24.08.22. Na duge staze biraju veganstvo

| More

Bojan Kuljić, Ana Štefulj i Igor Drašković pozivaju na 14. ZeGeVege festival 23. i 24. rujna

- Trkači s jumbo plakata svjedoče da je veganska prehrana ultraprehrana za ultraizdržljivost

Na duge staze biramo veganstvo [ 162.44 Kb ]

Osim strasti za trčanjem, ono što veže Bojana Kuljića, Anu Štefulj i Igora Draškovića, čija su lica osvanula na plakatima najavne kampanje 14. ZeGeVege festivala održivog življenja, je i veganski način života. Sloganom na jumbo plakatima: „Na duge staze biramo veganstvo”, žele naglasiti da su jednako uporni i ustrajni i u veganstvu i u trčanju te pozvati sve da se dolaskom na ZeGeVege festival uvjere da je veganska hrana ultrahrana za ultraizdržljivost. Napominju: „Svi bi se trebali odlučiti na takvu prehranu, zbog sebe i životinja, ali i dok nas nisu prestigle klimatske promjene.”

Ana Štefulj cestovna je trkačica, koja je paralelno s rekreativnim trčanjem započela i veganski način života nakon što je dugo bila vegetarijanka. Otada je prošlo šest godina i u tom razdoblju došla je u top pet rezultata u povijesti Hrvatske za određene discipline uključujući polumaraton i maraton. Prošle godine oduševila je sve u Kijevu donijevši Hrvatskoj pobjedu na Prvenstvu Balkana u maratonu u jednom od najbržih vremena u povijesti utrke, za 10 minuta ispred natjecateljica iz Izraela i Bugarske!

„Svi mi koji se bavimo trčanjem znamo koliko mnogo truda, energije i vremena treba uložiti u taj sport”, ističe Ana i dodaje: „Čaroban je to krug, prepun emocija, učenja, volje, fizičkih i psihičkih napora, odnosa prema vlastitom tijelu i guranja granica. S druge strane, biti vegan iznimno je lako i za takvu prehranu ne treba poseban trud i odricanje. Sa sigurnošću mogu reći da mi veganstvo uvelike pomaže u ostvarenju rezultata kao što moja prehrana pomaže životinjama i okolišu.”

Bojan Kuljić vegan je šest godina i zaljubljenik u trčanje. Budući da zahvaljujući „biljnom pogonu” jako dobro reagira na velike udaljenosti uz minimalnu količinu treninga, ima želju više se posvetiti ultramaratonu. Najvećim uspjehom smatra istrčani Zagrebački maraton 2021. godine, a ponosi se i odrađenom utrkom „100 milja Istre”, gdje je 2019. godine sudjelovao na državnom prvenstvu u trailu na udaljenosti od 110 kilometara. Naučio je što sve može ljudsko tijelo i iako mu veganska prehrana pomaže da pomiče granice izdržljivosti, vegan je prvenstveno zbog životinja.

Trkač ultratraila Igor Drašković aktivno se bavi planinskim ultratrail trčanjem. Čak je dvaput završio utrku Tor des Geants od 338 km s 30 000 m visinske razlike u talijanskim Alpama. To je jedna od najtežih trail utrka na svijetu. Igor se trčanjem bavi 10 godina, vegan je punih 12 godina, a prije toga bio je dvije godine vegetarijanac. Dulji niz godina aktivan je u pokretu za zaštitu životinja: od volontiranja, aktivizma i doniranja do investiranja u veganske tvrtke, a sve radi promicanja velikih prednosti veganstva za životinje, okoliš i zdravlje.

Bojan, Ana i Igor složili su se da im biljna prehrana omogućava brz oporavak nakon napornih treninga, smanjuje šanse od težih ozljeda te ih čini bistrijima, bržima i snažnijima. O veganskoj prehrani kao tajni uspjeha profesionalnih sportaša govori se sve više, čime je pridonio i hvaljeni dokumentarac „The Game Changers”. Upravo su sportaši u trkačkim sportovima, koji pripadaju najtežim atletskim disciplinama i zahtijevaju izazovno preispitivanje granica izdržljivosti, vrlo često oni koji se odlučuju na veganstvo. Osim spomenutog trojca, svoje uspjehe na biljnoj hrani nižu Dubravka i Damir Mesec iz Našica. Vegani su i svjetska rekorderka u maratonu Fiona Oakes, „najbolji trkač na svijetu” ultramaratonac Scott Jurek i legenda atletike David Verburg.

14. ZeGeVege festival održat će se 23. i 24. rujna 2022. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a više o toj zanimljivoj edukativnoj manifestaciji može se saznati na www.zegevege.com.

Prijatelji životinja zahvaljuju i fotografu Vedranu Husremoviću i vizažistici Saši Knežević, koji su pridonijeli realizaciji kampanje „Na duge staze biramo veganstvo”.

Na duge staze biramo veganstvo [ 191.26 Kb ]

Vezane teme

Na duge staze biramo veganstvo [ 69.16 Kb ]Na duge staze biramo veganstvo [ 74.09 Kb ]Na duge staze biramo veganstvo [ 76.71 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting