13.09.21. Godinu dana zatvora za silovatelja pasa!

| More

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu

rodezijski gonič_unsplash [ 141.46 Kb ]

- Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić ponovno je spasila pravdu i ugled Hrvatske

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i sutkinje Jasne Zoretić Rendulić, koja je spasila pravdu i ugled Hrvatske i koja je Ivoru Ivaniševiću zbog seksualnog zlostavljanja pasa dosudila maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja. Sutkinja Zoretić Rendulić time je spriječila da slučaj zbog legalne opstrukcije obrane ode u zastaru. Javnosti je poznata i iz slučaja Ostoje Babića koji je nasmrt pretukao svoju kujicu željeznom šipkom i vilama dok joj nije pukla lubanja i dok nije gotovo cijela iskrvarila. Presuda kojom ga je 2006. godine osudila na pet mjeseci zatvora bila je prva izrečena zatvorska kazna za kazneno djelo mučenja kućnih životinja u Hrvatskoj!

„Godinama svjedočimo najgorim slučajevima zlostavljanja životinja, no ovo je gnjusan i odvratan slučaj koji izaziva mučninu i osudu javnosti jer samo monstruozan um može godinama fizički i seksualno zlostavljati svoje pse, izgladnjivati ih i uvjetovati im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje. Iako nepravomoćna, ova presuda vrlo je važna jer kao društvo ne smijemo nikada tolerirati seksualno ni bilo koje drugo zlostavljanje životinja niti dati počiniteljima poruku da izbjegavanjem sudskog postupka mogu proći nekažnjeno”, ističu Prijatelji životinja.

Dodaju da je nedvojbeno dokazano da je Ivor Ivanišević mučio i silovao pse. Naime, osim što su pronađeni psi bili izmučeni, izgladnjeli i s vidljivim ožiljcima i ozljedama, Ivanišević je na stotinama CD-a i DVD-a videodokazima dokumentirao njihovo eksplicitno zlostavljanje. Sramotno je što takva osoba i dalje radi u Europskom parlamentu, godinama uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj i možda u ovome trenutku čini jednak takav zločin nekoj drugoj životinji.

Iz Udruge smatraju da bi se za ovakve slučajeve trebala propisati daleko veća kazna, od najmanje pet godina zatvora. Na inicijativu Prijatelja životinja, u Zakon o zaštiti životinja 2017. godine uvrštena je zabrana korištenja životinja za spolni odnos, kao i s tim izjednačenih postupaka ili bilo kakvih drugih postupaka sa životinjama radi zadovoljavanja spolnih potreba čovjeka. Za počinitelja je propisana novčana kazna od 10 do 30 tisuća kuna te mu se može izreći i oduzimanje kućnog ljubimca i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

„Iako je kujica, koju je Ivanišević najbrutalnije seksualno zlostavljao, u međuvremenu preminula i kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti”, zaključuju Prijatelji životinja.

Više informacija i upute kako prijaviti zlostavljanje životinja nalazi se ovdje.

rodezijski gonič_pixabay [ 116.93 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting