13.07.21. Zar Hrvatska postaje zemlja zatočenih i izmučenih tigrova i drugih divljih životinja

| More

Prijatelji životinja zgroženi prizorom tigra na trajektu

- Od tigrova u kafićima preko nelegalnih i legalnih zoo vrtova do tigra u trajektu

Tigar na trajektu [ 57.91 Kb ]

Prijatelji životinja svoju prvu prijavu vezanu za tigra napisali su još prije više od 15 godina. Razumno je bilo za očekivati da nadležne institucije reagiraju oduzimanjem i kažnjavanjem. No to ne da se nije dogodilo, već je počinitelj bio ohrabren da nabavi i ženku te se krenulo s uzgojem. Nakon toga tigrovi su se pojavili i bili iznajmljivani barovima i noćnim klubovima kao atrakcija. Veterinarska inspekcija pomogla je legalizirati sve učinjene radnje, a tek poneki postupci s tigrovima zaustavljeni su zbog pritiska udruga, medija i javnosti.

Prijatelji životinja navode da su tigrovi u Hrvatskoj zatočeni kako u registriranim zoološkim vrtovima, tako i u tzv. privatnim kolekcijama, a svoju jadnu sudbinu dijele s mnogim drugim divljim životinjama. Svima njima mjesto je u njihovom prirodnom okolišu, a ne u zatvorima radi ljudske zabave u kojima se dodatno razmnožavaju kako bi se nastavila trgovina, povećao profit, a njihova patnja prenijela na nove generacije nevinih zatočenika naglašavaju iz Udruge.

Scena tigra na trajektu simbolizira groznu stvarnost po pitanju zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj jer Prijatelji životinja tvrde da je teško odrediti je li gore ako se radi o nelegalnoj radnji ili ako se radi o legalnoj radnji, onu uz podršku nadležnih institucija. Tigru zaista svejedno, a i za nas jednako sramotno, izjavljuju iz Udruge. Tigra bez obzira na destinaciju čeka psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodom okolišu.

Kad je nešto registrirano i legalizirano ne znači da je ujedno pravedno i moralno te da životinje ne pate. Svi zoološki vrtovi funkcioniraju na jednak način i s jednakim ciljem bez obzira na uvjete držanja, objašnjavaju Prijatelji životinja i dodaju da je kod svih prisutno prisilno zatočavanje divljih životinja, njihov uzgoj i trgovina, a sve u svrhu zarade, zabave ili nekog drugog razloga nevezanog za zaštitu životinja s kojom zoološki vrtovi nemaju veze.

Prijatelji životinja se nadaju da će možda ova situacija gdje smo na vlastitoj koži osjetili što je izolacija, a koja nije ni približna osjećaju bespomoćnosti i apatije zatočenih divljih životinja, potakne ljude diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj da se zamisle kako je živim bićima koje smo uzgojili da bi patili u zatočeništvu u kojem će na kraju i umrijeti. Njima neće pomoći cjepivo niti će im biti ublažene mjere, a kada mi u potpunosti zaboravimo vrijeme izolacije, oni će ostati u svojoj trajnoj izolaciji zbog koje su odavno psihički oboljeli.

Vrijeme je da se zapitamo zar zaista želimo da fotografije iz Hrvatske po kojima ćemo biti zapamćeni budu scene tigrova na trajektima i medvjeda kraj gostionica, da se uz sve prirodne ljepote i životinje u njima koje trebamo čuvati ponosimo onim zatočenima koje uopće nisu iz naših krajeva niti bi tu trebale biti, kažu u udruzi Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja stoga priprema kampanju Zaobiđi zoološki kako bi skrenula pozornost na mučenje životinja u zoološkim vrtovima i osvijestila ljude da zoološki vrtovi nemaju nikakve veze sa zaštitom životinja, ali itekako imaju veze s lošom edukacijom da su divlje životinje tu za našu zabavu i naše žive kolekcije. Prijatelji životinja mole sve da posjete www.zaobidi.net i pročitaju samo par šokantnih informacija koje su svakodnevica zatočenim životinjama te pomognu da kampanja što prije ugleda svjetlo dana.

Što se tiče tigra na trajektu udruga Prijatelji životinja pokrenut će nadležne institucije tražeći ih konkretnu reakciju, no prema dosadašnjem iskustvu možda će time i odmoći jadnom tigru čije će zatočavanje i patnja dobiti i službene papire.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting