01.06.21. Zamolba za sastanak vezano za regulaciju trgovine životinjama

| More

Ministarstvo financija
g. Zdravko Marić
Katančićeva 5
10 000 Zagreb

Poštovani gospodine Mariću,

javljamo Vam se sa zamolbom za kratak sastanak na kojemu bismo Vas zamolili za pomoć u regulaciji trgovine životinjama koja je u Hrvatskoj raširena i bez nadzora.

Udruga Prijatelji životinja aktivno je uključena u kreiranje i izmjene Zakona o zaštiti životinja te smo članovi povjerenstava za izradu pravilnika koji se odnose na zaštitu i dobrobit životinja.

Tijekom svojeg dugogodišnjeg rada primijetili smo da je brojnim građanima velik izvor dodatne, neregistrirane, neevidentirane i neoporezive zarade uzgoj ljubimaca za prodaju.

Najveći dio pasa i mačaka koji se prodaju dolazi iz uzgoja koji nisu prijavljeni kao djelatnost, pa stoga mimo državnog proračuna prolaze veliki iznosi. Prosječna cijena pasa i mačaka je 3.500,00 kn, a penje se do 7.500,00 kn, pa i više. S obzirom na to da jedna kuja može i dvaput godišnje roditi i više od šest štenaca, vjerujemo da možete zamisliti o kojim iznosima se tu radi. Prema jednom istraživanju koje je pratilo samo jedan oglasnik u deset dana, napravljeno je više od milijun kuna prometa na trgovini psima.

Nama kao udruzi za opće dobro u interesu je da svaki uzgoj životinja bude reguliran, da se u državi uvede red i da svaka djelatnost bude prijavljena, a naročito ona koja je povezana sa živim bićima koja osjećaju bol jednako kao i mi te trebaju našu zaštitu. Osim postizanja veće zaštite životinja od zlostavljanja, u tom slučaju ni državni proračun ne bi bio zakinut za značajne priljeve. Nereguliranje uzgoja štetno je jednako za životinje, kao i za građane te lokalne i državne vlasti.

Uvela se i regulacija proizvodnje i trgovine domaćeg pekmeza i rakije, što je u redu, no apsurdno je da se nije niti krenulo u smjeru regulacije trgovine koja sve više uzima maha i ostavlja sve veće posljedice na društvo u obliku prepunih skloništa za napuštene životinje i na druge načine.

Stoga Vas molimo da izdvojite vrijeme za kratak sastanak na kojemu bismo porazgovarali o mogućnostima uvođenja nadzora i regulacije uzgoja i trgovine svih uzgoja kućnih ljubimaca, što bi pomoglo i da se poveća broj mikročipiranih pasa.

Unaprijed se zahvaljujemo terminu za satanak kako bismo podijelili naša iskustva i ideje.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting