24.02.22. U klaonicama ih i mlate i nazivaju kurvama!

| More

Slovenska udruga ustupila tajne snimke koje otkrivaju stravično zlostavljanje životinja

- Prijatelji životinja: „Ove prizore svi trebaju vidjeti!”

Klaonica Košaki [ 83.44 Kb ]

„Dođi, dođi, dođi!” zaposlenik izgovara svinji, a njegove riječi prate siloviti udarci nogom popraćeni strujnim udarima. Na snimci se vidi kako prestravljene životinje potom silaze u plinsku komoru. Vidi se i kako bika u više navrata neuspješno pokušavaju omamiti, dok se nesretna životinja grči, muči i plazi jezik, a iz otvorenih usta curi mu pjenušava slina. Mali broj onih koji izdrže i nastave gledati snimku svjedoči dodatnom premlaćivanju, psovanju i pogrdnim nazivima poput: „Gade!” i „Kurvo!”

Slovenska udruga AETP (Animal Enterprise Transparency Project) u javnost je lansirala snimke koje otkrivaju stravično maltretiranje svinja na farmi Ljutomerčan, a nekoliko mjeseci kasnije objavila je i tajne snimke iz mariborske klaonice Košaki, zabilježene 2020. godine.

Iz udruge koja je ustupila snimke naglašavaju da je većina dokumentiranih postupaka klanja, s izuzetkom, recimo, udaranja životinja i nepravilne primjene elektrošokova, potpuno legalna na temelju europske regulative: „Krvarenje svinja nakon korištenja plinske komore s visokom koncentracijom ugljičnog dioksida smatra se čak i jednim od najmanje bolnih načina ubijanja životinja. No na snimkama vidimo da je ovakav način omamljivanja daleko od percepcije javnosti da svinje mirno i bezbolno zaspu u plinskim komorama.”

Naime, ponašanje svinja u plinskoj komori, gdje završavaju životinje i u klaonici Košaki, sugerira da se, unatoč pokušaju omamljivanja plinom, životinje guše u agoniji. Aktivisti udruge AETP potvrdili su da je jedna od glavnih svrha omamljivanja sigurnost zaposlenika, a ne pomoć životinjama. Manje praščiće omamljuju udarcem u glavu, no svi završavaju jednako – nožem zarivenim u vrat. Nekim bikovima sa snimke vratovi su prerezani dok su bili pri punoj svijesti. Iz AETP-a dodaju: „Ne možemo čitati misli životinja, ali stručna literatura na ovom području prilično je jasna: miris krvi i vrisak u životinja izazivaju uznemirenost i strah. Unatoč ponovljenim strujnim udarima, životinje se vidljivo opiru progonu u klaonici jer shvaćaju da ih ne čeka ništa dobro. Zato se djelatnici prema njima tako grubo ponašaju.”

Prijatelji životinja osvrnuli su se na mučne snimke i naglasili da se isti prizori mogu vidjeti u svim klaonicama, pa i u onima koje se hvale humanim postupanjem: „Istina o klanju životinja nije nimalo ugodna; komercijalne klaonice su poput vizije pakla. Cjelokupni život životinja prije smrti svodi se na neprirodan uzgoj, okrutne kastracije i stimulacije hormonima, duge vožnje bez vode i hrane koje vode u neminovnu smrt. Radnici u klaonicama moraju otupjeti kako bi mogli raditi ono za što su plaćeni. Mnogi nisu niti svjesni da se dodatno iživljavaju na životinjama. Klanje je najbrutalnije i najmasovnije zlostavljanje životinja.”

Pojašnjavaju da su nedužne životinje, na mučnom putu transformacije u komad mesa na tanjuru, osuđene na skučene torove, električne palice, uvrtanje repova, mučenja i strahove: „Ne postoji humano klanje. Svi koji su zgroženi ovim potresnim snimkama trebali bi razmisliti o svojom prehrambenim navikama i iskušati vegansku prehranu, koja je dobra za sve.”

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting