02.03.02. Davljenje svinja

| More

Zahtjev udruge Prijatelji životinja za istragom slučaja smrti davljenjem 22 svinje kod Slatine

Prema rubrici Večernjeg lista 'Večernjak doznaje' saznali smo da je 25. veljače kod Slatine oko 13 sati tijekom povratka iz Đakova vozač kamiona tvrke Sljeme izazvao prevrtanje kamiona pri čemu je došlo do ugrožavanja života stotinu svinja koje su se tada nalazile u kamionu.

Prema istom članku Večernjeg lista došlo je do smrti 22 svinje jer, kako se navodi u članku, policajci nisu dozvolili spašavanje svinja iz kamiona te su se one pod pritiskom ugušile. U članku se navodi izjava veterinarskog inspektora gospodina Tomislava Perića koji objašnjava kako je policajac na mjestu događaja odbio zaustaviti promet i spasiti svinje prije obavljanja očevida te je zbog toga došlo do gušenja 22 svinje.

Molimo Policijsku upravu Virovitičko-podravsku da istraži slučaj i da u slučaju istinitosti članka provede postupak protiv odgovornih policijskih djelatnika za smrt svinja sukladno Zakonu o dobrobiti životinja Republike Hrvatske.

Nemoguće je uopće zamisliti prometnu nezgodu u kojoj bi ljudi bili zanemareni i u kojoj bi policajac hladno obavljao 'očevid' dok iz automobila dolaze krici unesrećenih. Neshvatljiva je okrutnost policijskog djelatnika koji je zbog očevida dozvolio da 22 svinje budu ugušene iako su svinje skvičale i očigledno patile.

Molimo da se protiv odgovornih osoba nadležne policijske postaje provede postupak zato što su dozvolili da policijski djelatnik dozvoli takvu tragediju na mjestu nesreće. U slučaju i najmanje prometne nezgode zove se hitna pomoć i zaustavlja se promet, ali u slučaju kad svinje umiru u velikim mukama policajac 'mirno obavlja svoj posao'. Ovakav tretman životinja u najmanju ruku je zastrašujuć.

Iako će te životinje završiti na klanju i kasnije u nečijem tanjuru, ne znači da se prema njima možemo i smijemo odnositi kao predmetima za ljudsku uporabu. Zbog mesne industrije te svinje su uzgojene, prevožene i zaklane, ali to što im je oduzeta sloboda i izbor ne znači da su im oduzeti i osjećaji.

Stupanj postupanja prema životinjama pokazuje stupanj naše kulture. Naše društvo još uvijek kolje i jede životinje zato jer to smatra potrebnim koliko god to besmisleno bilo, ali patnje životinja koje su prignječene zbog prometne nesreće potrebne svakako nisu, te se stoga mogu i trebaju izbjeći.

Naša udruga promovira vegetarijanstvo i etički odnos prema životinjama, ali dok naša policija neće poštovati i provoditi Zakon o dobrobiti životinja, naša zemlja neće doći dalje od bezdušnog Balkana. Ne samo da taj policajac nije poštivao Zakon o dobrobiti životinja, već je jednostavno zanemario i najmanji osjećaj ljudskosti i suosjećanja prema potpuno nevinim i ispaćenim životinjama.

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting