01.10.01. Zabrana cirkusa

| More

Zahtjev Predsjedniku Republike, Gradonačelniku, Ministarstvu šumarstva i Ministarstvu zaštite okoliša

Štovani,

svjedoci smo sve veće brige Zagreba i njegovih stanovnika za životinje. Ovogodišnji Dan zaštite životinja to najbolje pokazuje, jer se cijeli tjedan sa svih strana govorilo o zaštiti životinja, a tisuće građana su izrazile svoje zanimanje za zaštitu životinja i svoju podršku našim nastojanjima.

No, osobit interes građana dobiven je za borbu protiv cirkusa koji koriste životinje. Nakon članaka izašlih u nekoliko najvećih hrvatskih dnevnika i nekoliko intervjua po radio i televizijskim stanicama građani su reagirali i jasno je bila vidljiva briga za životinje u cirkusu. Reakcijama su se pridružile i mnoge grupe, podršku su dali mediji i javne osobe, a pridružio se i forum mladih jedne političke stranke.

Kao udruga koja se bavi zaštitom životinja tražimo da se Grad Zagreb pridruži stotinama svjetskih gradova koji se protive korištenju životinja u cirkusima. Diljem svijeta gradska vijeća sprovode zabrane nastupanja cirkusa sa životinjskim točkama i ne dozvoljavaju im nastupanje u svojim gradovima zbog strahovite okrutnosti kojom se cirkusi koriste pri dresuri, transportu i smještaju životinja koje koriste.

Životinje u cirkusima se većinu svojih života drže u lancima ili zatvorene u malim prostorima ili pak u svojim prevoznim vozilima. Hrana i voda su im uskraćivani da bi se izbjegao nered. Okovane, zatvorene, izgubljene, a često i pod sedativima 90% svog vremena čekaju dresuru ili izvođenje predstave. Bičevi, električne palice i drugi 'alati' su često korišteni da bi ih se natjeralo da izvode predstave.

Nema zakonskih standarda kojima bi se reguliralo postupanje prema cirkuskim životinjama, njihov smještaj, transportiranje i cijeli niz točaka koje izvode. Ne zaboravimo da je riječ o divljim životinjama koje prirodno nisu navikle na putovanja, različite klime, izvođenja točaka i zatočenje. Životinje koje sudjeluju u predstavama nesretne su žrtve ljudske manipulacije čije su fizičke, socijalne i druge potrebe ignorirane od onih koji profitiraju njihovom eksploatacijom. Nedavni incidenti gdje su slonovi ubili ili teško ozlijedili svoje dresere dovele su do ozbiljnijeg razmatranja stresa kojeg proživljavaju životinje odvedene iz svoje prirodne sredine i dovedene u svijet 'zabave', odnosno, za njih svijet konstantnog pritvora i izvođenja teških i besmislenih točaka.

Cirkus i druge predstave sa životinjama nisu očuvanja vrsta ili edukacija. Nisu ni zabava jer gledati tuđu patnju, gledati besmislenost pokreta izazvanih udarcima i boli nikako ne može biti zabava. Ne, to nije zabavno, ali tragično jest.

Tražimo od Grada Zagreba da vladajuće tijelo ovoga grada, čiji stanovnici vole životinje i nisu slijepi na njihove patnje, da Gradonačelnik i svi odgovorni za ugled i izgled Zagreba osude takav odnos prema životinjama. Tražimo da spriječe patnju i bijedu tih životinja i ne dozvole cirkusima sa životinjskim točkama da ponovno dođu u naš grad. Zagreb je grad dobrih ljudi, ljudi koji ne sudjeluju u mučenju životinja, što su pokazali prosvjedi ispred cirkusa Medrano koji trenutno boravi ovdje, ali i brojni potpisi na našim peticijama za zabranu cirkusa sa životinjskim točkama, a i interes koji su građani pokazali za životinje u cirkusu nudeći svoju pomoć u borbi protiv nje.

Tražimo zabranu nastupa cirkusa sa životinjskim točkama u našem gradu. Bez obzira na mogući profit koji oni donose, jer taj krvav novac nije važniji od patnje nevinih životinja. Zagreb nije potkupljiv!

Takvim činom bi se Zagreb pridružio gradovima Velike Britanije, Danske, Švedske, Italije, Švicarske, Australije, Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i drugih država koji ne dozvoljavaju nastupe cirkusima sa životinjskim točkama i time ne sudjeluju u bezočnoj patnji i iskorištavanju životinja.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting