22.07.21. Poplave imaju veze s proizvodnjom mesa, jaja i mlijeka

| More

Razorne posljedice klimatskih promjena povezane su s našim prehrambenim navikama

Poplave_Unsplash [ 174.33 Kb ]

- Izborom biljnih prehrambenih proizvoda možemo zaustaviti globalno zatopljenje

Obilne kiše koje su prouzročile poplave i smrt mnogih ljudi i životinja diljem zapadne Njemačke i Belgije, ali i zadale velike probleme u nekim mjestima u Hrvatskoj, ponovno su otvorile pitanje nužnosti borbe protiv klimatskih promjena. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nazvala je poplavu „jasnim pokazateljem klimatskih promjena” i „nečim što stvarno, stvarno pokazuje hitnost djelovanja”, a na akciju su pozvali i njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier i ministrica okoliša Svenja Schulze.

Iz udruge Prijatelji životinja kažu da je jasno da ove katastrofalne poplave, koje uzrokuju zastrašujuće bujice i klizišta, itekako imaju veze s klimatskim promjenama. Navode da je situacija već sada alarmantna i da je nužno da se svatko od nas educira kako sudjelovati u zaustavljanju klimatskih promjena, pa time i nastanka poplava i drugih prirodnih katastrofa.

„Uzgoj životinja za meso, jaja i mlijeko ima razarajući učinak na okoliš i prirodne resurse te u golemoj mjeri utječe na klimatske promjene. Zastrašujući je podatak da uzgoj životinja radi mesa, jaja i mlijeka utječe na globalno zatopljenje više nego sav promet ovoga svijeta i da je odgovoran za 65 % emisije dušikova oksida, koji je čak 296 puta destruktivniji od CO2. Podatak da se svake godine u svijetu uzgoji više od 80 milijarda životinja samo na farmama, koje su jedan od najvećih zagađivača, dodatno uznemiruje”, upozoravaju Prijatelji životinja.

Smatraju da je u svemu tome dobra vijest što je odabir prehrambenih namirnica i proizvoda biljnog podrijetla znatno lakši i jeftiniji korak naprijed za razliku od, primjerice, odabira kupovine električnih automobila čemu, naravno, također trebamo stremiti. Voće, povrće, mahunarke, žitarice, gljive, sjemenke i orašasti plodovi široko su dostupni i svi ih vrlo lako mogu u što većoj mjeri uvrstiti u svoju prehranu umjesto životinjskoga mesa, jaja i mlijeka.

„Iako se nekima čini da je teško prijeći na vegansku prehranu, milijunima ljudi, uz veliku dostupnost informacija i sve veću raznolikost veganskih proizvoda, to nije nikakav problem. Već prilikom sljedeće kupnje možete odabrati proizvod biljnog umjesto životinjskog podrijetla. Veganska hrana je hrana za sve i očito vrlo spasonosna za okoliš, važna za naš opstanak, a ujedno može pomoći i našemu zdravlju jer vitalnost, zdravlje i dugovječnost zahvaljujemo upravo biljnim namirnicama”, preporučuju Prijatelji životinja.

Podsjećaju da je rješenje doslovno u našim rukama, u našim tanjurima, jer katastrofalne poplave zahtijevaju našu ozbiljnost, proučavanje svih uzroka i sagledavanje posljedica, kao i informiranje o utjecaju prehrane na klimatske promjene i promptno djelovanje kako bismo spasili svoj život i živote drugih.

Prijatelji životinja nude mnoštvo informacija i recepata na svojoj web-stanici www.prijatelji-zivotinja.hr. Također, na www.veganopolis.net svatko se može prijaviti na Vege izazov i u sljedećih 30 dana isprobati brojne recepte ukusnih biljnih jela i naučiti mnogo o namirnicama biljnog podrijetla, negativnom utjecaju uzgoja i jedenja životinja na okoliš i zdravlje, održivom življenju te zašto je baš sada najbolji trenutak za prelazak na vegansku prehranu.

Prosvjed za klimu u Zagrebu [ 1.35 Mb ]

Vezane teme

Veganska hrana [ 50.43 Kb ]Izvor: peta.org - vegeburger [ 64.59 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting