21.08.21. Igor, Nataša i Marie dijele biljna mlijeka

| More

Prijatelji životinja i poznati hrvatski vegani pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana biljnih mlijeka

Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 449.04 Kb ]

- 21. 8., 11 h, zagrebački Trg bana Jelačića: Zvijezde s jumbo plakata rade frapee s biljnim mlijekom

22. kolovoza obilježava se Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). U obilježavanju ovoga dana dosad je sudjelovalo nekoliko milijuna ljudi diljem svijeta kako bi potaknuli prijelaz s konzumacije životinjskoga mlijeka i mliječnih proizvoda na one biljnoga podrijetla. Tim povodom, hrvatski koreograf i redatelj Igor Barberić te food blogerice Nataša Rajčević i Marie Wasler pozivaju sve da im se pridruže u subotu 21. kolovoza 2021. u 11 i posjete edukativni štand Prijatelja životinja na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Posjetitelji će iz prve ruke, od naših poznatih vegana, moći iskušati neka ukusna i zdrava veganska jela i slastice poput bureka i kolača, isprobati frapee s biljnim mlijekom i naučiti koje su prednosti biljnih alternativa mliječnim proizvodima za životinje, okoliš i vlastito zdravlje.

Imat će priliku upoznati se s različitim okusima biljnih mlijeka i drugih biljnih proizvoda, naučiti kako kod kuće napraviti razna jela i slastice s biljnim mlijekom, kakve sve vrste biljnih sireva, vrhnja i šlaga postoje, a usput dobiti veganske kuharice i recepte. „Prednosti biljnih mlijeka su brojne, kako za zdravlje tako i za okoliš i zaustavljanje klimatskih promjena. Što je najvažnije, izabiranjem biljnih mlijeka izbjegava se masovna eksploatacija krava u svrhu uzimanja mlijeka namijenjenog teladi i njihova patnja i smrt”, kažu Prijatelji životinja ističući da je pijenje kravljega mlijeka potpuno neprirodno.

Naime, čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko drugih vrsta i jedina koja ga pije u odrasloj dobi. Mliječna industrija kravama uzrokuje nemjerljiv stres i bol, a telići im se oduzimaju i završavaju u klaonicama. Osim toga, intenzivan industrijski uzgoj životinja vodeći je pokretač klimatskih promjena i proizvodi više stakleničkih plinova od cjelokupnog svjetskog transporta. Uzgoj krava radi dobivanja mlijeka uzrokuje veliku potrošnju pitke vode i drugih resursa te je veliki zagađivač okoliša.

Istraživanja potvrđuju da izbacivanje životinjskih proizvoda iz prehrane pomaže u sprječavanju hipertenzije, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Prestanak konzumiranja mliječnih proizvoda donosi mnoge zdravstvene prednosti – povećava se energija, smanjuje nadutost, poboljšava probava, koža je čišća, smanjuju se simptomi astme i dolazi do smanjenja upala. „65 % svjetske populacije netolerantno je na laktozu. Konzumacijom biljnih mliječnih proizvoda možemo uživati u svojim najdražim jelima i okusima bez odricanja”, poručuju Prijatelji životinja.

Biljna mlijeka danas su sve dostupnija na tržištu i namijenjena su svima. Može ih se naći na policama gotovo svih trgovina, a izbor vrsta i okusa zaista je velik. Uz mlijeka, na tržištu su dostupni i drugi biljni proizvodi poput jogurta, sira, vrhnja, sladoleda, pudinga, šlaga i sl. Svi se proizvode od soje, riže, badema, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, indijskih oraščića i drugih žitarica i orašastih plodova.

Igor Barberić, Nataša Rajčević i Marie Wasler privlačnim vizualima na jumbo plakatima pozivaju na održivo življenje i posjet 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja, koji će se održati 3. i 4. rujna 2021. na Trgu bana Jelačića. ZeGeVege svojom velikom, isključivo veganskom, ponudom te brojnim degustacijama i promotivnim prodajama privući će mnoge građane iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom ProVeg, poziva sve zainteresirane da se povodom Svjetskog dana biljnih mlijeka pridruže sedmodnevnom izazovu na web-stranici www.worldplantmilkday.com.

Preporučuju i zanimljiv video o biljnom mlijeku na YouTube-kanalu www.youtube.com/afcroatia i brojne veganske recepte.

Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 339.36 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 303.24 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 471.41 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 387.18 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 323.21 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 358.09 Kb ]Igor i Nataša dijele biljna mlijeka [ 252.03 Kb ]Igor i Natasa za Svjetski dan biljnih mlijeka [ 98.15 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting