Biljno meso

| More

Kako se proizvodi meso biljnog podrijetla?

Životinjsko meso je prvenstveno mišićno tkivo. Biljke nemaju mišiće. Kako onda biljke koje vidimo kako rastu na polju postaju komad mesa koji izgleda, miriši, ima okus i kuha se poput životinjskog mesa?

Na najjednostavnijoj razini, životinjsko meso se sastoji od proteina, masti, vitamina, minerala i vode. Iako biljke nemaju mišiće, one sadrže proteine, masti, vitamine, minerale i vodu. Meso biljnog podrijetla iskorištava kao prednost ovu biokemijsku sličnost između biljaka i životinja.

Za svaki protein, lipid ili funkcionalni spoj u životinjskom mesu možemo potražiti zamjenu u biljnom carstvu. Ako zamjena u prirodi ne postoji, možemo je pokušati načiniti mehaničkim, kemijskim ili biološkim tretmanom biljnih sastojka.

Opća metoda koja se koristi za proizvodnju biljnog mesa uključuje tri osnovna koraka. Prvo, uzgajaju se usjevi kao izvor sirovina. Drugo, obrađuju se ti usjevi kako bi se riješili dijelova biljaka koji nisu poželjni. U ovoj fazi završava se s proteinima, masti i sastojcima vlakana koji će postati mesni proizvod biljnog podrijetla odnosno biljno meso. Na kraju se sastavlja željena smjesa sastojaka. Smjesa ovih sastojaka zatim prolazi kroz proizvodni postupak kako bi se stvorila mesna tekstura.

Bez obzira rade li se hamburgeri na biljnoj bazi, pileći kebabi, svinjske okruglice ili sashimi, primjenjuju se isti opći koraci proizvodnje koji se mogu podijeliti u tri tehnološka sektora - razvoj usjeva, optimizacija sastojaka i formulacija te proizvodnja krajnjeg proizvoda. Biljno meso se dobiva od prirodnih biljnih sastojaka, tajna je samo u kombinaciji raznih biljnih sastojaka i načinu proizvodnje tih sastojaka kako bi dobiveni proizvod bio isti ili sličan životinjskom mesu.

Što je s drugim alternativama na biljnoj bazi?

Iako gljivice i alge biološki nisu klasificirane kao biljke, proizvodi na biljnoj bazi koji uključuju sastojke na bazi gljivica i algi uključeni su u definiciju hrane biljnog podrijetla.

Koje je tržište za meso biljnog podrijetla?

Gotovo svi potrošači traže opcije koje nudi meso biljnog podrijetla, a koje stvaraju isto ili slično osjetilno iskustvo kao i meso životinjskog podrijetla. Potrošači namjerno smanjuju konzumaciju životinjskog mesa. Odluka da se jede više biljaka često je posljedica zabrinutosti zbog zdravlja, okoliša ili zaštite životinja. Osim toga, može jednostavno biti način dobivanja raznolikosti s ukusnim i pristupačnim jelima. Stvara se značajan rast tržišta za hranu biljnog podrijetla.

Unatoč rastu tržišta hrane biljnog podrijetla, meso biljnog podrijetla trenutno predstavlja samo oko 1% maloprodajnog tržišta mesom. Da bi biljno meso postalo značajan dio globalnog tržišta mesa u narednim desetljećima, ostaje ogromna potreba za dodatnim istraživanjima i razvojem. Inovacije i naknadni rast biljne mesne industrije neizostavni su dio naše budućnosti koji će se ostvariti usklađenim i kolaborativnim naporima za usmjeravanje resursa (financijskih, ljudskih i tehnoloških) u ovo područje.

Izvor: gfi.org/science/the-science-of-plant-based-meat/

5. lipnja 2022.

Vezane teme

Pik na meso s razlogom 2 [ 154.83 Kb ]Link tjedna - www.noevilfoods.combeyond burger [ 221.34 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting