29.06.22. Veterinarski tim za kastracije - ponavljanje zamolbe

| More

Grad Zagreb
Ured gradonačelnika
n. r. g. Tomislav Tomašević, gradonačelnik
Trg Stjepana Radića 1
10 000 Zagreb

Poštovani gospodine Tomaševiću,

ponovno Vam se obraćamo sa zamolbom na koju nismo dobili odgovor, a koju smo Vam uputili u siječnju, s obzirom na to da je trenutno situacija još gora i da čak psi u skloništu mjesecima čekaju red na kastraciju.

Stoga Vas još jednom molimo da se u Skloništu za nezbrinute životinje grada Zagreba u Dumovcu oformi dodatni tim za provođenje kastracija pasa i mačaka.

S obzirom na to da postoji doista velika potreba i nužnost za obavljanjem kastracija, što pasa što mačaka, molimo da se u ambulanti u Dumovcu zaposle još jedan veterinar i veterinarski tehničar. To bi ujedno išlo u smjeru zadovoljenja zakonskih obaveza koje ima grad Zagreb kao lokalna zajednica.

Naš prijedlog o formiranju još jednoga tima od jednog veterinar i jednog tehničara samo je prvi korak koji zahtijeva male resurse, a može donijeti veliki pomak. Naime, logistički kapacitet ambulante skloništa u Dumovcu može podnijeti rad još jednog tima te nema potrebe za dodatnim ulaganjem osim u ljudstvo. Šteta je da se u potpunosti ne iskoristi postojeći kapacitet, naročito jer su potrebe stvarno velike.

Mi kao udruga već dugi niz godina provodimo projekt povoljnijih i besplatnih kastracija tako da sklapamo ugovore i ostvarujemo suradnje s veterinarskim ambulantama. Osim privatnih ambulanti, surađujemo i sa skloništem u Dumovcu i ta suradnja, iako se odnosi samo na mačke, vrlo je uspješna i važna.

Međutim, unazad dvije godine, a posebice zadnjih godinu dana, na termin za kastraciju čeka se jako dugo, što nikako nije dobro ni za životinje ni za grad Zagreb. Razlog je jednostavno u velikoj potražnji, a premaloj mogućnosti zbog nedostatka osoblja, odnosno veterinara i tehničara, iako se može napraviti raspored u postojećoj ambulanti.

Neodrživo je i neprihvatljivo da će, primjerice, pas koji je u lipnju primljen u sklonište biti kastriran tek u listopadu. Taj konkretni pas bi već bio udomljen od strane gospođe koja nam se javila tim povodom, no ne može ga primiti ako navedena kujica nije kastrirana jer su u susjedstvu nekastrirani psi.

Smatramo to velikim problemom jer ljudi kastracijom žele pomoći životinjama, a time izravno pomažu i gradu Zagrebu da se smanji broj neželjenog potomstva, no ne uspiju kastrirati životinju na vrijeme jer u međuvremenu postane trudna i donese na svijet potomke koje treba zbrinuti.

Stoga Vas molimo da se, s obzirom na kompleksnost problema, što prije omogući zapošljavanje bar još jednog veterinara i jednog tehničara koji bi oformili dodatni tim za kastracije u skloništu u Dumovcu. To je tek prvi korak u potrebnom rješavanju problema pa Vas molimo i za daljnje razgovore u smjeru (su)financiranja kastracija pasa i mačaka te općenito bolje provedbe Zakona o zaštiti životinja.

Unaprijed hvala i s poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu 29. lipnja 2022.

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting