10.03.21. Zamolba za podrškom nacionalne kampanje 'Za Hrvatsku bez pasa na lancu'

| More

Poštovani,

obraćamo Vam se kako bismo Vas zamolili za pružanjem podrške nacionalnoj kampanji "Za Hrvatsku bez pasa na lancu".

Kampanja je pokrenuta s ciljem da se izmjenom Zakona o zaštiti životinja zakonski regulira zabrana držanja pasa na lancu i time napravi sljedeći korak u zaštiti životinja u Hrvatskoj, što će sigurno cijeniti građani, a osjetiti životinje.

Vjerojatno ste uočili vijesti nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, koje su ukazale na katastrofalno stanje u kojima životinje tamo žive. Naime, na terenu su zatečene životinje koje nije potrebno spasiti samo od uvjeta izazvanih potresom nego im je potrebno spašavanje od loših uvjeta u kojima žive. Područja zahvaćena potresom nisu u tome nimalo posebna, već je to pokazatelj stanja u Hrvatskoj u kojoj, na njezinu sramotu, još uvijek postoje psi koji žive ili, bolje rečeno, pate na lancu trpeći stalnu psihičku i fizičku bol.

Potaknuti velikom podrškom udruga, medija i javnosti, pokrenuli smo nacionalnu kampanju „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”. Kampanja je pokrenuta od strane udruge Prijatelji životinja, skloništa Prijatelji Čakovec, Udruge Pobjede Osijek i još 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja, a više informacija nalazi se na www.zabranimolanac.net.

Pokrenuli smo i peticiju sa zahtjevom za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja s ciljem stupanja na snagu potpune zabrane držanja pasa na lancu ili drukčije vezanih. Peticiju je u samo pet dana potpisalo više od 35.000 građana, što pokazuje njihovu veliku zainteresiranost, a i ankete pokazuju golemu podršku inicijativi čije bi ostvarenje bilo na ponos Hrvatske.

Zakon o zaštiti životinja, koji je donesen 2017. godine, velika je stvar u napretku zaštite životinja, no smatramo da je sada vrijeme za idući korak. I sami ćete lako uočiti da je trenutna zakonska formulacija prilično nedorečena i samim time koči njegovu provedbu („nije dozvoljeno stalno držanje pasa na lancu”) te da ju je potrebno preformulira u potpunu zabranu kako bi se postigao cilj, odnosno kako bi došlo do provedbe. Ova zakonska odredba ne treba iznimke koje se zlorabljuju, već prekršajne odredbe koje nisu niti propisane.

Fotografije izmučenih pasa na lancu šokiraju hrvatsku javnost i turiste te bi takve fotografije, koje se duboko urezuju u sjećanje i uznemiruju, trebale postati prošlost te Vas molimo za podršku kampanji kojom želimo pomoći i nedužnim bićima i ugledu Hrvatske. Podršku možete pružiti, osim u promociji kampanje, i popisom peticije na www.zabranimolanac.net te širenjem linka i poticanjem svojih članova da je potpišu.

Iznimno bismo cijenili dopis podrške kampanji od Vaše strane koji bi nam bio dodatni i još jači argument u zahtjevu za izmjenu postojećeg zakona.

Vjerujemo da i Vi želite da konačno prestane zlostavljački odnos prema psima. Danas nitko ne treba imati psa na svojoj skrbi, no ako to odluči, neprihvatljivo je da mu se dopusti njegovo zlostavljanje držanjem na lancu.

U prilogu vam dostavljamo i objave za medije te vizuale kampanje koje možete slobodno koristiti.

Zahvaljujemo unaprijed na razumijevanju i podršci.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

- poslano saborskim zastupnicima, Udruzi gradova, Hrvatskoj veterinarskoj komori, Odjelu veterinara male prakse i brojnim pojedincima

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting