30.08.19. Biljnim mlijekom do održivog življenja

| More

Prijatelji životinja pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana biljnih mlijeka

Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 [ 252.72 Kb ]

- 30. 8.: Degustacija biljnih mlijeka na Jelačićevu trgu, tjedan dana prije početka ZeGeVege festivala

22. kolovoza diljem planeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). Tim povodom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom ProVeg, poziva sve zainteresirane da se pridruže „Tjednu bez kravljeg mlijeka”, odnosno na sedmodnevni izazov sa stranice www.worldplantmilkday.com, potkrijepljen brojim korisnim informacijama i receptima.

Sada pozivaju građane i na zanimljivu degustaciju kave sa sojinim mlijekom i drugih veganskih napitaka i slastica. 30. 8. 2019. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića, uz degustaciju, Prijatelji životinja organizirat će igru „Pogodi što piješ” kroz koju koje će posjetitelji imati priliku upoznati različite okuse biljnih napitaka te pogađati o kojoj se vrsti radi, a najbolji degustatori dobit će ukusne nagrade. Cilj je educirati o blagodatima biljnih mlijeka, proizvodima i jelima koje je od njih moguće napraviti te, s druge strane, iznijeti informacije o masovnoj eksploataciji životinja u svrhu dobivanja životinjskoga mlijeka i njegovu negativnom učinku na zdravlje i okoliš.

Ukusni i zdravi biljni napici iz godine u godinu postaju sve popularniji. Razlozi tome su brojni – od brige za vlastito zdravlje i druge ljude do zaštite životinja i očuvanja okoliša. Odabir korištenja biljnih mlijeka jedan je od najznačajnijih koraka koje pojedinac može poduzeti da bi smanjio svoj utjecaj na planet. Životinjsko meso i mlijeko uzrokuju veliku potrošnju pitke vode i drugih resursa te su veliki zagađivači okoliša. Eksploatacija životinja za proizvodnju i preradu mlijeka iznimno je okrutna. Osim toga, čovjek je jedina vrsta koja oduzima mlijeko od mladunčadi drugih vrsta i jedina koja ga pije u odrasloj dobi.

Srećom, biljna mlijeka danas su sve dostupnija na tržištu i namijenjena su svima. Može ih se naći na policama gotovo svih bolje opskrbljenih trgovina, a izbora vrsta i okusa ima napretek. Uz mlijeka, na tržištu su dostupni i drugi biljni proizvodi poput jogurta, sira, vrhnja, sladoleda, pudinga, šlaga i sl., a svi se proizvode od soje, riže, badema, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, indijskih oraščića i drugih žitarica i orašastih plodova.

Broj osoba koje se okreću veganstvu i biljnim namirnicama raste iz dana u dan. Na prestanak iskorištavanja životinja za meso i mlijeko pozivaju i mnoge poznate osobe pokušavajući tako svoja pozitivna iskustva podijeliti s drugima. Igor Barberić, poznati redatelj, glumac i koreograf, veliki je ljubitelj biljnih mlijeka: „Odlučio sam biti vegan zbog dobrobiti i poštovanja života životinja, zbog održivog načina života i, na kraju, zbog vlastitoga zdravlja. Često koristim biljna mlijeka. Iskreno, koristio sam ih i prije nego što sam postao vegan.”

Time se ujedno Igor Barberić pridružio Mariji Omaljev i Miraju Grbiću u pozivu na održivo življenje i posjet ZeGeVege festivalu koji će se održati 6. i 7. rujna 2019. na Trgu bana Jelačića. Svojom velikom, isključivo veganskom, ponudom privući će mnoge građane iz cijele Hrvatske.

Prijatelji životinja izazivaju na otkrivanje bogatstva okusa biljnih mlijeka preko stranice www.worldplantmilkday.com te upućuju na zanimljiv program ZeGeVege festivala, koji se nalazi na www.zegevege.com.

Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 - izvjestaj [ 564.13 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 - izvjestaj [ 463.86 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 - izvjestaj [ 701.10 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 - izvjestaj [ 574.82 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 - izvjestaj [ 720.42 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 [ 515.51 Kb ]Svjetski dan biljnih mlijeka 2019 [ 112.01 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting