25.03.21. Kaznena prijava - pas Amari

| More

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Dr. Franje Tuđmana 35,
23 000 Zadar

Kaznena prijava protiv vlasnika psa Amari na Viru

Poštovani,

Prijavljujemo vlasnika psa Amari, s otoka Vira, čiji su podaci poznati PU zadarska zbog teškog zanemarivanja psa kroz dulje vremensko razdoblje, fizičkog zlostavljanja, teškog izgladnjivanja i zanemarivanja zdravstvenog stanja što je rezultiralo velikom fizičkom i psihičkom patnjom psa i, u konačnici, njegovom smrću.

Na temelju informacija s društvenih mreža i iz medija, saznali smo da je kujica Amari u dobi od tri mjeseca u teškom stanju završila u zadarskom azilu gdje je utvrđeno da je izgladnjivana do smrti i uz to prebijena.

U FB-grupi Zadarski azil 2. ožujka 2021. objavljena je fotografija i slijedeći opis: Amari osim što je sa svoja 3 mjeseca izgladnjela do maksimuma, i što je prepuna parazita od kojih svakih par minuta ima strašne epileptične napadaje, osim što boluje od svakakvih infekcija i što je u strašnom stanju koje slike dočarati nikako ne mogu, Amari je prebijena od strane “čovjeka”. Prebijena toliko da ima udubljenje na glavi, potres mozga toliko jak da ne otvara oči i uopće nije prisutna na ovom svijetu. Na najblaži ljudski dodir ima panične napadaje i ispušta krikove koje ne možeš više zaboraviti. (…)ostatak legla i dalje živi tamo gdje je do jučer živjela Amari, njih još 7. Jedno štene od tih 7 ima ozlijeđenu nogu i vidi mu se kost.

Nakon informacije o Amari temeljem fotografija i objava na društvenim mrežama, mediji su se raspisali o ovom slučaju te je obavještena i veterinarska inspekcija. Iz svega navedenog je evidentno kako se radi o mučenju životinje (kujica je bila izgladnjela, ali i fizički teško ozlijeđena zbog zlostavljanja te joj očito nije pružena veterinarska skrb na vrijeme) koje je završilo smrtnim ishodom, čime su ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela iz čl. 205. st. 3. Kaznenog zakona (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 101/17, 118/18) kojim je propisano: „Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Svjesni smo da je policija napisala izvještaj koji je poslan DORH-u no zbog činjenice da se radi o uzgajivaču pasa i velike vjerojatnosti da se ponovi isto kazneno djelo, molimo da Državno odvjetništvo zatraži ponovnu istragu i poduzme sve zakonom predviđene radnje protiv osumnjičenika kako bi se pokrenuo kazneni postupak.

Molimo da ovaj slučaj ne odbacite, posebice uzevši u obzir veliku mogućnosti ponavljanja istog kaznenog djela budući da vlasnik ima još jednog odraslog psa i šest štenaca od kojih je jedno već vidljivo ozlijeđeno i zanemareno.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 25. ožujka 2021.

U prilogu:

Objave iz medija i društvenih mreža:

- članak na portalu zadarski.slobodnadalmacija.hr od 3. 3. 2021.

- članak na portalu 24sata.hr od 5. 3. 2021.

- članak na portalu jutarnji.hr od 8. 3. 2021.

- objava na Facebook-stranici Zadarski azil, 2. 3. 2021.

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting