Aktivnosti udruge Prijatelji životinja 2019. godine na provedbi Zakona o zaštiti životinja

| More

Napomena: Izraz „predstavnik Udruge” u tekstu svugdje se odnosi na Luku Omana, predsjednika udruge Prijatelji životinja i posebnog savjetnika ministra poljoprivrede za područje zaštite životinja, osim ako nije drukčije napisano.

8. 1. 2019. Novinarka i televizijska voditeljica Fani Stipković, sa svojom najboljom prijateljicom Sauri, pozvala je građane Hrvatske da pišu svojim gradovima i općinama da propišu trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, kako je to već učinilo više od 140 lokalnih zajednica.

10. 1. 2019. Predstavnik Udruge gostovao je u emisiji HRT-a „Zagrebačka panorama” i govorio o provedbi u gradu Zagrebu zakonske odredbe o trajnoj sterilizaciji.

12. 1. 2019. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu održan je 17. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 12 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Prof. dr. Boris Bakota s Pravnog fakulteta u Osijeku održao je predavanje u kojemu je, između ostaloga, obrazložio pravnu opravdanost zakonske mogućnosti propisivanja trajne sterilizacije pasa i mačaka. Razgovaralo se o sklapanju ugovora između skloništa i udruga za zaštitu životinja zato što od 1. siječnja 2019. svi psi moraju proći kroz sklonište te biti mikročipriani, cijepljeni i sterilizirani u skloništu, a udruge ih uzimaju na privremeni smještaj. Svi su se složili da se sve udruge Mreže moraju boriti da budu u Koordinacijskim radnim skupinama u svojim županijama.

15. 1. 2019. Udruge Mreže za zaštitu životinja upozorile su javnost da se Zakon o zaštiti životinja iz listopada 2017. godine i dalje ne provodi u velikome dijelu Hrvatske. Postoji više prepreka u provođenju Zakona, ali najveća je potpuna inertnost velikoga dijela jedinica lokalne samouprave i čekanje da problem riješi netko drugi. Tako više od pola lokalnih zajednica u Hrvatskoj nije donijelo Odluku o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca koja bi bila usklađena sa Zakonom o zaštiti životinja, mnoge nemaju ugovor sa skloništem o skupljanju napuštenih i izgubljenih životinja, a najveći problem i golema prepreka provođenju Zakona je ta što su se gradovi i općine potpuno oglušili na zakonsku odredbu o provođenju kontrole mikročipiranja pasa, što su bile dužne učiniti do 30. lipnja 2018. godine.

22. 1. 2019. Predstavnik Udruge prisustvovao je sastanku u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, a tema je bila problematika vezana uz uspostavu jedinstvenog informacijskog centra i rada skloništa. Naime, Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17) propisana je obaveza evidencije podataka o napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima putem jedinstvenog informacijskog centra u Upisniku kućnih ljubimaca koje vodi Ministarstvo poljoprivrede kao nadležno tijelo. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane započela je postupak nadogradnje baze podataka Lysacan u koju bi bio implementiran jedinstveni informacijski centar.

2. 2. 2019. Predstavnici Udruge prisustvovali su sastanku u prostorijama Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu, a na koji su bili pozvani i predstavnici veterinarske inspekcije i komunalnog redarstva. Tema sastanka bila je provedba Zakona o zaštiti životinja u gradu Zagrebu, odnosno određivanje međusobne suradnje sukladno: zakonskim obvezama Skloništa iz članka 64. Zakona o zaštiti životinja; određenju odnosa Skloništa i posjednika pasa i mačaka iz članka 55. Zakona o zaštiti životinja i načinu postupanja s napuštenim životinjama prema članku 67. Zakona o zaštiti životinja. Cilj sastanka bio je jasno odrediti međusobna postupanja, prava i obveze, a sve u svrhu bolje, brže, efikasnije i sveobuhvatnije zaštite napuštenih i izgubljenih životinja.

4. 2. 2019. Udruga Prijatelji životinja objavila je Crnu kroniku, odnosno popis više od 45 samo onih najpoznatijih slučajeva mučenja i ubijanja životinja u 2018. godini. Navela je da smanjenju okrutnosti mogu pomoći jedino provedba Zakona o zaštiti životinja, propisivanje obavezne trajne sterilizacije i kontrola mikročipiranja, kao i sankcioniranje svih slučajeva, a za provedbu Zakona istaknuli su i važnost osnivanja inspekcije za zaštitu životinja koja bi se bavila isključivo zanemarivanjem, zlostavljanjem i napuštanjem životinja.

7. 2. 2019. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Pazinu sastanku Koordinacijske radne skupine Istarske županije.

20. 2. 2019. Predstavnik Udruge prisustvovao je u zgradi Vlade RH sastanku sjednice Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za Rome, gdje su se razmijenile informacije o provedbi programa Ministarstva poljoprivrede „Sterilizacija i mikročipiranje pasa u romskim naseljima”.

26. 2. 2019. Predstavnik Udruge prisustvovao je u Plitvičkim jezerima sastanku s Antom Kovačem, načelnikom Općine Plitvička jezera i Mihovilom Bićanićem, zamjenikom načelnika Općine Rakovica, koja se naslanja na Plitvička jezera. Obje općine imaju Odluke kojom je propisana trajna sterilizacija, no treba insistirati na provođenju kontrole mikročipiranja pasa jer je pročipiranost izrazito niska. Ljudi u samim Plitvičkim jezerima i Korenici „riješavajuse svojih pasa prije turističke sezone tako da ih puštaju da sami lutaju Parkom i po selima, a izbacuju ih i u ožujku kada veterinari hodaju po selima i cijepe pse, kako ne bi platili trošak cijepljenja. Kada krene turistička sezona, udruga Animalika iz Gospića dobiva svaki dan dojave od turista o napuštenim psima – trenutačno je tamo neuhvatljiva kuja s pet štenaca, ali luta ih na desetke. Neki vlasnici restorana ih hrane i tamo se zadržavaju, drugi ih tjeraju. U sklopu Općine je Ličko Petrovo Selo gdje je zabilježen najveći broj napuštenih pasa. Tamo je i granični prijelaz s Bosnom i stanje je jako loše; zimus su imali kujice koje su rađale u snijegu. Predstavnik Udruge napomenuo je da ti psi nisu lutalice, već napušteni skrbnički psi i da, ako općine neće početi rješavati problem, imat će zaista problem sa psima lutalicama jer su psi visokoreproduktivna vrsta. Naveo je da bi trebali provoditi trajnu sterilizaciju pasa i mačaka te sufinancirati trajnu sterilizaciju. Općina Rakovica i Općina Plitvička jezera zainteresirane su za gradnju skloništa, krenut će u pojačane kontrole mikročipiranja, a Rakovica bi subvencionirala kastracije.

26. 2. 2019. Predstavnik Udruge sastao se s Dejanom Mihajlovićem, načelnikom Općine Krnjak, koja je propisala obaveznu trajnu sterilizaciju. Općina nema ugovor sa skloništem i nisu proveli kontrolu mikročipiranja pasa.

4. 3. 2019. Udruga Prijatelji životinja javno je upozorila da u Hrvatskoj cvjeta nekontrolirani uzgoj pasa, što izravno pridonosi povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. Naveli su da su u nekoliko navrata upozorili oglasnike da krše Zakon o zaštiti životinja objavljujući oglase za prodaju pasa bez objave mikročipa psa i majke, no oglasnici nastavljaju raditi protuzakonito jer ih inspekcije ne sankcioniraju.

4. 3. 2019. Na godišnjoj skupštini Udruge općina u Republici Hrvatskoj predstavnik Udruge sudjelovao je u panel-raspravi pod nazivom Zbrinjavanje životinja”. Između ostaloga, naveo je najbolje primjere općina koje su dosad provele kontrolu mikročipiranja pasa, propisale trajnu sterilizaciju, podijelile letke o odgovornoj skrbi za psa, imaju ugovor sa skloništem i sudjeluju u radu KRS-a.

11. 3. 2019. Udruge Mreže za zaštitu životinja upozorile su javnost da psi i mačke umiru jer gradovi i općine ne provode Zakon o zaštiti životinja. Navele su da je poražavajuće što više od godinu dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja više od 300 gradova i općina još nije uskladilo svoje odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca sa Zakonom te propisalo trajnu sterilizaciju pasa i mačaka, uz evidentirane izuzetke. Istaknule su da postoje dobri primjeri lokalnih zajednica koje, potaknute pozitivnim rezultatima, i dalje rade na provedbi Zakona. Dobra vijest je i da se u 2019. gradovi i općine poput Krka, općine Župa Dubrovačka, Zadra, Županje, Umaga, općine Punat, Križevaca i općine Medulin pridružuju brojci od više od 150 lokalnih zajednica koje su propisale trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka. Smatraju da je vrijeme da sve lokalne zajednice jednako odgovorno provode zakonske odredbe kako bi sterilizacijom riješile uzroke problema i zaustavile nastanak neželjenih štenaca i mačića, a time i spriječile izdvajanje finacijskih sredstava zbog neodgovornosti građana.

13. 3. 2019. Predstavnik Udruge sastao se s Ivanom Bosančićem, gradonačelnikom Vinkovaca. Rekao je da je dobro što je Grad Vinkovci prošle godine sufinancirao mikročipiranje pasa s 200 tisuća kuća, no da bi bilo još bolje da sufinancira kastracije i da propiše obaveznu trajnu sterilizaciju. Ukazao je da Udruga Rocco Vinkovci djeluje već više od sedam godina, dobrim dijelom je javni servis za zabrinjavanje napuštenih životinja, a dosad nije dobila nikakvu pomoć od grada. Kako Udruga radi vrijedan i koristan posao, grad joj treba pomoći i poticati na sve načine provedbu Zakona, prvenstveno propisivanjem trajne sterilizacije.

13. 3. 2019. Predstavnik Udruge sastao se u Vinkovcima s Krunoslavom Buhačem, koordinatorom Koordinacijske radne skupine Vukovarsko-srijemske županije. Naveo je da u županiji postoji velik problem s napuštenim i izgubljenim životinjama; da nema pasa lutalica, nego da su to sve napušteni skrbnički psi; da bi trebalo pomoći Udruzi Rocco koja obavlja javni servis po cijeloj županiji; da je stoga važno da se redovito održavaju sastanci KRS-a i da na njih budu pozvane sve jedinice lokalne samouprave.

13. 3. 2019. Predstavnik Udruge sastao se s Josipom Šarićem, gradonačelnikom Grada Otoka i ukazao na nužnost izmjene gradske odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca jer nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja te predložio da propišu obaveznu trajnu sterilizaciju. Također, naveo je da Grad ne smije udomljavati pse izravno s ulice, već u skladu sa Zakonom.

13. 3. 2019. Predstavnik Udruge sastao se u Županji s Josipom Nikolozom, pročelnikom gradskog ureda za komunalno gospodarstvo u Županji. Naveo je da Grad Županja nije donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te da trebaju provesti kontrolu mikročipiranja pasa i sufinancirati kastracije pasa i mačaka.

14. 3. 2019. Predstavnik Udruge na sastanku s Draženom Draganićem, načelnikom Općine Farkaševac, razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja i važnosti provedbe trajne sterilizacije koje je Farkaševac propisao Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

14. 3. 2019. Predstavnik Udruge na sastanku s Draženom Pavlovićem, načelnikom Općine Velika Ludina, razgovarao je o važnosti sufinanciranja sterilizacije pasa i mačaka i provedbi kontrole mikročipiranja pasa. Pohvalio je Općinu zato što su podijelili letke o obvezama skrbnika pasa i što sudjeluju u KRS-u.

26. 3. 2019. Kampanji „Ljubav se ne kupuje”, koju vodi Mreža za zaštitu životinja i koja ima za cilj promociju udomljavanja životinja umjesto njihove kupnje, pridružila se tvrtka Čistoća d.o.o. – Varaždin koja je samoinicijativno predložila da se njezini kamioni oslikaju vizualima kampanje. Hvalevrijedno je i što djelatnici u krugu tvrtke skrbe o tri pseća i 20-ak mačjih prijatelja.

26. 3. 2019. Predstavnik Udruge sudjelovao je na sastanku KRS-a Karlovačke županije. Istaknuo je prednosti sklapanja ugovora s neprofitnim skloništem, s obzirom na to da samo grad Karlovac plaća godišnje profitnom skloništu u Utinji milijun kuna.

28. 3. 2019. Predstavnici Udruge bili su na sastanku s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede, dr. sc. Željkom Kraljičakom, a razgovarali su o više tema vezanih uz provedbu Zakona o zaštiti životinja.

29. 3. 2019. Predstavnici Udruge na sastanku s dr. vet. med. Sinišom Mandekom u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede razgovarali su o poticanju jedinica lokalne samouprave na provedbu kontrole mikročipiranja pasa.

3. 4. 2019. Predstavnici Udruge na sastanku s pravnicom Anjom Ivačić u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede razgovarali su o problemima u tumačenju zakonske odredbe o propisivanju trajne sterilizacije.

8. 4. 2019. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, prvom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opasnim psima.

15. 4. 2019. Predstavnik Udruge na sastanku s Krešimirom Gulićem, načelnikom Općine Bistra, razgovarao je o situaciji s provedbom Zakona o zaštiti životinja u toj općini.

16. 4. 2019. Predstavnica Udruge prisustvovala je u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao članica Povjerenstva, drugom sastanku Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o opasnim psima.

17. 4. 2019. Predstavnik Udruge na sastanku u Stubičkim Toplicama razgovarao je o provedbi Zakona o zaštiti životinja u toj općini.

19. 4. 2019. Prijatelji životinja zatražili su od veterinarske inspekcije hitno oduzimanje svih nelegalno držanih medvjeda i njihovo smještanje u utočište za medvjede jer je od 1. siječnja 2019. stupio na snagu rok nakon kojega nijedan medvjed više ne smije biti u zatočeništvu privatnih osoba.

26. 10. 2019. U prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu održan je 18. sastanak Mreže za zaštitu životinja. Dr. vet. med. Zlatko Krovina održao je prezentaciju u kojoj je govorio o radu Odsjeka za postupanje sa životinjama Grada Zagreba koji za cilj ima postizanje veće zaštite životinja s naglaskom na mikročipiranje pasa. Odgovorio je na pitanja kako Grad Zagreb rješava pitanja zbrinjavanja napuštenih životinja, kako se postupa s pronađenim ozlijeđenim životinjama te kako se u Zagrebu provodi kontrola mikročipiranja. Na sastanku je zaključeno da treba prijavljivati svaku nepravilnost u primjeni Zakona o zaštiti životinja, a posebno one gradove i općine koji ne provode Zakon, nemaju ugovore sa skloništem, nisu donijele Odluku o načinu i uvjetima držanja kućnih ljubimaca i nisu provele kontrolu mikročipiranja te ne vrše edukaciju i ne potiču udomljavanje životinja. Uz to, iznimno je važno poticati propisivanje trajne sterilizacije kao načina kontrole razmnožavanja i subvencioniranje kastracije jer je to jedini način da se zaustavi priljev neželjenih životinja i riješe uzroci problema.

Objavljeno: tijekom 2019.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting