19.12.19. Ne kupujte životinje za Božić, udomite pse i mačke

| More

Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja upozoravaju da životinje nisu poklon za pod bor

pas sa lampicama [ 318.28 Kb ]

- U Hrvatskoj do 10 tisuća napuštenih životinja čeka dom: pomognite isprazniti skloništa

Nema tjedna u kojemu nas ne dočekaju vijesti da su skloništa za napuštene životinje prepuna, a ponekad samo u nekoliko dana pojedino sklonište zbrine nekoliko desetaka odbačenih pasa, među kojima su najbrojniji napušteni štenci. Upravo zato, u predbožićno vrijeme kada mnogi razmišljaju o proširenju svoje obitelji psom ili mačkom, Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja koju čine 52 udruge iz cijele Hrvatske pozivaju na odgovorno udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje.

„U predblagdansko vrijeme, u općoj groznici kupovanja, ne smijemo zaboraviti da životinje nisu artikli koje kupujemo kao dar za Božić i koje onda poslije Nove godine, kada shvatimo da traže brigu i odgovornost, završavaju na ulici. Svatko mora imati na umu da su pas ili mačka dugogodišnja obaveza koja traje između 10 i 20 godina, a ne slatka igračka i kratkotrajna zabava za djecu. Stoga apeliramo na sve da nikada ne kupuju životinje i time podržavaju okrutno tržište kućnih ljubimaca. Također, životinje ne bi trebalo poklanjati jer udomljavanje treba biti promišljena odluka koju donosi cijela obitelj”, naglašava Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

„Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima možda i 10 tisuća napuštenih životinja, što je šokantna brojka! Udruge su pretrpane i preopterećene stalnim priljevom novih životinja zbog neodgovornih građana koji ne kastriraju životinje pod svojom skrbi. Stoga ističemo koliko je važno u takvoj gorućoj situaciji ne kupovati pse i mačke. Kada bi svi oni koji žele životinju i imaju uvjeta za njezino držanje odlučili udomiti, ubrzo bi sva skloništa bila prazna, a udruge za zaštitu životinja mogle bi odahnuti od prizora neželjenih pasa i mačaka, umirućih štenaca i teško bolesnih životinja”, kaže Ivana Lunka, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja.

U ozračju blagdana koji simboliziraju solidarnost, pomaganje, ljubav, zajedništvo i činjenje dobrih djela, Prijatelji životinja pozivaju sve da posjete skloništa za napuštene životinje ili mnogobrojne udruge koje zbrinjavanju napuštene životinje te da udome napuštenoga psa ili mačku, a ako nemaju uvjete za udomljenje, da pomognu napuštenim životinjama traženjem udomitelja, hranom, dekicom ili šetnjom.

Prijatelji životinja podsjećaju da su psi i mačke u skloništu i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani, i svi jedva čekaju novi dom. Udomljavanjem se spašavaju najmanje dva života – one životinje koju udomite i one koja će doći na njezino mjesto.

Popis skloništa za životinje i više informacija o tome kako udomiti napuštenu životinju možete saznati ovdje.

maca i bor [ 288.10 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting