11.03.19. Udruge očajne: Psi i mačke umiru jer gradovi i općine ne provode zakon!

| More

Kastracijom pasa i mačaka lokalne zajednice rješavaju uzroke problema i štede novac

- Više od 300 gradova i općina još uvijek nije uskladilo svoje odluke s novim Zakonom o zaštiti životinja

Bolesni, krvavi, slijepljenih očiju ili s izbijenim okom, s kožnim bolestima, puni rana i ozljeda, zgaženi u prometu, utopljeni, ugušeni, živi zakopani… tako završavaju psi i mačke koje su bezdušno, bez ikakve grižnje savjesti, napustili njihovi ljudi. I učinit će to ponovno i ponovno, sa svakim novim leglom.

„Najveći broj odbačenih životinja završi na skrbi volontera 50 udruga okupljenih u Mreži za zaštitu životinja. Financijski i emocionalno preopterećene, udruge su iscrpljene stalnim priljevom novih pasa i mačaka koji trebaju liječenje i dom. Godinama pozivaju građane da iskoriste programe povoljnijih kastracija, što donosi sigurnost i uštede i skrbnicima pasa i mačaka i lokalnim zajednicama. Nažalost, mnogi i dalje radije napuštaju neželjene životinje”, kaže koordinatorica Mreže Stela Cota.

Ivana Lunka, pravnica iz udruge Prijatelji životinja, dodaje: „Od svih načina kojima se može regulirati populacija pasa i mačaka, kastracija uistinu jest jedina, najhumanija i najučinkovitija metoda koja izravno rješava uzrok problema. To je prepoznalo više od 150 lokalnih zajednica koje su propisale trajnu sterilizaciju kao kontrolu razmnožavanja pasa i mačaka. Mnoge od njih krenule su i u subvencioniranje tog rutinskog veterinarskog zahvata i već imaju dobre rezultate.”

No Lunka upozorava da je poražavajuće što više od godinu dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja više od 300 gradova i općina još nije uskladilo svoje odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca sa Zakonom te propisalo trajnu sterilizaciju pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke: „Neshvatljiva je inertnost gradova i općina, čime uzrokuju nepotrebne patnje i smrt mnogih pasa i mačaka, umjesto da primijene jednostavnu zakonsku odredbu koja ne traži resurse, a može odmah dati rezultate i uštedu.”

Podsjeća da su neke lokalne zajednice još i prije Zakona o zaštiti životinja iz 2006. godine prepoznale programe kastracije pasa i mačaka kao najbolje i najjeftinije ulaganje u zaštitu životinja, odnosno sprječavanje nastanka neželjenih potomaka koje treba zbrinuti. Također, ističe da lokalne zajednice za izmjenu gradskih i općinskih odluka ne trebaju izdvojiti ni financijska sredstva, ni previše truda s obzirom na to da već postoje gotovi predlošci usklađeni sa Zakonom, kao i dobri primjeri lokalnih zajednica koje, potaknute pozitivnim rezultatima, i dalje rade na provedbi Zakona.

Dobra vijest je da se u 2019. gradovi i općine poput Krka, općine Župa Dubrovačka, Zadra, Županje, Umaga, općine Punat, Križevaca i općine Medulin pridružuju brojci od više od 150 lokalnih zajednica koje su propisale trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.

Udruge iz Mreže za zaštitu životinja poručuju da kastracija spašava živote životinja, prazni skloništa i pomaže našim građanima, gradovima i općinama. Vrijeme je da sve lokalne zajednice jednako odgovorno provode zakonske odredbe kako bi sterilizacijom riješile uzroke problema i zaustavile nastanak neželjenih štenaca i mačića, a time i spriječile izdvajanje finacijskih sredstava zbog neodgovornosti građana.

Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja može se pronaći ovdje.

Leglo pasa [ 80.31 Kb ]Bolestan pas iz uzgoja [ 146.70 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting