13.05.19. Zahtjev za veganskim obrocima u javnoj kuhinji i dodjeli socijalnih paketa

| More

Hrvatski Crveni križ
Ured Izvršnog predsjednika HCK
Ulica Crvenog križa 16
10 001 Zagreb

Predmet: Zamolba za susretljivost u slučaju zahtjeva za veganske obroke u javnoj kuhinji i dojeli socijalnih paketa


Poštovani gospodine Markt,

Obraćamo Vam se kako bismo Vam skrenuli pozornost na problem uskraćivanja obroka u pučkim kuhinjama zbog diskriminacije na osnovi odabira prehrane, odnosno onemogućavanja veganskog obroka korisnicima koji su vegani ili iz bilo kojeg razloga ne jedu namirnice životinjskog porijekla. Također, postoji i problem uskraćivanja veganskih namirnica u socijalnim samoposlugama. Korisnici Vaših usluga nerijetko dobivaju proizvode koji su životinjskog porijekla, a koje oni ne mogu konzumirati pa onda takva pomoć za njih postaje beskorisna. Radi se o osnovnom ljudskom pravu – pravu na obrok, a vjerujemo da se slažete da nitko od Vaših korisnika ne bi trebao biti gladan niti je u redu da se ne uvažavaju njihova načela i prava.
Čest problem zbog kojega nam se Vaši korisnici javljaju je taj što ne mogu ostvariti pravo na vegetarijanski i veganski obrok i namirnice u socijalnim samoposlugama, iako zapravo traže manje, a i zaslužuju podršku zato što žele održati dobre prehrambene navike koje ne štete okolišu i životinjama te koje zahtjevaju manje resursa u njihov uzgoj.
Ukazujemo i na činjenicu da broj vegetarijanaca i vegana konstantno raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, pa tako u Zagrebu živi oko 40 tisuća vegetarijanca i vegana, a u cijeloj Hrvatskoj više od 160 000, te su biljne prerađevine dostupne u svim trgovinama. U bolnicama je npr. propisano pravo na vegetarijanski i veganski obrok, pa čak i u zatvorima.
Stoga Vas molimo za pomoć osobama koje koriste Vaše usluge jer vjerujemo da se slažete da institucije ne bi smjele negirati i ignorirati postojanje vegetarijanaca i vegana i njihovih potreba i prava. U praksi nije nimalo teško to i omogućiti s obzirom da u pučkoj kuhinji tako i u socijalnoj samoposluzi ima dovoljno biljnih namirnica odnosno onih koji ne sadrže meso, mlijeko i jaja.
Molimo Vas da se zauzmete da se promijeni praksa davanja mesa, mesnih prerađevina i ostalih proizvoda koji su životinjskog porijekla Vašim korisnicima koji takve proizvode ili jela od njih ne mogu iskoristiti te da se vodi računa da takvi korisnici dobiju obroke i proizvode od biljnih namirnica za što nema prepreka niti je teško. Treba stati uz bok drugim državama koje ne diskriminiraju najugroženije socijalne skupine na osnovu njihova izbora prehrane.
Stojimo Vam na raslopaganju za dodatne informacije vjerujući u Vaše konkretno djelovanje i odgovor.
Unaprijed Vam hvala.

S poštovanjem,
Lorena Herceg
Prijatelji životinja

U Zagrebu, 9. svibnja 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting