sektora inspekcijskog nadzora dr. vet. med. Gordanom Jerbićem. Razgovarali su o kršenju zakonske odredbe koja se odnosi na zabranu uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna.

24. 5. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Davorom Lončarom, načelnikom općine Poličnik u Zadarskoj županiji, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije, a o istim temama govorio je u emisiji na radiju Sljeme.

25. 5. 2018. U prostorijama udruge Prijatelji životinja održan je sastanak udruga za zaštitu životinja iz Zagreba. Predstavnici udruga razgovarali su o problemima u provedbi Zakona o zaštiti životinja i teretu koji podnose u zbrinjavanju napuštenih životinja zbog neodgovornih građana.

25. 5. 2018. U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, džez-rok pjevačica Zdenka Kovačiček, radijska voditeljica Ivana Mišerić i pas Frida, glumica Ana Gruica i pas Ari te glumica i radijska voditeljica Tamara Loos, maca Krpica i pas Kaja glavni su akteri simpatičnog videa kojim žele poručiti građanima da je uvođenje obavezne trajne sterilizacije u hrvatske gradove i općine jedino rješenje problema napuštanja životinja.

26. 5. 2018. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kastracije uličnih mačaka 27. svibnja, pjesnikinja i radijska urednica Tina Koščec, koja je udomila dvije mačke s ulice, u sklopu kampanje „Ili žmiriš, ili si za kastraciju” Mreže za zaštitu životinja snimila je video u kojemu poziva na kastraciju i odgovorno skrbništvo.

28. 5. 2018. Predstavnik Udruge u Velikoj Gorici razgovarao je s Markom Kosom, pročelnikom upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, i zamjenikom gradonačelnika Ervinom Kolarecom o provedbi Zakona o zaštiti životinja, kontroli mikročipiranja i propisivanju obavezne trajne sterilizacije.

30. 5. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je na sastanku s dr. vet. med. Emilom Tukom, pročelnikom Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, i Robertom Matićem, voditeljem Odjela za zaštitu životinja i veterinarske poslove Ureda za poljoprivredu i šumarstvo, o provedbi Zakona o zaštiti životinja na području Zagreba.

1. 6. 2018. Pjevačica Neda Parmać Klačar, operna pjevačica i aktivistica Dunja Vejzović, novinarka i pjevačica flamenca Nina Ćorić i glumica Katarina Strahinić u novom videu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju” progovorile su o nužnosti da ne žmirimo na patnju brojnih napuštenih štenaca i mačića i o važnosti kastracije.

5. 6. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo na kojemu se razgovaralo o donošenju nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama grada Zagreba. Iznio je prijedlog Odluke, usklađen s odredbama novog Zakona o zaštiti životinja.

6. 6. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u prostorijama Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo drugom sastanku Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja grada Zagreba. Na sastanku je predao dopune na Zapisnik s prošlog sastanka te prijedloge i primjedbe na Poslovnik, na Odluku i na Program kontrole populacije napuštenih pasa u Gradu Zagrebu.

7. 6. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku u Čakovcu vezano za problematiku pasa u romskim naseljima Međimurske županije i provođenje akcije njihove kastracije.

12. 6. 2018.Prijatelji životinja donijeli su veliku uplatnicu na zagrebački Trg bana Jelačića ispunjenu iznosom moguće kazne zbog neprovedbe zakonske obaveze mikročipiranja psa, s porukom da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne. Time skreću pozornost na to da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da do 30. lipnja 2018. svi gradovi i općine trebaju provesti potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

12. 6. 2018. Predstavnik Udruge dao je izjavu za Radio Samobor vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja, a osobito vezano za neprovođenje kontrole mikročipiranja pasa, što pogoršava problem napuštenih životinja.

18. 6. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Ivanom Kovačićem, načelnikom općine Veliko Trojstvo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja. Općina je započela kontrolu mikročipiranja pasa, u suradnji s veterinarima, još nije propisala obaveznu trajnu sterilizaciju te traži prostor za sklonište, vjerojatno napušteni vojni objekt na području susjedne općine Šandrovac.

19. 6. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Donje Stubice, a vezano uz provedbu Zakona o zaštiti životinja. Planiraju donijeti Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca u rujnu te u njoj propisati obaveznu trajnu sterilizaciju, a za rujan planiraju i početak provedbe zakonske obaveze kontrole mikročipiranja pasa.

19. 6. 2018. Glumica Ksenija Pajić i kujica Amy zaštitna su lica na jumbo plakatima diljem hrvatske u kampanji udruge Prijatelji životinja za odgovorno skrbništvo „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”. Sloganom „Pas čipiran, skrbnik miran” ukazuje se na zakonsku obavezu mikročipiranja pasa kojom se još od 2004. godine nastoji smanjiti broj napuštenih životinja.

2. 7. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Zagrebu s Evom De zan iz novoosnovane Udruge za zaštitu životinja SOS Šape Poreč o problematici napuštenih životinja na području Poreča i okolice te o provedbi Zakona.

3. 7. 2018. Predstavnici Udruge razgovarali su s Mirelom Deveničar, voditeljicom Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Odjela komunalnog redarstva grada Zagreba, o redarstvu za životinje unutar komunalnog redarstva.

14. 7. 2018. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu održan je 15. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 13 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Govorilo se o poticanju propisivanja trajne sterilizacije u svrhu smanjenja populacije neželjenih životinja. Naglasak se stavljen i na važnost promocije udomljavanja, kao i na mogućnosti privremenog udomljavanja, odnosno pružanja smještaja napuštenim životinja do udomljenja kod građana koji žele i mogu na taj način pomoći s obzirom na velik broj napuštenih životinja.

24. 7. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Našicama na sastanku s gradonačelnikom Josipom Miletićem. Gradonačelnik je rekao da su krenuli s kontrolom mikročipiranja pasa i naveo mogućnost poticanja udomljavanja, a razgovarali su i o slanju građanima, zajedno s računom za komunalne naknade, edukacijskog letka o obavezama vlasnika pasa. Također, predstavnik Udruge imao je telefonski sastanak s Tomislavom Bračunom, načelnikom općine Nova Bukovica, o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

25. 7. 2018. Iz udruge Prijatelji životinja uputili su dopis prema svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave sa zamolbom za očitovanje o napretku u implementaciji novog Zakona o zaštiti životinja s podrškom od strane Udruge općina i Udruge gradova. Od preko 500 lokalnih zajednica očitovalo se njih oko 50, a među njima su se našli iznimno pozitivni primjeri koji pokazuju kako je novi Zakon itekako provediv, a povrh svega svrsishodan i koristan.

1. 8. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s dr. vet. med. Sinišom Mandekom u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede razgovarao je o poticanju jedinica lokalne samouprave na provedbu kontrole mikročipiranja pasa.

2. 8. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede s mag. iur. Anjom Ivačić o provedbi Zakona o zaštiti životinja.

14. 8. 2018. Predstavnica Udruge govorila je za televiziju o problematici napuštenih životinja i uzgoja pasa i mačaka te o važnosti kastracije.

3. 9. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Mirkom Korotajem, načelnikom općine Cestica u Varaždinskoj županiji, a razgovarali su o provedbi Zakona o zaštiti životinja, s naglaskom na nužnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije.

5. 9. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Robertom Ljutićem, koordinatorom Prometnog i komunalnog redarstva Grada Zagreba, razgovarao je o radu komunalnog redarstva, kontroli mikročipiranja pasa, Odsjeku za kućne ljubimce i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

6. 9. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je, kao posebni savjetnik ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, na savjetovanju za komunalne redare u Rapcu pod nazivom „Komunalno gospodarstvo i zadaće (komunalnih) redara” tijekom kojega je predstavljen novi Zakon o komunalnom gospodarstvu. Pred predstavnicima Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva te komunalnih društava iz cijele Hrvatske održao je izlaganje pod nazivom „Zakon o zaštiti životinja – gdje smo s primjenom?”.

13. 9. 2018. U sklopu kampanje „Ili žmiriš ili si za kastraciju”, Prijatelji životinja organizirali su na zagrebačkome Trgu bana Jelačića javno okupljanje s ciljem ukazivanja na nužnost provedbe Zakona o zaštiti životinja. Predstavnici udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja i građani, u društvu udomljenih pasa i onih koji još čekaju dom, snažnim porukama na fotografijama i transparentima pozvali su pojedince koji brinu o psima i mačkama da kastriraju svoje životinje, a gradove i općine na hitno rješavanje problema golemoga broja napuštenih životinja primjenom odredaba Zakona o zaštiti životinja.

14. 9. 2018. Predstavnik Udruge razgovarao je na sastanku s dr. vet. med. Emilom Tukom, pročelnikom Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, o provedbi Zakona o zaštiti životinja na području Zagreba.

19. 9. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je na tiskovnoj konferenciji u Koprivnici s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem o situaciji s provedbom Zakona o zaštiti životinja na njihovu području. Tvrde da su čitač mikročipa nabavili još u siječnju, no da njihovi komunalni redari ne stignu redovito provoditi kontrolu mikročipiranja pasa. Poslali su upit veterinarskim stanicama za suradnju na kontroli mikročipiranja pasa i kažu da su ih veterinari odbili. Broj mikročipiranih pasa navodno se povećao, a za iduću godinu (ili još krajem ove godine) namjeravaju subvencionirati troškove mikročipiranja dvostruko više nego prethodnih godina. Propisali su na području grada Koprivnice trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka „osim u slučajevima kada je posjednik uzgajivač pasa ili mačaka te ima rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela”, no ta odluka stupa na snagu tek
1. siječnja 2021. godine.

19. 9. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Ivanom Hajdarovićem, načelnikom općine Dekanovec, razgovarao je o tome zašto jedini u Međimurskoj županiji nemaju potpisan ugovor sa skloništem, nisu propisali obaveznu trajnu sterilizaciju i nisu obuhvaćeni projektom kastracije pasa u romskim naseljima. Istaknuto je koliko je važno da provode Zakon o zaštiti životinja, a trebaju i provesti kontrolu mikročipiranja pasa.

20. 9. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Emirom Grbićem, savjetnikom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, vezano za problematiku pasa u romskim naseljima Međimurske županije i provođenje akcije njihove kastracije.

21. 9. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Iskrom Mikačić razgovarao je o zakonskom okviru otvaranja utočišta za stare, zanemarene i bolesne konje.

24. 9. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Mirelom Deveničar, voditeljicom Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama zagrebačkog Odjela komunalnog redarstva, i njezinim suradnicima iz Odsjeka. Razgovarali su o redarstvu za životinje unutar komunalnog redarstva.

1. 10. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je u Dnevniku Nove TV. Povodom aktualnog slučaja mučenja psa u Sinju, govorio je o provedbi Zakona o zaštiti životinja i poteškoćama i problemima na terenu te apelirao na svijest građana da postupaju prema životinjama u skladu sa Zakonom.

2. 10. 2018. Objavili smo da je više od 100 lokalnih zajednica propisalo trajnu sterilizaciju pasa i mačaka te pozvali i ostale da to učine. Istaknuli smo da ako se Zakon o zaštiti životinja u potpunosti provede i iskoriste se dostupni zakonski alati kao što su kontrola mikročipiranja pasa i propisivanje trajne sterilizacije, gradovi i općine imat će konkretne rezultate i dugoročnu korist – od smanjenja broja odbačenih neželjenih životinja koje su im na teret (i financijski i zbog nedovoljnog smještajnog kapaciteta u skloništima) do sprječavanja zlostavljanja i ubijanja životinja te smanjenja financijskih sredstava za njihovo zabrinjavanje.

2. 10. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Domagojem Sučićem, pokretačem projekta HodAjmo 2018, razgovarao je o jednom od ciljeva projekta – poticanju lokalnih samouprava na veće ulaganje u azile za napuštene životinje te njihovo kvalitetnije i humanije zbrinjavanje i udomljavanje, kao i podizanju svijesti o odgovornoj brizi za kućne ljubimce.

3. 10. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je na Vinkovačkoj TV gdje je, povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, govorio o stanju u skloništima diljem Hrvatske, promjenama koje je donio Zakon o zaštiti životinja i koliko su te promjene zaživjele u praksi te je pozvao sve na udomljavanje životinja.

4. 10. 2018. Predstavnik Udruge govorio je na tiskovnoj konferenciji na Bundeku, povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite životinja, o nužnosti dosljedne provedbe Zakona o zaštiti životinja.

5. 10. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Varaždinu na sastanku vezano uz dogovore o Programu sterilizacije pasa u romskim naseljima na području Varaždinske županije.

10. 10. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u prostorijama Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo trećem sastanku Koordinacijske radne skupine za zaštitu životinja grada Zagreba.

11. 10. 2018. Predstavnik Udruge bio je u Ministarstvu poljoprivrede na sastanku s državnim tajnikom dr. sc. Željkom Kraljičakom, a razgovarali su o više tema vezanih uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

12. 10. 2018. Predstavnik Udruge održao je u OŠ Augusta Šenoe u Zagrebu za niže razrede osnovne škole predavanje o udomljavanju napuštenih životinja i odgovornoj brizi za kućne ljubimce.

15. 10. 2018. Predstavnici Udruge gostovali su u emisiji Studija 4 HRT-a i govorili o važnosti propisivanja obavezne trajne sterilizacije, gradovima i općinama koji sufinanciraju kastraciju i o obavezi građana da zbrinjavaju potomstvo svojih kućnih ljubimaca odnosno kastriraju životinje o kojima skrbe.

16. 10. 2018. Nova poznata lica – Nataša Antoniazzo, Viktor Drago, Ana Majhenić i Dalibor Petko – dala su podršku kampanji „Ili žmiriš ili si za kastraciju” koju su ranije pokrenuli Prijatelji životinja i udruge iz Mreže za zaštitu životinja. Pozvali su građane Hrvatske da apeliraju na ostale gradove i općine da problem napuštanja životinja riješe u korijenu i smanje financijska izdvajanja koja troše na zbrinjavanje napuštenih životinja. Također, poručili su svima da bi bilo dobro uvidjeti alarmantnost situacije i ugledati se na dobre primjere gradova te su se ovim videom pridružili brojnim poznatim kolegama koji su već poslali podršku hvalevrijednoj kampanji udruga okupljenih u Mreži za zaštitu životinja.

18. 10. 2018. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao član Povjerenstva, sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje.

26. 10. 2018. Aktivisti udruge Prijatelji životinja i ostalih udruga iz Mreže za zaštitu životinja obilježili su prvu godišnjicu stupanja na snagu Zakona zaštiti životinja dojmljivom akcijom na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Zajedno s četveronožnim prijateljima, od kojih većina traži dom, i transparentima s potresnim fotografijama i jasnim porukama, ukazali su na nužnost da sve lokalne zajednice provode Zakon kako bi se spriječila i zaustavila golema patnja napuštenih životinja. Natpisima na transparentima uputili su lokalnim i regionalnim zajednicama, koje su prema Zakonu o zaštiti životinja dužne zbrinjavati napuštene životinje i graditi i financirati rad skloništa, tri ključna pitanja: Što je s propisivanjem trajne sterilizacije? Što je s provedbom Zakona? Što je s kontrolom mikročipiranja?

27. 10. 2018. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu održan je 16. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 30 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su: izvještaj s održane akcije za provedbu zakona o zaštiti životinja i događanja u Uredu Predsjednice; u kojoj je fazi i što će novoga donijeti novi Pravilnik o skloništima; prijedlozi članica o implementaciji zaštite mačaka u program Mreže i komunikacija s jedinicama lokalne samouprave i medijima.

30. 10. 2018. Predstavnik Udruge bio je na sastanku s Robertom Ljutićem, koordinatorom Prometnog i komunalnog redarstva Grada Zagreba, i Jadrankom Dragović, predsjednicom SUZA-e i voditeljicom Infocentra za izgubljene životinje koji je bio u sklopu SUZA-e. Razgovarali su o radu Odsjeka za kućne ljubimce i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

31. 10. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je u emisiji Studija 4 HRT-a. Govorio je o problemima u provedbi Zakona o zaštiti životinja, funkcioniraju li u praksi ovlasti koje su dane komunalnim redarima, koje jedinice lokalne samouprave su propisale obaveznu sterilizaciju, kakva je situacijama u skloništima i s udomljavanjem, iznio je podatke o prodaji pasa u Hrvatskoj i apelirao na građane da životinje nikako nisu dobar poklon za blagdane.

4. 11. 2018. Predstavnik Udruge gostovao je u Vijestima na televiziji Z1 i govorio o važnosti kastracije i provedbi Zakona o zaštiti životinja.

29. 11. 2018. Objavili smo da je prošlo više od pola godine otkako je Ministarstvo poljoprivrede imenovalo Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja, za posebnog savjetnika ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja. Naveli smo brojne aktivnosti i sastanke na kojima je sudjelovao, a u nadležnom Ministarstvu ukazao je na nedostatke i ponudio konkretna i ostvariva rješenja. Sudjelovao je i u radu mnogih koordinacijskih radnih skupina čiji je zadatak u općinama i gradovima poticati udomljavanje pasa iz skloništa, mikročipiranje, kastraciju i educirati o napuštenim životinjama, te je isticao nužnost njihova osnivanja u županijama koje ih još nisu osnovale.

5. 12. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u Koprivnici na sastanku Koordinacijske radne skupine Koprivničko-križevačke županije na kojemu su prisustvovali načelnici općina, predstavnici komunalnih redara i ostali zaduženi za provedbu Zakona o zaštiti životinja.

7. 12. 2018. Predstavnik Udruge na sastanku s Tomislavom Bulićem, gradonačelnikom Benkovca, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Gradonačelnik se zanimao za prijedlog izmjene gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i za propisivanje obavezne trajne sterilizacije. Iznio je problem s radom komunalnih redara zbog čega još nije obavljena kontrola mikročipiranja pasa.

11. 12. 2018. Započela je kampanja Mreže za zaštitu životinja obilježena jumbo plakatima koji će tijekom božićnih blagdana u više od 20 gradova Hrvatske podsjećati na važnost udomljavanja. Više od 40 udruga koje čine Mrežu za zaštitu životinja apelira na sve one koji su namjeravali razveseliti nekoga četveronožnim članom obitelji da to ne bude kupljena životinja, već neka od napuštenih njuški.

17. 12. 2018. Predstavnik Udruge sudjelovao je u Rijeci na sastanku Koordinacijske radne skupine Primorsko-goranske županije, gdje je pred načelnicima općina, komunalnim redarima i ostalima zaduženima za provedbu Zakona o zaštiti životinja održao izlaganje pod nazivom „Pregled obaveza propisanih Zakonom o zaštiti životinja”.

17. 12. 2018. Predstavnica Udruge gostovala je na HRT-u i govorila o ubojstvima mačaka, osnivanju inspekcije za zaštitu životinja, kastraciji i situaciji s provedbom Zakona o zaštiti životinja.

21. 12. 2018. Predstavnici Udruge, na sastanku s dr. vet. med. Sinišom Mandekom i dr. vet. med. Nikolinom Grizelj, načelnicom Sektora za zaštitu zdravlja životinja u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, razgovarali su o više tema koje se odnose na provedbu Zakona o zaštiti životinja.

Objavljeno: tijekom 2018.

Vezane teme

dr. vet. med. Mislav Kučenjak - 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja [ 203.43 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting