12.04.03. Uskrs

| More

Neobična akcija Prijatelja životinja povodom uskršnjih blagdana

SVAKO JUTRO JEDNO JAJE, KOKOŠIMA PATNJU DAJE

VELIČINA A4 PAPIRA - POVRŠINA ZA CIJELI ŽIVOT

Kako bismo iznijeli stravičnu istinu o uzgoju i ubijanju pilića i kokoši Udruga će organizirati živopisnu akciju na Starčevićevoj trgu u Zagrebu, ispred ulaza u Importanne centar. Troje aktivista Udruge će se zatvoriti na jedan dan u kavez veličine metar na metar, kako bi svojom kratkom 'žrtvom' pozvali javnost da ne sudjeluje u okrutnosti na kokošima i pilićima. Akcija će se održati u subotu, 12. travnja 2003. s početkom u 10 sati. Kavez s aktivistima, panoi i informativni stol će biti postavljeni ispred ulaza u Importanne centar na Starčevićevom trgu u Zagrebu.

Svrha akcije je ukazati na nehumane uvjete uzgajanja kokoši i pilića u industriji jaja i mesa. Trenutno milijuni kokoši nesilica zatvorene u malim skučenim kavezima 'služe' isključivo davanju jaja. Cijeli svoj život provode natrpane u kaveze gdje borave na prostoru veličine A4 papira u kojima ni jedna od njih ne može raširiti krila, uz prethodno debekiranje, odnosno rezanje kljunova užarenim željezom, jer u uvjetima u kojima žive dolazi do strahovitih frustracija u kojima jedne druge napadaju. Muški pilići završavaju na otpadu, ugušeni plinom ili najčešće - živi budu zgnječeni.

Kavezi su napravljeni od žice koja se kokošima urezuje u njihove noge i koja im tari perje, zbog čega po cijelom tijelu imaju rane, kraste i gnojne čireve. Farmeri potpuno ignoriraju njihove fizičke i mentalne patnje držeći ih pod svjetlošću umjetnih lampi umjesto sunčevom svjetlošću, i to čak do 22 sata dnevno kako bi se životinje dulje hranile i brže udebljale.

Uz to, one trpe i smrad vlastitog izmeta, kavezi u koje su strpani su uvijek pod nagibom, a pate i od trajne deformacije stopala, dok neke kokoši pate od 'zamora nesilice u kavezima' - bolesti koja također dovodi do slabljenja kostiju, dok druge proživljavaju 'sindrom morske obale' koji rezultira vodenastim bjelanjcima jaja, 'sindrom straha i histerije' i 'sindrom masne jetre' koji može biti fatalan zbog krvarenja jetre. Farmeri te probleme rješavaju arsenalom opasnih lijekova i time povećavaju patnju životinja i ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Kokoši nesilice prolaze i 'prisilno mitarenje' da bi se povećao period nesenja i dobila veća jaja. Sve te nezamislive patnje kokoši ne mogu izbjeći do kraja svog života kada njihova izmrcvarena tijela više nisu sposobna za nesenje jaja.

EUROPA ZABRANILA UZGOJ U KAVEZIMA

Europska Unija donijela je odluku o zabrani uzgoja kokoši u kavezima koja stupa na snagu od 1. siječnja 2012. godine, dok od 1. siječnja 2004. godine ne smije biti proizveden niti jedan novi kavez niti pušten u uporabu.

Kako se Hrvatska nastoji približiti Europi i ući u Europsku Uniju jedan od logičnih koraka je i zabrana uzgoja kokoši u kavezima. No, Hrvatska s druge strane voli isticati veličinu svojih farmi i sva svoja ulaganja u okrutno uzgajanje kokoši na farmama i domaćinstvima.

uskrs03auksrs03buskrs03cbrojler

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting