Dostava hrane s isteklim rokom trajanja - za Crveni križ i civilnu zaštitu

| More

Poštovani,

prvo da vam zahvalimo na svemu što činite za ljude i životinje iz područja pogođenih potresom.

Mnogi su nam se javili oko informacija vezanih za hranu kojoj je istekao rok, nema deklaraciju ili nije zapakirana dobro. Razumljivo je da takvu hranu ne možete dijeliti ljudima, no molimo vas da se sva hrana koja se ne može dati ljudima ne baci, već da se sačuva za skloništa za životinje kojima takvi proizvodi mogu puno značiti za prehranu napuštenih pasa i mačaka.

Možemo Vam dostaviti popis skloništa, odnosno uputiti vas prema onima kojima je to potrebno ako takve hrane ostane.

Također, obavještavamo vas da smo pokrenuli stranicu www.prijatelji-zivotinja.hr/potres na koju stavljamo sve koji nude pomoć za životinje i ljude, oni kojima je pomoć potrebna, kao i važne napomene i obavijesti.

Ako imate saznanja za potrebnom pomoći životinjama, slobodno nam javite kako bismo i to objavili.

Srdačan pozdrav,

Katja Matovina
Prijatelji životinja

U Zagrebu 1. siječnja 2021.

Odgovor Crvenog križa od 4. siječnja 2021.

Poštovani,

nastavno na upit o donacijama hrane na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih područja koji su dana 29. prosinca 2020. pogođeni jakim potresom i humanitarne akcije koja je uslijedila neposredno nakon toga, očitujemo se kako slijedi.

U odgovoru na humanitarnu krizu koja je nastala, kako bi pomogli ljudima koji su ostali bez domova i osnovnih životnih potreba, veliki broj građana odlučio je donirati hranu. Zaposlenici i volonteri Hrvatskog Crvenog križa od prvoga dana su na terenu, zaprimaju donacije hrane, sortiraju ih i dostavljaju krajnjim korisnicima.

Nastavno na navedeno, Hrvatski Crveni križ temeljem članka 30. Zakona o hrani („Narodne novine“, broj: 81/13, 14/14, 30/15, 115/18) dužan osigurati da je sva hrana koja je dostavljena krajnjim korisnicima zdravstveno ispravna i sigurna za konzumaciju.

Hrana koja nije označena (deklarirana) sukladno važećim propisima o hrani i zaštiti zdravlja ljudi, koja nema deklaraciju ili se na deklaraciji ne vidi ili je istekao rok trajanja, odnosno hrana koja nije čuvana na propisani način nije sigurna za krajnje korisnike te može uzrokovati pojedinačna oboljenja ili čak epidemije, što bi dodatno pogoršalo i ovako tešku situaciju.

Hrvatski Crveni križ kroz postupak pregleda i sortiranja hrane, što na prvi pogled usporava proces, čini sve što može kako bi donirana hrana što brže došla do onih kojima je potrebna, ali na način da se istovremeno zaštiti zdravlje svih krajnjih korisnika.

Koristimo ovu priliku i da još jednom naglasimo kako se svi suočavamo s iznimno teškom situacijom koju ćemo prebroditi samo ako zajedničkim snagama učinimo sve što je moguće za dobrobit svih kojima je pomoć potrebna. Također vas ovim putem obavještavamo da smo do sada podijelili velik broj paketa hrane za životinje.

Stojimo na raspolaganju za sva eventualna pitanja.

S poštovanjem,

Ured izvršnog predsjednika / Office of the Executive President

Hrvatski Crveni križ / Croatian Red Cross

tel: +385 1 4655 814
mob: +385 99 2685 353
fax: +385 1 4655 365
e-mail: ured-izvrsnog-predsjednika@hck.hr

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting