14.02.23. Zakonska regulativa držanja životinja na slobodnoj ispaši

| More

Poštovana ministrice Vučković,

kao što znate, već dugi niz godina naša udruga ukazuje Ministarstvu poljoprivrede i veterinarskoj inspekciji na praktički redovitu praksu zanemarivanja i zlostavljanja domaćih životinja za koje njihovi vlasnici dobivaju poticaje. Unatoč tome, dosad se gotovo ništa nije napravilo kako bi se riješio uzrok problema, a provedba davanja poticaja slabo se ili nikako ne kontrolira.

Podsjećamo na slučajeve poput umiranja stotina krava na Lonjskom polju kod Sunje 2010. godine zbog zanemarivanja od neishranjenosti; nemoćne krave na području Lonjskog polja u Općini Đurđenovac 2020. godine; smrti više od 100 krava zbog gladi i zanemarivanja na poljoprivrednom gospodarstvu Lov Farma u Jošanima kod Udbine 2013. godine ili Dragana Bezera, čije napuštene domaće životinje u dolini Neretve godinama umiru od gladi, žeđi, hladnoće ili stradavaju u prometu. To su samo neki primjeri, koji su zbog tragičnih posljedica preko medija dospjeli u fokus javnosti. Mnogo je više onih gdje životinje svakodnevno trpe velike patnje zbog gladi i zanemarivanja, a nitko za njih ne zna i ne može im pomoći.

No u svakom od tih slučajeva scenarij je isti – nakon dodjeljivanja poticaja, životinje su prepuštene same sebi i traženju hrane, bez nadzora i skrbi. Tumaraju po tuđim poljoprivrednim zemljištima čineći pritom materijalne štete lokalnim poljoprivrednicima te devastiraju nasade, voćnjake i druge javne površine; nekontrolirano se razmnožavaju; godinama nisu pregledane, liječene ni cijepljene, a kada umru, njihove lešine su izvor zaraze i zagađenja okoliša. Često osoba koja je dobila poticaje živi u Zagrebu, a krave su npr. bez ikakvog nadzora u Lonjskom polju. Vlasnicima životinja rijetko se izriču kazne, dok im se još rjeđe životinje oduzimaju ili im se izriče zabrana nabavljanja novih životinja. Čak ako se to i dogodi, javlja se problem zbrinjavanja velikoga broja životinja jer jedinice lokalne samouprave nemaju registrirana skloništa i utočišta za domaće životinje.

Sve navedeno ukazuje na nužnost da se bezakonje koje trenutačno vlada u držanju domaćih životinja regulira donošenjem (pod)zakonskog akta koji bi za vlasnike domaćih životinja jasno propisao uvjete držanja životinja na slobodnoj ispaši. Stoga apeliramo na Vas da pokrenete donošenje takvoga propisa u cilju zaštite životinja i uvođenja reda među stočarima koji primaju državna poticajna sredstva samo zbog financijskog dobitka, no ne brinu za životinje.

Takav propis ujedno bi znatno olakšao postupanje nadležnim inspekcijama, koje se žale da nemaju adekvatne zakonske odredbe po kojima bi mogle postupati.

Rado bismo se i našli s Vama na kratkom sastanku o ovoj temi te se nadamo Vašem pozitivnom odgovoru.

S poštovanjem,

Luka Oman
Prijatelji životinja

ODG_zakonska regulativa drzanja zivotinja na ispasi [ 364.83 Kb ]ODG_zakonska regulativa drzanja zivotinja na ispasi [ 1.49 Mb ]

Vezane teme

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting